Ahir vam poder gaudir durant una hora aproximadament de totes les fases de l'eclipsi solar d’enguany, un esdeveniment que és el preàmbul de l’anomenat "Triplet ibèric", un fet extraordinari des del punt de vista astronòmic que tindrà lloc els anys 2026, 2027 i 2028: aleshores la península Ibèrica gaudirà de l'observació de tres eclipses solars consecutius en tres anys.
![]() |
Imatge dels moments màxims de l'eclipse solar |
Cal saber que els eclipses solars són relativament freqüents a escala mundial però que siguen tres visibles en un mateix lloc del globus i en tant poc curt de temps no és normal sinó extraordinari. I més encara quan el primer serà total: el 12 d'agost del 2026. Després en tindrem un el 2 d'agost del 2027 i el tercer serà un eclipsi anular, fenomen ben bonic perquè la Lluna ens apareixerà al cel més petita que el Sol, i aquest formarà un anell brillant tot al voltant de la Lluna, fenomen que observarem el 26 de gener del 2028. Per tant cal anar preparant unes bones ulleres, o dispositiu apte per poder-lo observar.
Recordem que es produeix un eclipse solar quan la Lluna s'interposa entre la Terra i el Sol, i per tant ens tapa totalment o parcialment el Sol. Un eclipse es forma perquè es produeix l'alineament dels tres astres: el Sol, la Lluna i la Terra i en aquest ordre, o siga la Lluna enmig, en el que s'anomena Lluna Nova.
Com sabeu, hi ha una Lluna Nova cada mes, però el pla orbital de la Lluna està lleugerament inclinat respecte al de la Terra en el seu camí al voltant del Sol (el pla de l'eclíptica), i això és la causa que el nostre satèl·lit passe per damunt o davall del Sol la majoria de les vegades, i només quan els tres cossos celestes estan alineats hi ha l'eclipse.
Agraïm les imatges de l'eclipse d'ahir a Enric Marco, doctor en Física i tècnic superior d'astronomia al departament d'Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada