L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dissabte, 8 de novembre del 2014

De cada 3 valencians 1 està en exclusió social.



Fa uns dies informàvem ací en La Cotorra que al el País Valencià hi ha 1'5 milions de persones en situació d'exclusió social, el 31,7 % de la població total, pràcticament 1 de cada 3 valencians. I fa uns dias Càritas oferia nous detalls del macroinforme Foessa, que radiografia la realitat valenciana i que són més durs en aspectes concrets. 

El rostre de l'exclusió social valenciana: home de 48 anys, aturat i amb estudis inferiors a graduat o ESO. Aquest és el retrat robot dels qui han de sustentar les llars valencianes en exclusió social i la seua precarietat arrossega darrere l'entorn familiar. Entre l'exclusió moderada, la mitjana és de 49,9 anys, mentre en l'exclusió severa baixa als 45,4 anys. Són l'ocupació (50 %), l'habitatge (30 %) i la salut (19 %) els factors d'exclusió que més llastren als valencians.

El perfil mitjà de la llar en exclusió social és una família de 3,4 persones, amb pobresa, baixa intensitat laboral, algun menor de 18 anys a càrrec, establida en un municipi de més de 100.000 habitants i en un barri degradat i marginal.

No tots tenen les mateixes paperetes per a resultar agraciat en aquesta miserable loteria. La taxa d'exclusió social valenciana es duplica en la població estrangera no comunitària, en empleats amb treball irregular, en aturats de llarga durada o de persones d'ètnia gitana.

Més enllà de les dades d'exclusió l'Informe Foessa apunta alguns aspectes interessants, com que l'exclusió de la participació política i social. El 8 % de les llars no té capacitat de vot i existeix falta d'interès en les eleccions i la creença que el vot en les eleccions municipals no serveix per res. Les persones excloses que no participen per aquestes raons (17,2 %) són tres vegades més que les persones integrades (5 %). En canvi, el percentatge de valencians que han participat en l'últim any en alguna manifestació, protesta o acció cívica és del 22,5 %, quasi quatre punts i mitjà més que la mitjana estatal.

Una dada esperançadora: el matalàs familiar funciona millor que la mitjana espanyola. Comptem amb una xarxa social de suport un poc més extensa que en l'àmbit estatal: el 80 % de les llars manifesta tenir ajuda, deu punts més que a Espanya. També és perquè ho necessiten més.