L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.070
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 36.326

dimarts, 3 de novembre del 2015

Avui el Bloc vota si va en solitari el 20D o en coalició amb altres forces


La militància del Bloc ha iniciat a les 12 de la nit d'avui el referèndum telemàtic que ha de decidir si concorrerà com a Compromís i en confluència amb altres forces, entre elles Podemos, o sí es presenta en solitari.

El Consell Nacional del Bloc va decidir dissabte passat, amb un 70% de vots a favor, aquest referèndum, que té un antecedent en el realitzat al setembre quan la pregunta concreta de si es concorria amb Podemos va ser rebutjada per un 74% del 51% de militants que van emetre el seu vot.

La direcció del Bloc assegura que s'ha millorat les condicions del possible pacte, amb la prioritat de crear un grup parlamentari valencià en el Congrés i que la marca Compromís assumeix un major protagonisme. 

El referèndum conté dues opcions de vot "A. Si vol fer-ho com Compromís, liderant una plataforma valenciana, tal com va ser aprovat en el Consell Nacional del Bloc Nacionalista Valencià de dissabte 31 d'octubre" o l'opció B, que es limita a dir "presentar-se com Bloc Nacionalista Valencià".

Molts sectors han considerat la formula triada com un parany i fins i tot remarquen que l'opció A s'ha redactat de forma més atractiva. Diversos dirigents del Bloc, cas del secretari general, Enric Morera, el conseller Vicent Marzà, el diputat nacional Joan Baldoví o el portaveu en Els Corts, Fran Ferri, s'inclinen a favor de l'opció A, que en el fons és un respatler a la confluència amb Podem amb aquestes condicions, encara que es parla també d'EU o ERPV. 

Hi ha també reticències en el partit, així un referent a Castelló com Enric Nomdedéu, votaria sí però demana una profunda reflexió sobre el que ha de ser Compromís, encara que en aquesta possible refundació sembla ser que estan tots d'acord.

També l'eurodiputat Jordi Sebastià és reticent i creu que s'ha d'anar com a Compromís, en solitari, al igual que el diputat i alcalde de Tavernes, Jordi Joan, que s'ha mostrat fins i tot partidari de no participar en el referèndum i deixant veure en el seu escrit que s'hauria d'anar a les eleccions tal com es va acordar en el referèndum de setembre: com a Compromís. Una opinió que comparteix la majoria de la militància de Tavernes que considera s'ha anat forçant posteriorment la situació amb propostes que només tenen com a finalitat canviar el sentit del referèndum de setembre. 

Hi ha l'opció de no participar en el referèndum, compartida per un gran sector entre la militància del Bloc, tant a nivell de Safor-Valldigna com d'altres comarques, amb semblances argumentant. Així hi ha un escrit de regidors de València ciutat i Sagunt, amb la diputada Mònica Alvaro, que considera que la pregunta feta no es adequada i demanava una altra redacció. 
 
També ahir en la reunió comarcal es va veure que majoritàriament s'és molt crític amb la manera com ha fet les coses la direcció del partit, i Josep Miquel Moya, que va dir que estava en la reunió comarcal com a direcció del Bloc, va haver d'escoltar que la direcció del Bloc ha fet tot el que Iniciativa desitjava i fortes critiques a la manera de fer de Mònica Oltra, encarada sempre al pacte amb Podemos.

En el fons, i malgrat les postures diferents, en el Bloc tots desitgen el mateix: més Compromís, un grup valencià en el Congrés, la formació d'un partit i deixar la fórmula de coalició però discrepen en les formes i com s'ha portat el procés.
 
Condicions del Bloc

Recordem que entre les condicions del Bloc per a l'acord està el nom de la candidatura conjunta, que serà "genèric i consensuat", i al que seguiran els noms de Compromís, Podem i Unitat Popular -abans Ara en comú- si finalment se sumisca. A més, la coalició, tindrà "personalitat jurídica pròpia i valenciana" i podrà estar formada per més partits polítics i moviments cívics i socials d'àmbit valencià.

Si la candidatura no aconsegueix el nombre de vots suficients per a constituir un grup propi, els diputats de Compromís haurien d'anar al grup mixt, "mai al grup d'altres partits o coalicions d'àmbit estatal" condiciona el Bloc.

L'altra pota de Compromís, Iniciativa, està manifestament a favor del pacte i la seua Taula Nacional va aprovar el cap de setmana aqueixa resolució mentre els independents de Compromís, o millor dit els afiliats directament a Compromís sense passar per cap dels partits de la coalició, s'han manifestat en contra del pacte amb Podem.