Els grans retalladors. Fabra no ha exigit a Rajoy res del que li exigia a Zapatero. ¿Per què serà? |
La Moncloa encara no ha aclarit en què consistirà la nova tisorada a sanitat i ensenyament. Dels 10.000 milions d’euros que Rajoy pretén retallar a tot l’Estat, 1.000 milions correspondrien a les arques valencianes, segons càlculs del PSOE. Mentre el PP valencià no han gosat dir res més sobre la seua nova tisorada a l’Estat del Benestar del govern del seu partit.
“No sabem què s'hi vol fer” assegurava ahir el conseller de Sanitat mentre l’oposició reclama a Fabra que comparega a Les Corts per donar-hi explicacions. Un Fabra que ahir, una vegada més, estava predisposat a que els valencians hi ajuden, encara, una miqueta més. Era la resposta del president valencià a la imminent colp de destral als serveis més bàsics. I també mentrestant, un esmunyedís Rajoy fugia a la vesprada de les preguntes dels periodistes de Madrid sobre l’anunci fet amb nocturnitat i traïdoria dilluns a la nit mitjançant una nota de premsa.
El secretari general del PSOE valencià, Ximo Puig, instava el president valencià a tindre “una mica de sentit comú” i que s'enfronte “amb totes les conseqüències, a les decisions” de Rajoy. “Si no, ho patiran tots els ciutadans i ciutadanes de la Comunitat, com ja està succeint”.
Compromís lamentava “el silenci de Fabra davant d'unes retallades que ataquen el benestar i la nostra autonomia”. El portaveu a les Corts Valencianes, Enric Morera, criticà durament l’anunci “vetlat, amagat i traïdor” fet pel govern central. “Podem entendre fins a cert punt Fabra està agraït per haver estat triat president entre la resta de diputats del PP, però ara cal que exercisca com a president i que defense els interessos de les valencianes i valencians”.
També la síndica d’EUPV i coordinadora de la formació, Marga Sanz, avisava que “les noves retallades, sumades a les recents retallades del Consell, condemnen els serveis públics bàsics valencians a una situació límit”.
Per tota resposta, el conseller de Sanitat Luis Rosado amb una minsa explicació posava en evidència bé la improvisació amb la qual governa Mariano Rajoy, bé la falta de comunicació Madrid-València. "No sabem què s'hi vol fer, jo de moment no sé les mesures que es prendran en l'àmbit nacional” i obria la porta a possibles “canvis legislatius” per tal d’aplicar les decisions de La Moncloa. Això será el dia que el Consell conega unes mesures que ningú al PP sembla voler explicar.
Els valencians hem patit amb el PP quatre retalladles en quatre mesos
Els valencians som, possiblement, els espanyols que més vegades han vist com se'ls s'incrementaven els impostos des de finals de l'any passat. Les quatre retallades pressupostàries que han executat entre el Govern central i l'autonòmic durant els últims quatre mesos pugen a 20.500 milions i han suposat incrementar dues vegades l'Impost de la Renda per a les persones físiques (IRPF), el que afecta el rendiment del capital, el preu dels combustibles o l'IBI.
El primer dels retalls es va realitzar cap a les campanades de 2011quan la vicepresidenta de l'Executiu de Mariano Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría, anunciava un pla d'ajust de 8.900 milions d'euros que va qualificar com «l'inici de l'inici». Es va decidir l'increment d'impostos com el de l'IRPF que pujava entre un 0,75 i un 7%, el que s'aplica sobre el capital (d'un 2% a un 6% de pujada) i també l'Impost de Béns Immobles. Amb aquest augment de la pressió fiscal es buscava recaptar 6.200 milions d'euros addicionals.
A més es congelava els sous dels funcionaris, es decidia que treballen dues hores i mitja més a la semana i es reduia un 20% les subvencions als partits polítics, patronals i sindicats. També es va decidir no tocar el salari mínim interprofesional, prorrogar sis mesos l'ajuda dels 400 euros als aturats i incrementar un 1% les pensions.
El president Fabra per la seua banda va anunciar ajustos el 5 de gener en el ple del Consell: un pla de xoc de 1.057 milions d'euros dels que pràcticament 500 es carreguen sobre l'esquena dels contribuents de la Comunitat. El pla de xoc va suposar un altre augment en l'IRPF en el tram autonòmic amb el qual es pretén obtenir 28,2 milions d'euros més en la recaptació. Es van limitar les deduccions autonòmiques en la declaració de la renda i es va deixar sense efecte la deducció autonòmica per reformes a l'habitatge habitual. A més, es va pujar l'impost de transmissions patrimonials i l'impost d'actes jurídics documentats.
Es va aplicar el cèntim sanitari que no és tal, que són 4,8 cèntims. De 1,2 que s'aplicava es va incrementar en 3,6 cèntims per litre de gasolina o gasoil. Amb aquesta mesura el Consell pretén obtenir 98 milions d'euros addicionals mentre aplica una restricció de 440 milions d'euros en sanitat en base a reduir distintes despeses. Això sí, en eixe ple del Consell es va decidir que els membres del govern valencia es reduiran el sou si puja el dèficit autonòmic.
El 8 de març, dos mesos després d'aquell retallada, Alberto Fabra anunciava un ajust addicional de 500 milions d'euros després del compromís adquirit davant el Comitè de Política Fiscal del Govern, celebrat un parell de dies abans.
El presssupost de l’Estat del 30 de març imposava una tisorada de 27.300 milions i la inversió de l'Executiu en les comarques valencianes disminueixen un 34% i es queden en uns 1.000 milions.
La quarta retallada en quatre mesos també l’ha fa el Govern de Mariano Rajoy: 10.000 milions menys en educació i sanitat, matèries transferides a les autonomies. Els consellers, com hem dit a principi, desconeixien ahir com anaven a poder retallar semblant quantitat.
Segons L’Informatiu i Las Provincias
-
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada