El regidor d’Agricultura de Tavernes, Javi Escrihuela, ha confirmat una pròxima reunió de responsables municipals, propiciada per la Conselleria de Sanitat a través de la direcció general de Salut Pública, per tal de coordinar la lluita contra la plaga del mosquit tigre.
La reunió ha de servir per impartir instruccions i determinar les actuacions a realitzar en els municipis des del mateix moment que es comence a notar la presencia del mosquit tigre i més després de l’oratge que estem patint-guadint. A ningú se li escapa que estem vivint un hivern atípic, amb temperatures molt elevades i més pròpies de mesos vora l’estiu i aquesta circumstància afavoreix l'aparició i desenvolupament del mosquit tigre.
Aquesta espècie de mosquit (Aedes albopictus) és originari de les selves tropicals del sud-est asiàtic i a hores d’ara ja és “un veí” més de les terres valencianes. L’insecte suma a la seua dolorosa picada (la coïssor sol durar els efectes alguns dies) la possibilitat de transmetre més de 22 malalties infeccioses, algunes víriques com el dengue o el chikungunya, que provoquen febre, mal de cap i articulacions, nàusees, cansament i erupcions cutànies. Els afectats han d'acudir al metge.
La realització d'una campanya contra aquest mosquit va ser un tema que va eixir a relluir en el passat plenari de Tavernes. El regidor d’Agricultura, Javi Escrihuela, en nom del govern local va respondre a l'oposició, en concret EU, sobre les futures actuacions.
El regidor ja va indicar en el passat plenari que era un tema que tenien entre mans i contemplades les actuacions però que s'anaven a realitzar campanyes d'abast supramunicipal i coordinades des de la Conselleria de Sanitat, per a la qual estaven esperant instruccions, unes actuacions que ara s’han confirmat amb la data d’aqueixa pròxima reunió general dels pobles de la Safor-Valldigna.
No obstant això, cal recordar que amb independència d'aquesta campanya específica, Tavernes té un programa propi de lluita contra plagues d'insectes (mosquits, paneroles…) o rosegadors a través del contracte amb una empresa especialitzada des de fa diverses legislatures.
Això sí, ha de quedar clar que la lluita contra aquest insecte no pot ser considerada de forma individual pels ajuntaments i donada la seua facilitat de propagació es considera que s'ha d'actuar per zones perquè el mosquit no distingeix entre termes municipals i la desídia d'algun ajuntament lleva eficàcia al treball de les localitats veïnes.
Què cal saber del mosquit tigre?
- Les femelles ponen uns 80 ous cada 5-6 dies en les parets de petits recipients. Per a evitar la proliferació s'ha de cobrir, buidar o posar de cap per avall qualsevol recipient que puga acumular aigua, com a poals, joguets, pitxers, cendrers, test de les macetes.
- S'ha de canviar l'aigua dels abeuradors per a animals domèstics sovint i el de les plantes que viuen en aigua per a evitar que cresquen larves i buidar les piscines de plàstic inflables cada 3 o 4 dies, o retirar-les si no s'han d'utilitzar
- El mosquit tigre pot atacar a qualsevol hora del dia, però prefereix l’eixida i posta del sol. Es mou preferentment prop del sòl i les cames solen ser les més freqüentment afectades. Després de la picada és la reacció qui dóna molèsties: relleu de la pell (pàpula), enrogiment, picor i neguit que poden durar diversos dies. El seu període de major activitat és entre maig i novembre.
Com protegir-se del mosquit tigre?
Col·locant teles mosquiteres en les finestres i usar dispensadors d'insecticida connectats a la llum. Les locions repel·lents contra mosquits són també eficaces contra el mosquit tigre, però s’han d’usar amb compliment de les instruccions d'ús. No s’aplicaran en xiquets menors de 2 anys.
En cas de picada, el primer que s’ha de fer és llavar amb aigua i sabó i desinfectar bé la zona, i si persisteixen les molèsties, consulte al seu metge sobre el tractament simptomàtic que ha d'utilitzar.
3 comentaris:
Algo hi ha que fer. L'estiu passat ens vaen ametrallar els mosquits tigre i este any hi ha que començar ja a pendre mesures perque no torne a pasar.
Sort que Javi s'ha menejat encara que ho tindria que fer la regidoria responsable de Sanitat.
Disculpa'ns però hem dit que el regidor Javi Escrihuela ha confirmat la reunió. Les actuacions que es faran, així com les que ja s'estan fent, estan coordinades entre totes les regidories afectades (Agricultura, Serveis Públics i Sanitat).
Mare meua aquests mosquits que pesats que son que no tornen enguany tambe! Hi haura que solucionar aquest problema (Javi Escrihuela)
Publica un comentari a l'entrada