El professor emèrit de la Universitat de València, i gran especialista en art rupestre, Valentín Villaverde va impartir ahir en la Casa de la Cultura la conferencia "Arte rupestre. Rasgos generales y sus características en el àmbito valenciano", dins dels actes de la "Setmana Muntanyera" que organitza el Centre Excursionista.
Villaverde va impartir una confèrencia en castellà sobre tot molt didàctica, molt informativa quan a l'art rupestre, i com en diverses ocasions va repetir en la seua dissertació, dirigida sobre tot als muntanyers, als espeleòlegs, les persones que recorren les muntanyes i les coves, i que són les primeres en trobar-se en noves troballes i a les quals alliçonava de com s'ha d'actuar. Al llarg de la xerrada va valorar i agrair el treball que estan fent aquestes persones, gràcies a les quals s'han pogut descobrir i ampliar el nombre de jaciments en tot arreu de la península, citant com a molt notables els del País Basc, que han posat al mateix nivell de les troballes en altres zones de la cornisa cantàbrica.
En el cas valencià també subratllava que hi ha noves troballes i aclaria que tot i que l'art rupestre està declarat "Patrimoni de la Humanitat", el llistat dels jaciments estaria "tancat" perquè una nova inclusió obligaria a refer tot l'expedient. Per tant, indicava, s'han de manifestar a la Direcció de Patrimoni per ser, després dels estudis escaient, declarar com a "BIC" figura mitjançant la qual queden defesos i protegits dins les lleis del País Valencià.
Villaverde al llarg d'una hora d'exposició va anar desgranant els trets característics d'aquest art , molt sensible, fràgil i vulnerable en estar en abrics o coves no fondes, que ens donen molta informació sobre la vida i fins i tot organització d'aquells primers pobladors. Va detallar la metodologia del seu estudi, segons pintura i gravat, a més dels sempre present protocols de conservació, des del dia del descobriment. En parlar de l'art rupestre valencià, va efectuar una detallada menció dels jaciments existents, sobre els 610, amb la qual cosa disposem de pràcticament la meitat de jaciments existents en la zona geogràfica que s'anomena "arc mediterrani", des dels Pirineus fins l'estret de Gibraltar.
El conferenciant va també anar explicant com es classifica aquest art (esquemàtic, llevantí i paleolític) i sobre tot quines són les característiques de cadascun, si és pintura o gravat en pedra, els colors, si hi apareix la figura humana o son majorment animals, l'activitat que representen i un llarg etcètera sobre cadascun, impossible de recollir en una simple informació de l'acte.
A més de la gran informació donada sobre el jaciment del Parpalló (Gandia) de la qual és potser el millor especialista mundial, va destacar la dificultat de distingir en el mateix jaciment, tant les pintures com els gravats, i va remarcar en algun moment que les noves tecnologies han permés descobrir figures i gravats que havien passat desapercebuts a més d'altres trets.
En acabar, fa remarcar als muntanyers - una vegada més- com actuar en cas d'una troballa i més si hi ha restes dels pobladors, procurant no xafar per no contaminar el jaciment a més de tot el que cal fer d'informació a les autoritats.
Art rupestre a Tavernes
Dins del seu parlament, Villaverde va esmentar les figures fusiformes gravades en pedra de l'abric de Mossen Ricardo, sobre les quals hi havia alguna polèmica de a quin grup caldria atribuir-les, assenyalant que potser siguen paleolítics amb grans semblances en altres del Cantàbric.
![]() |
Les pintures en estudi actualment |
Tot i que confiàvem en alguna informació sobre la troballa de noves pintures en una cova vallera, no s'hi va donar tot i que les poguérem vore durant la projecció, al costat d'una de les pintures rupestre descobertes fa uns anys en la zona de Bellavista (Fontetes de Cantus). No es va donar altra explicació, ni lloc exacte on són, si que s'estan estudiant, que s'han seguit tots els passos que cal i s'ha informat a la Direcció General de Patrimoni.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada