L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dissabte, 30 d’agost del 2014

Es temps de gota freda



Fa molt de temps que no plou, i al nostre país la pluja no sap ploure. I ara ens trobem en una situació on la mar Mediterrània està molt més calenta del que caldria esperar i això es un factor de risc per a situacions de pluges torrencials o de gota freda en les comarques del sud de València i el nord d’Alacant. 

Els experts han avisat que la mar està molt calenta des de finals del mes de juliol, amb temperatures que en alguns punts de la costa valenciana arribaven a 27 graus, encara que la generalitat eren 26 graus en un sector marítim que s’estén entre València, Alacant, València i les Balears. 

I que pot passar? Doncs que es donen les circumstàncies que poden moure aquest fenomen atmosfèric que anomenem gota freda: una entrada d’aire fred en zones altres de l’atmosfera, que condense de manera ràpida el vapor d’aigua de la mar i desencadene una situació de pluges abundants. I esperem que siguem abundants però no tant com per a fer mal i produir inundacions. 
Final passeig Colon. 11 de setembre 1996

És una situació – la possibilitat de la gota freda - amb la que hem de conviure els valencians pel nostre clima i en especial els que residim entre el cap de Cullera i les Marines d’Alacant. No oblidem que aquest territori, que forma com un entrador dins de la mar, pateix més el fenomen de moviment ascendent del vapor que, arrossegat per la inestabilitat, es condensa ràpidament i forma núvols que poden no ser extens en superfície (sempre són pluges molt localitzades) però si en altura, fins els 10 km. 

Som la zona del País Valencià que més plou, fins i tot de vegades amb quantitats més pròpies de la denominada Espanya humida, però ací ho sol fer en períodes curts de temps i en primavera i tardor i allà es reparteix al llarg de l’any. És la influencia de l’oceà que ací no ens arriba. 
Plaça del futbol. 11 de setembre 1996
I eixos factors: temperatura alta a la Mediterrània, borrasca sobre el golf de Càdis amb desplaçament dins de la mar i front fred, determina períodes de fortes pluges i inundacions. Ací a Tavernes tenim experiències bastant negatives al respecte, i no cal parlar-ne d’altres en la Safor o en les Marines d’Alacant, la darrere en la Marina Alta quan van caure més de 400 litres en un parell de dies i es va emportar el pont de Beniarbeig per la crescuda del riu Girona.
 
A Tavernes, en la inundació de l’11 de setembre del 1996, es calcula que van ser més de 600 litres els que van caure entre el diumenge 8 a la nit, però el període reconegut de major pluja es va donar a Gandia en l’any 1987, amb 720 l/m² que van assolar la comarca de la Safor.
-

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Esperem que la NO CANALITZACIO de La Vaca a l'altura de Tavernes i endavant, no cause danys materials ni humans. Esperem que algun dia hi haja, des del Ministeri de medi ambient, pressupost per a obres tan necessaries com es el, projecte de canalitzaçió de La Vaca

Anònim ha dit...

Que bona seria una bon ploguda!
Ja està el poble preparat? Ja tenim els colectors nets i el riu lliure de canyes?

La Cotorra de la Vall ha dit...

Els col·lectors sabem que l'empresa concessinària ha fet manteniment.

No hem vist que la Confederació, que es a qui correspon eixa tasca no a l'ajuntament, haja fet neteja de res en el Vaca i barrancs, però igual si que ha netejat en zones no habituals i per això no ho hem pogut comprovar.

Anònim ha dit...

I els alvellons i desaigues del poble, a qui correspon la seua neteja? Perque ja fa prou de temps que molts estan bruts o obstruits i aci ningu fa res per a evitaro, ni lequip de govern actual ni molt menys l'anterior. Hi ha qui tenen varies legislatures de brutea per dins... I clar, passara el de sempre quan pegue una bona ploguda (que falta fa)... Tots plorarem, i ningu sera responsable... A vore si realment vos diferencieu un poc dels caciques del PP i feu el que ells mai han fet... En els detalls esta la diferencia...

Anònim ha dit...

Sumem-li que a més La Valldigna, al ser un Vall i prou tancat, es crea un microclima que empijora la gota freda, produint-se precipitacions més catastròfiques. Com han dit, esperem que Foment o qui siga responsable adeqüe el llit del riu, almenys per evitar desbordaments com moltes vegades ha ocorregut. Espere que escolten a l'ajuntament i el poble, perquè a Gandia sí que la tenen "mimada"...

Anònim ha dit...

Els albellons es netegen potser no tan ràpids com els embruten en este poble. I aixo no es culpa Ajuntament. Sempre estan els carrers plens de paper i plastics. Els netegen i al poc temps estan bruts perque la gent ho tira tot al carrer. Som uns porcs.
I no veig just algunes frases quan este govern s'ha calfat el cap per exigir solucions al riu sense resultat per culpa dels peperos.

Anònim ha dit...

Mes que els albellons bruts de paper i plàstic s'embruten molt mes per fulles i fang, i la solució no es dir com l'anonim de les 17:00 que els arbres o els sol son uns porcs. Amb aixo ni ens consolem ni solucionen res,sols es desvia l'atenció de les responsabilitats municipals, que son educar i sancionar per qui embruta i vigilar i netejar quan calga. No som ni mes bruts ni mes incívics que altres vegades, tampoc llevem patrulles de vigilància policial perque sigam uns lladres.

Anònim ha dit...

Que vinga la pluja ja!!!
Estem secs.