L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.070
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 36.326

divendres, 4 de desembre del 2015

La campanya electoral ja està ací


La campanya electoral del 20-D ha començat avui amb el ressò del sondatge del CIS donat a conéixer ahir i que dibuixa una perspectiva negra per al PSOE , a Podemos amb menys resultat del que es pronosticava fa mig any i on sembla que un PP tocat de mort encara es mantindria com la força més votada. I la incògnita de Ciutadans, que pot arrabassar la segona posició als socialistes i acostar al PP. 

Unes eleccions que poden marcar molt el panorama polític espanyols, on no hem de perdre de vista la situación catalana: els sondatges apunten un quàdruple empat tècnic entre Convergència, ERC, En Comú Podem i Ciudadanos. També sabrem la força coalició de Compromís-Podemos al País Valencià i si serà possible que Més obtinga per primera volta un diputat nacionalista per les Illes al congrés. 

L’enquesta del CIS diu que el PP obtindria 120-128 escons amb una bona davallada, el PSOE també baixaria molt respecte del 2011 amb 77-89; Ciudadanos, tindria la meitat d’escons que el PP, 63-66; i Podemos, 23-25 diputats directes que poden arribar a 49 amb les coalicions de Galiza, Catalunya i el País Valencià.

Les dades impliquen possibles pactes per a governar que serien entre PP i Ciutadans, o bé entre PP i PSOE, les úniques combinacions que arribarien als 176 diputats de la majoria absoluta. I Podemos es quedaria amb un màxim de 25 diputats si formen grup propi les coalicions del País Valencià, Catalunya i Galícia. En el cas català, un nou govern espanyol que es pogués avenir a la convocatòria d’un referèndum vinculant a Catalunya és gairebé nul·la. 

Si es compleix aproximadament aquest repartiment d’escons caldrà veure fins a quin punt s’aplicarà el pacte perquè En Comú Podem, Compromís-Podem i la Marea Galega configuren grups parlamentaris propis, tenint en compte que aquestes tres coalicions juntes sumarien tants diputats com Podem per si sol. 

Resumint i segons les dades del CIS:

Catalunya: En Comú Podem seria la primera força, amb 10-11 escons, seguida de Democràcia i Llibertat i Ciudadanos, amb 9 cadascun; el PSOE, 7-8; ERC, 7 i el PP, 4. Unió no obtindria representació. 

País Valencià: el PP seria la força més votada, amb 9-11 escons, seguida de Compromís-Podem i de Ciudadanos, amb 7 escons; el PSOE, amb 5-7, i EU en podria aconseguir un. 

Les Illes: el PP obtindria 2-3 escons; Ciudadanos i Podem, 2 cadascun; el PSOE, 1-2, i Més es quedaria sense representació.