El nostre conciutàda i investigador Enric Marco (col·laborador asidu d’activitats sobre el cel a les associacions culturals institucions de la Valldigna i tot arreu del país) i Ángel Morales (este últim, representant de les universitats públiques de València en la Junta Rectora del parc natural i president de la Coordinadora en defensa dels Boscos del Túria) han realitzat un complet estudi sobre este espai protegit i els seus voltants i han conclòs que la pol·lució per excés de llum és molt més alta del nivell aconsellable, és a dir, dels llindars per a la protecció de la biodiversitat i l'observació del cel nocturn.
En 2009, un estudi de contaminació lluminosa a Espanya elaborat pel departament d'Astrofísica i Ciències de l'Atmosfera de la Universitat Complutense de Madrid assenyalava que Espanya era el primer país de la Unió Europea amb major consum mitjà per fanal i que València, amb el seu desmesurat consum (127 quilowatts/hora per habitant, enfront dels 61'5 de Madrid o els 57'4 de Barcelona), liderava i augmentava amb escreix la xifra. Quina va ser la resposta de l'Ajuntament? Atenent al fet que va decidir emprar 8 milions d'euros del primer Pla E del govern central en la col·locació o renovació de 4.000 fanals, sobren les paraules.
Lluny de minvar, el model de balafiament lluminós sembla estendre's, doncs com van denunciar la setmana passada uns investigadors de la Universitat de València al IV Simposi Internacional de Parcs amb Cel Fosc, celebrat al Parc Astronòmic del Montsec (Catalunya), ja arriba al Parc Natural del Túria.
Segons assenyala l'estudi, els punts de màxima contaminació lluminosa són els poliesportius públics (Paterna, Manises, Riba-roja) i privats (urbanització Lliri Groc); els centres educatius (C.P. Camp del Túria de Riba-roja, institut proper al riu a Manises); monuments (pont de Vilamarxant, pont de Riba-roja i, sobretot, l'església de Riba-roja); les infraestructures, com per exemple l'aeroport de Manises, la potabilitzadora d'aigües, les centrals elèctriques de L'Eliana i Vilamarxant i les zones industrials i serveis de l'autovia A3 i de la pista d'Ademús, i les rotondes, com és el cas de la d'entrada a Riba-roja des de Loriguilla.
“Tots estos punts brillants es poden veure, fins i tot, en una fotografia obtinguda des de l'Estació Espacial Internacional el febrer passat per l'astronauta italià Nespoli” (foto que il·lustra adalt la noticia) , denunciaven ahir els investigadors, que recordaven que el departament d'Astronomia i Astrofísica ja va alertar sobre la degradació del Parc del Túria la passada tardor en un informe presentat a la Junta Rectora de l'espai protegit.
La contaminació lluminosa és un fenomen causat per l'enllumenat que envia llum cap al cel. La pols atmosfèrica i els núvols retornen part d'esta llum excessiva cap al sòl i, en conseqüència, el cel es fa brillant i els estels queden invisibles.
Tota la informació sobre el tema la podeu trobar al bloc del nostre conciutadà Enric Marco, on també trobareu enllaços a mitjans de comunicació que se n'han ocupat ampliament.
-
1 comentari:
Sí xiquets sí... lo que passa en la nostra comunitat autònoma, o el nostre País Valencià, és increíble...hem de creure-ho perquè sabem que estem passant-ho, però és inaudit...
El govern del PP està passat de rosca ací on vivim. lo que passa en les irracionalitats i desbalafiament lumínic és només un exemple més de la gestió del govern de la comunitat valenciana.
En iluminació, en urbanisme i arquitectura... som exemples en les universitats europees d'allò que no s'hauria de fer...vergonyós...
¿quan s'acabarà tot açò?¿quan despertarà tanta gent que encara els ha votat enguany?...
¿què vos passa, què vos passa?
¿què vos passa, valencians???
Publica un comentari a l'entrada