L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

dimarts, 15 de novembre del 2016

PLENARI DE NOVEMBRE 2016: L’Ajuntament de Tavernes posarà en valor el "molló" del segle XIV declarat Bé d’Interés Cultural


La fita coneguda com a "Molló" és una construcció monolítica en forma de con, de 3'40 metres d'alçada i vora 9 de circumferència, que constitueix el separados dels termes actuals de Tavernes i Cullera. El rei Jaume II el Just el va manar bastir a principis del segle XIV dins del procés de delimitació del territori històric de Valldigna quan el va lliurar al govern dels abats del monestir. 
Des del punt de vista històric, marcava el limit entre jurisdiccions, en aquest cas entre la jurisdicció reial en la vila de Cullera i la jurisdicció abacial de Valldigna. Pot ser per això estava coronat ja quasi en la part superior per un escut de l'antic Regne, que avui es troba al museu de Cullera, en la cara que mirava a eixa ciutat i per una escultura de Santa Maria de Valldigna en la part que mirava a Valldigna. Aquesta imatge fins els anys 90 es trobava en un greu estat de conservació, però això no va ser impediment perquè algú la robara desconeixent-se el parador actual.



Actualment el molló es troba situat a l'altra banda del canal de defensa i el propietari de la terra ha decidit cedir l'usdefruit durant 30 anys als dos municipis, que se'n faran càrrec de recobrar-lo, preservar-lo i donar a conéixer el seu valor històric. El plenari d'ahir va aprovar acceptar l'usdefruit gratuït del molló que té la consideració de Bé d'Interès Cultural (BIC).
El regidor de Turisme, Josep Llàcer, va agrair al propietari la cessió i ha manifestat que “l’Ajuntament tant de Tavernes com de Cullera mantindrem i donarem valor al Bé d’Interés Cultural perquè la gent ho conega i siga un atractiu més per a conèixer la nostra història. D’esta manera, continuem treballant en la recuperació, protecció i gestió del nostre patrimoni històric”.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Molt bon detall, el del propietari. El meu reconeixement i gratitud.