L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dijous, 26 de juny del 2014

L'aforament del rei Juan Carlos


L’aforament que el PP li ha preparat a Juan Carlos de Borbó no existeix entre els antics caps d'Estat ni en la multitud de repúbliques de la Unió Europea. Tampoc en les monarquies que encara hi ha en la UE existeixen precedents d'una protecció especial per a qui abandona la prefectura de l'Estat.

A França, Alemanya o Itàlia, el Cap de l'Estat durant l'exercici dels seus càrrecs gaudeix de protecció judicial especial, que desapareix quan deixen d'ocupar el càrrec. Coneguts són els casos d'antics Caps d'Estat francesos que han passat pels tribunals després d'abandonar les seues responsabilitats com a president : Chirac va haver de respondre davant la justícia per la seua gestió al capdavant de l'alcaldia de París. Se li va acusar de desviació de fons públics. A Alemanya, el president Christian Wulff va renunciar al seu càrrec després de la seua implicació en diversos casos de corrupció en la seua etapa com a ministre president de Baixa Saxònia.

Les repúbliques europees no es diferencien molt del que succeeix en les monarquies. Dos casos recents d'abdicació ens permeten fer una petita comparació amb el cas espanyol. A Bèlgica i els Països Baixos els monarques han abdicat en els seus fills i l'antic rei dels belgues, Alberto II, s'enfronta en aquests moments a una demanda de paternitat per part de Delphine Boël, qui diu ser fruit de la relació entre l'antic rei i la baronessa Sybille de Selys de Longchamps.

I divisió entre les associacions judicials davant la intenció del PP de aforar al rei Juan Carlos per a causes judicials en els àmbits civil i penal ara que perd la inviolabilitat de la qual ha gaudit durant els 39 anys del seu regnat. Qualsevol querella o denúncia contra el rei Juan Carlos, les reines Sofia i Leitizia, i la princesa d'Astúries passarà directament al Tribunal Suprem una vegada s'aproven les esmenes del PP. Aquests membres de la família real seran els únics aforats que gaudisquen d'aquest privilegi per a casos civils.

Jutges per a la Democràcia dubta de la "constitucionalitat" de blindar a la família real en l'àmbit civil. "Dotar-los de aforament civil és exagerat i contrari a la doctrina del Tribunal Constitucional, que diu que no pot donar-se per a aquestes causes", explica el portaveu de l'associació progressista, el valencià Joaquim Bosch.

Bosch sosté que l'ampliació a l'àmbit civil "vulnera el principi d'igualtat davant la llei" ja que el aforament persegueix "protegir a qui exerceix un càrrec públic. En el moment en què abdica, el aforament no té sentit i és un privilegi", afig.

L'Associació per a la Magistratura defensa la concessió d'aquest privilegi en entendre que les "principals institucions del país han d'estar protegides”. El portaveu, Antonio Pinya, veu "raonable" la seua ampliació a l'àmbit civil i destaca "no per açò se'ls va a jutjar d'una manera diferent". "No és un avantatge", diu perquè es tracta que els assumptes relatius als aforats els porte el Suprem.

L'associació Francisco de Vitòria troba "justificació" per al blindatge i el portaveu, Marcelino Sexmero, sosté que és una mesura "proporcional i adequada" que no suposa una "excepció" que afecte a la igualtat davant la llei, sinó que és "una protecció davant denúncies interessades".

El portaveu de la Francisco de Vitòria no veu "escandalós" aquest aforament: "El problema no és tant la família real com que els diputats de totes les comunitats estiguen aforats", expressa Sexmero. En açò coincideix amb Jutges per a la Democràcia i així Bosch conclou que la tendència ha de ser la reducció dels aforats a la mínima expressió en lloc d'afegir-se. “El lògic és que es quede en una mesura excepcional", conclou.
Nosaltres sabem que tots els espanyols són iguals davant la llei, per tant no comprenem massa eixe aforament després  que ha deixat de ser rei i passa a ser un espanyol normal i corrent.
-