L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.070
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 36.326

divendres, 3 de febrer del 2012

La sanitat valenciana, amb les polítiques generals i ara de reformes del PP en la Generalitat, és la que menys recursos destina per habitant de tot l’Estat: només 974’82 euros.


El País Valencià és una de les comunitats que mes pateix la política generalitzada de restricció pressupostària en el sistema de salut, al costat de Catalunya i Múrcia, segons un informe de la Federació d'Associacions per la Defensa de la Sanitat Pública (FADSP).
 
La federació considera necessari una resposta “social i professional global, consensuada a nivell estatal, autonòmic i local, amb l'objectiu de fer front al desmantellament del sistema sanitari” a tot l’Estat.
 
La disminució pressupostària es focalitza sobretot en les comunitats autònomes de Catalunya, Múrcia, Navarra, València, "previsiblement" Castella-la Manxa, Extremadura i la Rioja, segons l'informe. I la més mal parada i a la cua de l’Estat amb una disminució "especialment preocupant" assenyalen a València (974,82 enfront de 1078,95), que ja partia d'un "pressupost molt baix" el 2011 i d' "un deute molt important". Del Després vindria Múrcia (1.219,89 euros enfront 1.346,9), i Catalunya (1128,24 euros per habitant per al 2012 enfront dels 1.292,45 de l'any anterior).
 
Cal dir que les partides pressupostàries de les comunitats autònomes en sanitat tenen una gran disparitat, perquè hi ha autonomies on augmenten de manera significativa, com a Andalusia, Balears i Canàries, que són les millors parades. En altres, la despesa es queda pràcticament igual amb augments o disminucions inferiors als deu euros per habitant, com Aragó, Astúries, Castella i Lleó, Galícia, Madrid i País Basc, que continua sent qui més euros per habitant dedica a la Sanitat, 1557,78 enfront dels 1.563,68 de l'any passat.
 
L’informe posa l'accent que en totes les comunitats s'està produint de fa anys una tendència a disminuir les plantilles, "retallant i restringint" les suplències i la cobertura de vacants que es produeixen per motius naturals. També se subratlla el fet que en diverses comunitats s'hagi plantejat un increment de l'horari dels treballadors del sistema sanitari públic, com Balears, Madrid, Castella-la Manxa i València. 
La FADSP també denuncia que s'estan produint una disminució efectiva de la capacitat assistencial dels centres públics amb tancaments de llits, de consultes i de quiròfans i considera que la introducció de taxes i copagaments (millor es repagament, perquè ja ho havem pagat amb els impostos), que suposa, "un altre greu retrocés perquè significa una barrera en l'accés a les prestacions sanitàries dels segments de població amb menys ingressos i més malalts " enmig de la crisi.
-