L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

diumenge, 15 de setembre del 2013

FESTES DEL POBLE 2013: La Baixà obri la setmana festiva vallera


Ahir tenia lloc la tradicional “baixà” del Santíssim Crist de la Sang, patró de la ciutat, des de l’ermita del Calvari fins a l’església de Sant Pere. 

Encara que siga una història molt coneguda, recordem que la “Baixà” va unida a l’origen de les "Festes Majors”, que té lloc al segle XIX, després d’uns primers festejos populars dedicats a agrair al “Santíssim Crist de la Sang” que en 1885 intervinguera per eradicar el còlera morbo de la ciutat. Eixe any, el Crist va abaixar per primera vegada en processó fins la parroquial de Sant Pere, única parròquia de la ciutat, enmig de grans pregàries i peticions sol·licitant-li la intervenció. 

Quant va passar la pesta, l’Ajuntament va organitzar festejos populars en acció de gràcies al Crist, que es van repetir en anys successius i van marcar el naixement de les Festes Majors. Unes festes que, no sabem si ho sabeu, començaven el darrer divendres del mes de setembre, és a dir, quinze dies més tard que ara. ¿I per què? potser es pregunteu. Doncs, perquè a la dècada dels anys 1960 a Tavernes la zona de la Partida es dedicava al conreu de l’arròs i les festes no començaven fins que no estiguera segat, i ben sec, cosa que es feia en la zona d’Els Sequers, que per això té eixe nom. Després va vindre la dessecació de la Partida, es va acabar l’arròs i les festes es van avançar tal com ara les coneixem.

Ahir a les 9 de la nit, la imatge del Crist eixia de l’ermita amb revol de campanes i focs d’artifici, formant-se la comitiva que obria el grup de dolçainers i tabaleters, i després els veïns i veïnes vallers. Les diverses comissions falleres van acompanyar també el Crist pels carrers de Tavernes, així com la corporació presidida per l’alcalde Jordi Joan i els representants dels demés estaments, el judicial i el policial.
-

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt emotiva la salutació de l'alcalde a la mare de l'obispo. Va ixir de la procesó per a saludarla.
Em vaig quedar sorpresa.

Anònim ha dit...

Tenim un alcalde molt educat.
A mi pel contrari no em va semblar gens emotiu, ni digne d'un cristià, ni molt d'acord amb la doctrina de l'església vore un exalcalde, separat de la seu muller a la qual es va unir en sant matrimoni -lo que Deu ha unit no ho separe l'home- i que estaria en pecat sí, com es diu, estiguera amancebat amb una altra dona, anar a la processó darrer el Crist com si res.
Però si és veritat lo que m'acaben de dir que en la proveso d'hui de la Divina Aurora portava la Santa, ja parlariem de coses més grosses i vergonyoses.
I l'esglesia callant i consentint-ho.
Això si que es per a sorprendre's i enviar-los a tots a fer... vore el fariseisme que tenen.