El consistori de Tavernes, per unanimitat de tots els grups que conformen el consistori, va aprovar anit la moció del PP que insta el Govern d'Espanya a suspendre les regles fiscals des des del present exercici 2024 fins a l'exercici 2028. El consistori, tal com havia indicat el PP en el text de la moció, considera que concorren les condicions d'excepcionalitat en les entitats locals, supramunicipals i Diputacions Provincials dels territoris afectats per la DANA perquè el govern de l'estat prenga aquesta mesura.
Les regles fiscals afecten les economies de les entitats locals, i suposen, primer que res, l'obligació d'incrementar el seu superàvit (0’2%, 0’1% i 0’2% del PIB per al 2024, 2025 i 2026, respectivament), al temps que marquen que el deute del conjunt d'entitats no podrà superar el 1’4% del PIB per a 2024.
També afecten la regla de despesa municipal: limita l'increment pressupostari d'un any a un altre i queda fixada en el 2,6% per a 2024; el 2,7% per a 2025 i el 2,8% per a 2026. Per als lectors que vulguen aprofundir en aquest tema condicionant de les economies dels Ajuntament poden llegir en l'enllaç la nota explicativa del Ministeri d'Hisenda.
El PP considera que, igual que del 2020 al 2023 inclosos, es van suspendre les regles fiscals per la crisi de la pandèmia per COVID-19 i la crisi energètica de la guerra d'Ucraïna per beneficiar Ajuntaments, també s'haurien de suspendre en les zones afectades per la DANA, almenys fins a l'any 2028.
Una mesura positiva per a la recuperació social i econòmica de la DANA
El PP recorda en el text que els Ajuntaments i Diputacions dels territoris afectats per la DANA hauran de treballar i destinar molts diners a reconstruir vides, rendes, infraestructures i teixit empresarial i del petit comerç. Per tant, si es mantenen reactivades les regles fiscals no es podrà aconseguir l'objectiu final d'una recuperació social i econòmica real.
Les primeres estimacions de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV) senyalen pèrdues econòmiques en el teixit productiu valencià superiors a 9.365 milions d'euros, dels quals més de 1.000 milions són pèrdues en l'agricultura, segons AVA-Asaja, a més de 3.350 milions de pèrdues en el sector d'agroalimentació, segons la Federació Empresarial valenciana (Fedacova).
Aquestes xifres, sumades a les pèrdues en infraestructures, habitatge, etc, represente un total de 16.600 milions només en la zona zero de València, segons el Consell d'Economistes (CGE), o siga 1,3% del PIB d'Espanya, unes xifres esgarrifoses.
Una situació, indica el PP, que comporta un importantíssim volum de despesa a totes les administracions implicades (diners que s'estan destinant a la neteja de les localitats afectades, a l'atenció dels afectats, etc). Aquestes despeses extres s'hauran de prolongar durant uns anys quan s'haurà d'invertir en la recuperació i la reconstrucció de tot el que s'ha perdut, i no només en danys materials, sinó també en atenció de les persones que han patit la DANA.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada