L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.090
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 31.002

dijous, 19 de desembre del 2024

ARTICLE D'OPINIÓ: El que sí que som l'IES Jaume II el Just

  

EL QUE SÍ SOM L’IES JAUME II EL JUST

L’IES Jaume II el Just és un institut compromès amb l’educació i la formació integral del seu alumnat. El nostre centre és un espai de convivència i aprenentatge, on l’alumnat accés a una gran varietat d’activitats culturals, formatives i de desenvolupament personal que reforcen el seu creixement acadèmic i humà.

En el marc del Pla Director per a la Convivència i la Millora de la Seguretat als Centres Educatius, fa més de 15 anys que col·laborem amb la Guàrdia Civil per oferir xerrades formatives sobre temes tan diversos com el bon ús de les xarxes socials, la prevenció de l'assetjament escolar i altres aspectes relacionats amb la seguretat.

Aquestes activitats formen part dun ventall molt més ampli que inclou conferències de professionals de la literatura, youtubers, arqueòlegs, obres de teatre, especialistes en igualtat, actrius i actors, cantants, persones emprenedores, esportistes, entre moltes altres persones professionals. Només en els últims anys, més de 60 xerrades i activitats formatives han passat pel nostre centre. Setmana passada vam gaudir dun concert de jazz amb el grup Fets-jazz, vam tenir un taller de WordPress o vam rebre un taller de vigilància i prevenció d’incendis forestals.

 

A més, comptem amb un equip de mediació i convivència que porta més de 10 anys treballant per prevenir i gestionar els conflictes de manera positiva, entenent que viure en societat implica afrontar i resoldre problemes amb dleg i respecte. Recentment, hem celebrat diversos actes amb motiu del 25N, el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Vioncia contra les Dones: xarrades amb agents d’igualtat, actuacions d’alumnes del centre, confeccions de pòsters, recital de violins per alumnat del centre; ens sumat a ONU Women, reividicant el paper de la dona a la literatura amb 16 dies d’activisme, que hem acabat el 10 de desembre (Dia dels Drets Humans).

 

També estem immersos en projectes Erasmus+, que ens permeten connectar el nostre alumnat amb Europa i el món. Gràcies a aquests programes, estudiants i professorat han visitat psos com Itàlia, Alemanya, França, la República Txeca, Turquia, Grècia i fins i tot Tahití. Aquests intercanvis no sols ofereixen una experiència acadèmica, sinó també una enriquidora experiència vital. Recentment, hem vingut de França, al gener esperem la visita duna professora de l'illa Reun i al febrer ens visitarà alumnat alemany. A més, l’alumnat de Formació Professional viatjarà a Itàlia i Irlanda per fer pràctiques formatives dins d’aquests projectes europeus.

 

Aquest curs, hem començat el programa Aula Emprén, una iniciativa dirigida a fomentar lesperit emprenedor entre l’alumnat. Aquesta proposta els proporciona eines i coneixements per desenvolupar les seues idees i projectes, preparant-los per a un futur on la iniciativa personal i la creativitat seran clau.

 

Tot el que fem al centre té un objectiu clar: posar l’alumnat al centre de la nostra tasca dria. La nostra missió és proporcionar-los les eines necessàries per créixer com a persones i com a ciutadans responsables, en un entorn que promou els valors de la convivència, el respecte i la diversitat. De vegades, viure en societat pot comportar tensions o desacords, una realitat


inherent a la condició humana que no és exclusiva de cap entorn concret. Com deia Aristòtil, "l’home és un animal social", i és en aquesta interacció constant on aprenem a gestionar les nostres diferències i a construir relacions positives. En aquest sentit, la presència puntual de cossos de seguretat als voltants del centre respon a una estratègia preventiva, destinada a garantir el benestar i la seguretat del nostre alumnat, que és i sempre se la nostra prioritat absoluta.

 

Malauradament, el nostre centre, l’IES Jaume II, ha estat notícia recentment, i no per totes les iniciatives positives i projectes que portem a terme, sinó per uns fets que, tot i ser excepcionals, poden ocórrer en qualsevol institut de qualsevol lloc. Ens dol especialment pensar en com es pot haver sentit el nostre alumnat en llegir titulars que suggereixen que la vioncia és una realitat habitual dins i fora del nostre centre. Res més lluny de la realitat.

 

L’IES Jaume II és un espai segur, on la convivència i el benestar de tota la comunitat educativa són la nostra màxima prioritat. Al Jaume II no només cohabitem, sinó que convivim activament, i treballem perquè aquesta convivència es base en el respecte mutu, la comprensió i el dleg. Aquests valors són l’eix vertebrador de la nostra activitat diària.

 

És important aclarir que les incidències relacionades amb conflictes entre l’alumnat que hem tingut aquest curs no només no han augmentat respecte d’anys anteriors, sinó que es troben dins dels estàndards habituals de qualsevol centre de la nostra àrea, ja sigui a nivell local, comarcal o del País Valencià.

 

No obstant això, entenem que l’agressió i la violència, en qualsevol de les seves formes, són una problemàtica social que transcendeix els centres educatius. És una realitat que ens interpel·la a totes i tots: alumnat, famílies, professorat i societat en general. Per això, des de l’IES Jaume II continuem treballant cada dia per conscienciar, prevenir i abordar aquestes situacions amb fermesa i responsabilitat, fomentant una cultura de pau, convivència i empatia.

 

Reivindiquem la nostra tasca educativa, no només en l’àmbit acadèmic, sinó també en la formació integral de persones compromeses i respectuoses. Fem una crida a totes les parts implicades per sumar esforços i reforçar aquest compromís col·lectiu per garantir espais educatius segurs i respectuosos per a tothom.

 

Finalment, volem posar en valor la gran joventut que tenim al nostre centre i arreu. Sovint s’ha etiquetat aquesta generació com la 'generació de cristall', però res més lluny de la realitat. Ens han ensenyat molt, especialment en els últims esdeveniments que han colpit el nostre país. En situacions tan dures com la DANA, han estat elles i ells, la nostra joventut, qui s’han arromangat, embrutat de fang i ajudat les seues comunitats, donant-nos una lliçó impressionant de solidaritat, fortalesa i resiliència.

 

Afortunadament, a la nostra vall no hem patit directament els efectes devastadors d’aquest fenomen, però això no ha impedit que el nostre alumnat visquera amb preocupació i empatia per les persones afectades. Malgrat que insistien que havíem de seguir amb normalitat, per a moltes i molts era impossible mantenir la calma quan veien com el seu entorn s’enfonsava. Aquesta situació ha reforçat el que ja sabíem: podem confiar plenament en la nostra joventut. Ens han demostrat que són capos de superar les adversitats amb coratge i compromís.

 

És aquest esperit de superació, aquesta capacitat de ser el canvi que necessitem, el que treballem per fomentar al nostre alumnat. Elles i ells són el futur, i l’alumnat del Jaume II ens dona motius per ser optimistes. El seu talent, la seua fortalesa i la seua integritat són la millor


garantia dun demà millor. Tanmateix, sembla que aquestes històries de superació i esforç no són notícia, perquè exalçar la joventut i reconèixer tot el que fan no sempre atrau l’atenció que mereixen. Però per a nosaltres, l’alumnat del Jaume II són, sense cap dubte, la nostra major font dorgull i esperança.

 

IES Jaume II el Just