L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

diumenge, 7 d’agost del 2016

Els Perseids: Entrem en l'època de la pluja d'estels


La pluja d'estels dels Perseids és un fenomen que es produeix entre finals de juliol i agost quan la Terra, en la seua trajectòria entorn del Sol, travessa les deixalles (la cua) del cometa Swift-Tuttle. 

Aqueix pas provoca que multitud de partícules, denominades meteoroides, xoquen contra la atmosfera i enguany s'espera siga cinc vegades més intensa que anys anteriors, segons informa l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia (IAA-CSIC). L'activitat dels Perseids sol tenir un màxim de 100 meteors per hora, però les prediccions indiquen que enguany el fenomen serà especialment intens, de fins a 500 meteors per hora. El seu màxim visible a Europa serà durant la nit de l'11 al 12 d'agost.

El cometa Swift-Tuttle completa una òrbita al voltant del Sol cada 133 anys i cada vegada que s'aproxima es calfa i emet dolls de gas i xicotetes partícules sòlides que formen la cua del cometa. La majoria dels meteoroides despresos del Swift-Tuttle són com un gra d'arena i impacten contra l'atmosfera de la Terra a una velocitat de més de 210.000 quilòmetres per hora. 

El xoc produeix un augment de temperatura dels fragments fins a 5.000 graus en una fracció de segon, la qual cosa fa que es desintegren i emeten un centelleig de llum que rep el nom de meteor o estel fugaç. Les partícules més grans (de la grandària d'un pèsol o majors) poden produir estels fugaços molt més brillants que reben el nom de bòlids. La desintegració ocorre a gran altura, normalment entre els 180 quilòmetres sobre el nivell del sòl. 

Popularment el fenomen és conegut com les llàgrimes de Sant Llorenç. 

Enguany la Lluna interferirà en l'observació del fenomen en estar en fase creixent. Per açò, es recomana observar la pluja d'estels la nit de l'11 al 12 d'agost a partir de les dues de la matinada, quan la Lluna tindrà menys efecte.