La visita del Papa a Valencia el 2006 encara cueja per les fortes despeses que provocà i el descontrol sobre les mateixes a més de les implicacions en el cas Gurtel. Us reproduïm perquè és bastant aclaridor un informe de l'Informatiu
El papa visitarà Madrid l’agsot del 2011 per assistir a la Jornada de la Joventut. L’àrea de l’Arquebisbat encarregata de l’organització assenyala que es pretén evitar la manca de control i la desorganització que es donaren a la visita del Papa a València al 2006, durant les jornades de la Família, en què es malbarataren milions d’euros. De moment, el cas Gürtel ha aclarit algunes de les incògnites d’aquestes despeses. Només algunes.
L’organització, a Madrid, estarà gestionada per una Comissió mixta formada pel Govern Central, l’autonòmic, Ajuntament i Arquebisbat. Hi participarà, igualment, un representant d’Hisenda, en nom de les empreses patrocinadores de l’acte, com ara Telefónica, Santander o el Corte Inglés, com va informar el diari El Mundo. El pressupost estimat per l’organització és d’uns 35 milions d’euros, que seran aportats des de fons privats, en la seua major part. La resta a càrrec de les administracions publiques i l'Església Catòlica.
A València es va crear la Fundació de la Comunitat Valenciana V Encontre Mundial de les Famílies, on hi participaven: Generalitat, Arquebisbat, Ajuntament i Diputació. Ningú per part del govern central, com en la pròxima visita a Madrid. Tot quedava a casa, i en mans de persones d’ estricta confiança. La qual cosa suposà un absolut caos financer que està encara lluny de ser solucionat. Ara per ara, els comptes continuen sent tot un misteri.
La xarxa Gürtel també hi va estar present a la visita del Papa a les nostres terres. Tal com informaren els mitjans nacionals com ara El País, Francisco Correa, presumpte cap de la trama, s’embolsà 1 milió d’euros amb les comissions il·legals de l’organització i els contractes i subcontractes que es realitzaren a empreses relacionades amb la trama.
La visita va costar 12 milions d’euros, segons denunciaren des del PSOE, que demanaren la compareixença d’Álvaro Pérez, gerent d’Orange Market, per que explicara la seua “intermediació en les actuacions organitzades”. Es demanava, a més a més, l’explicació de les actuacions realitzades en relació amb el control de les activitats i comptes anuals de la Fundació organitzadora del V EMF.
Els comptes de la Fundació Encuentro Mundial de las Familias sembla ser ja han sigut aprovats. Ara faltarà que la Conselleria d’Economia els faça públics cosa estranya, o almenys que les facilite als grups de l’oposició com Compromís, que els ha demanat en nombroses ocasions.
Per la seua banda, la televisió autonòmica, RTVV-Canal9, contractà a la constructora lleonesa Teconsa els serveis de sonorització i vídeo als actes emesos durant els dies 6 i 7 de juliol, per un import de 6,4 milions d’euros. La firma, sense cap tipus d’experiència al sector, va subcontractar aquestos serveis a empreses vinculades a la trama. Asseguren, igualment, que Francisco Correa i el seu número 1 en València, Álvaro Pérez, el Bigotes, ordiren un pla per fer-se amb l’organització dels actes de la visita del Papa i afavorir empreses de la trama, com s’ha comprobat. El Govern Valencià continua negant-ho.
El pressupost destinat a rebre al Papa, a València, incloïa, per exemple, la construcció d’un altar efímer de 2.000 metres quadrats d’un cost de 600.000 euros. L’Ajuntament justificava aquest elevadíssim cost amb la repercussió mediàtica que guanyaria la ciutat. En la línea del que han fet amb altres esdeveniment organitzats posteriorment. No obstant això, més de 12 milions per a menys de 26 hores a València, les que va necessitar el Papa per a clausurar el V Encontre Mundial de les Famílies de 2006, segueix sent una xifra exagerada. Inclús als ulls del mateix Arquebisbat.
Fóra com fóra, els recursos utilitzats a la visita del pontífex, s’allunyaren dels necessaris. Va ser desplegat un dispositiu de seguretat compost per 4.400 agents de policia nacional, 2.104 de la Guàrdia Civil, efectius del TEDAX (desactivació d’explosius) y NBQ (agents nuclears, biològics i químics), 1.400 policies locals i 200 soldats. Pel que fa al dispositiu d’emergències sanitàries: més de 650 metges, infermers i auxiliars, distribuïts en tres hospitals de campanya, mig centenar de llocs sanitaris amb ambulàncies i 37 unitats sanitàries. I açò té un cost que mai serà contabilitzat.
Desacord ciutadà
Associacions cristianes i no cristianes crearen la plataforma Jo no t’espere, tal com asseguraven, des d’una posició laica que respecta qualsevol ideologia o principis morals i que no pot acceptar que s’intente imposar els propis a ningú. Es tractava, doncs, de llançar una iniciativa per fer visibles diferents realitats i, com a nexe comú, reivindicar la llibertat personal i la racionalitat enfront els models excloents, els fonamentalismes i el malbaratament dels diners públics.
La plataforma va multiplicar al dies previs a la visita, la seua presència als carrers de la ciutat amb pancartes i missatges on deixava clar el seu desacord. El col·lectiu criticà el finançament públic unes activitats que, al seu parer, reunien l’“integrisme catòlic més ranci”.
Fóra com fóra, les diferències en l’organització dels actes valencià i madrileny són més que evidents. I les conseqüències de l’obscurantisme a la gestió de la fundació valenciana encara estan per patir-se al complet. Als jutjats alguns resen per que els caos produït al 2006 es resolga com abans millor. De moment, seran els jutges els que tinguen l’última paraula. La justícia divina haurà d’esperar. I és que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid investiga els comptes de la Fundació Encuentro Mundial de las Familias i la seua relació amb la trama Gürtel. Molts dels protagonistes no aniran al cel.
-
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada