L’Ajuntament de Tavernes ha procedit aquests dies a plantar diverses espècies autòctones de zones humides amb l’objectiu de potenciar el filtre verd que ha de mantindre i millorar la qualitat de l’aigua del llac de la Goleta.
Segons ens ha comentat el regidor de Turisme i d’Urbanisme, Josep Llacer, s’està duent un control de l’aigua del llac per zones i es monotoritzen tots els paràmetres de l’aigua, i en especial aquells que indiquen la qualitat de la mateixa i són tots acceptables. En el cas de l’oxigen ens ha confirmat que els nivells sempre estan prou per damunt del mínim exigible.
Josep Llácer ha confirmat que s'estan millorant els filtres verds amb la incorporació de noves plantes perquè consumisquen el substrat orgànic que produeixen accions com les de donar de menjar als ànecs, un costum que hauríem de perdre perquè el menjar, al cap i a la fi, material orgànic cau al fons del llac on acaba produint olor.
L’Ajuntament ha col·locat cartells informant que no s'ha de donar menjar als ànecs, però sempre hi ha que per donar-li gust al menut de casa oblida aquesta recomanació.
El projecte global de millora
Tal com hem informat en distintes ocasions, l’Ajuntament de Tavernes està desenvolupant un projecte global de millora del llac després que l’any passat es duguera a cap un diagnòstic detallat de l’estat. El “Projecte de naturalització del Llac de La Goleta” té com a objectiu establir mesures per a la restauració i naturalització de la zona, i que siguen sostenibles a llarg termini i no sols una solució temporal.
El projecte pretén, entre altres, la recirculació de l’aigua, evitar la falta d'oxigen, disminuir els nutrients de l’aigua i dels sediments, aconseguir l’equilibri ecològic del llac i el foment de l’ús .
Són objectius íntimament relacionats entre ells, i per aconseguir-los s’ha construït un sistema de recirculació de l’aigua i s’ha evitat les zones d'estancament, així com s’ha disminuït les entrades de nutrients i matèria orgànica amb menor nombre d'aus aquàtiques, sobre tot les oques, i espècies invasores (Tortuga de Florida).
En aquest punt té gran protagonisme la captura de nutrients a l’interior del llac amb la construcció de biofiltres: vegetació macròfita (plantes aquàtiques i algues) que els consumeix a més de contribuir a l’oxigenació.
En el cas de la vegetació macròfita cal saber que constitueixen l’hàbitat de nombroses espècies d’invertebrats, entre ells els peixos petits, de l'espècie Gambussia, que són un dels majors devoradors de larves de mosquit, per la qual cosa és pràcticament impossible trobar una larva de mosquit al llac.
El projecte, que encara no està acabat, vol també millorar el valor estètic i paisatgístic del llac amb una adequada composició dels elements: Illes i esculleres, espècies vegetals, cascades, etc.
El regidor Josep Llacer comentava que l’Ajuntament està fent un esforç i posa tot el seu interès en la millora del llac, però cal també que la gent es consciencie i el mantinga net i en condicions, reconeixent que un dels problemes que pot tindre el llac és l'aportació de nutrients dels aliments que la gent dóna als animals del llac.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada