L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.260
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 1260

dijous, 27 de març del 2025

AMPLIADA: Dissabte podrem gaudir d'un eclipse solar parcial al nostre territori

 

El dissabte, 29 de març, tindrem l'oportunitat de presenciar un eclipsi solar parcial, un fenomen astronòmic durant el qual la Lluna s'interposa entre la Terra i el Sol i ocultarà una part del disc solar. L'eclipsi serà visible en tota Espanya, i per tant al País Valencià, i encara que la grandària del disc solar ocultat per la Lluna serà diferent segons on ens trobem, es confia que entre el 20% i el 30% del Sol quede cobert per la Lluna en el moment de major ocultació.
 
Cal significar que aquest eclipsi solar és el que obre un seguit de fenòmens similars, fins i tot més espectaculars, d’eclipsis solars totals i anulars que cobriran les terres de la Península Ibèrica i del País Valencià. Aquest és el primer, però seguiran els eclipses totals del 12 d’agost de 2026, el del 2 d’agost del 2027 i l’anular del 26 de gener del 2028.
 
 
 

S'han de prendre i extremar les precaucions per a observar l'eclipsi solar i així evitar danys en la vista. El més important és  mai no mirar directament al Sol sense tenir la protecció adequada. Es recomana l'ús d'ulleres especials per a eclipsis que compleixen amb la normativa ISO 12312-2. I els mètodes casolans, com usar radiografies, negatius fotogràfics, ulleres de sol o enfosquir un cristall amb fum d'un ciri no són gens segurs ni aconsellables i poden provocar lesions oculars.
 
 A València la Lluna començarà a cobrir el disc del Sol a partir de les 10:54. Després el cobriment anirà augmentant fins arribar a un 25% (0.25) en el màxim de l’eclipsi que ocorrerà a a les 11:42. Finalment la Lluna abandonarà el disc solar a les 12:30. L’eclipsi haurà acabat. L’Observatori Nacional ha preparat la seqüència de les fases de l’eclipsi per a diverses localitzacions.
 
 


Les condicions meteorològiques previstes per al dissabte són favorables per a l'observació de l'eclipsi, ja que s'anuncia un dia majorment assolellat i agradable en el territori valencià amb temperatures al voltant de 22 °C a València, unes condicions que permetran una visibilitat òptima del fenomen astronòmic.​