L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dijous, 28 d’abril del 2016

S'inaugura la ruta etnobotànica del barranc de Bolomor

Pablo Sañudo i alguns dels cartells informatius
Els alumnes dels cursos de 3r i 4t d’ESO i 1r i 2n de Batxillerat de l’IES Jaume II el Just de Tavernes han estrenat la ruta etnobotànica creada pel Taller d’Ocupació de Revalorització dels Recursos Turístics Naturals II en el transcurs de la visita al jaciment de la cova de Bolomor que hen efectuat en el matí d'avui. Durant la visita han estat acompanyats per  la directora del Taller d’Ocupació, Nieves Santonja, els membres del taller, l’arqueòleg Pablo Sañudo i el regidor de Turisme i Foment Local, Josep Llàcer.



Els alumnes han trobat el primer cartell informatiu nomes iniciar la ruta d'ascens al jaciment, on el codirector de les excavacions i arqueòleg, Pablo Sañudo, ha explicat als alumnes part de la història de Bolomor. Un poc més amunt, i davant un dels altres cartells, ha estat la monitora de treballs forestals del Taller d’Ocupació qui ha comentat la vegetació de la zona. Els membres del taller, a banda de la ruta etnobotànica, han realitzat treballs forestals en l’entorn del barranc. 
Antirrhinum valentinum, els conillets blancs.
Durant tot el recorregut es poden trobar diversos cartells (19 en total) que formen part de la ruta etnobotànica, que mostren el tipus de vegetació i els seus usos. Recordem que el Barranc de Bolomor, per la circumstancia de ser una zona ombrívola durant tot l'any, gaudeix d'un microclima especial on creixen una gran varietats d'espècies del mediterrani, i on trobem endemismes que son vertaderes  “rareses”, com serie el cas de l’Antirrhinum valentinum, els conillets blancs,  una espècie protegida segons al Catàleg Valencià d’Espècies de Flora Amenaçada, o el "freixe de flor", que ací a Bolomor presenta com a característica ser un dels punts on més aprop viu de la mar en la Mediterrània.
 


Els cartells expliquen també altres espècies mediterranis com el llorer, el romer o la murta, dels quals s'indica igualment els usos que els valldignencs donem a aquestes plantes després d'un treball dut a cap pels membres del taller amb entrevistes a la gent del poble.

La visita al jaciment ha resultat molt productiva i interessant per als alumnes que han pogut escoltar de Pablo Sañudo les etapes de formació i la història del jaciment, així com els animals que han poblat la zona al llarg del temps, tant en etapes càlides com fredes, i sobre tot l'ús del foc per l'home, on Bolomor és actualment referent a nivell mundial per les seues llars datades entre els 250.000 anys i 100.000 anys a.C aproximadament. 

El regidor de Turisme i Foment local, Josep Llàcer, ha remarcat el gran impuls que el govern municipal ha donat a la divulgació i posada en valor del jaciment a través de les múltiples activitats i visites que s'estan duent a capels darrers anys. “L’Ajuntament de Tavernes treballa en la millora dels espais naturals per tal d’oferir als veïns i visitants un producte turístic de qualitat. Els alumnes del Taller d’Ocupació han fet un gran treball de recerca i de recuperació de l’entorn de la cova del Bolomor i, a partir d’ara, les visites al barranc i a la cova seran més atractives i didàctiques”, ha explicat Josep Llàcer.



RECORDEM:  les pròximes visites programades a la cova del Bolomor són els dies 1, 15 i 29 de maig i els dies 12 i 26 de juny. Totes les persones interessades a participar-hi hauran d’inscriure’s prèviament en la Tourist Info de la platja telefonant al número 96 288 52 64 o enviant un correu electrònic a     visitas@bolomor.com