L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dilluns, 1 d’octubre del 2018

Les pluges de setembre ens alivien la sequera




Acabem setembre, mes habitualment plovedor, i ha complit les expectatives encara que sense grans episodis de pluja ni tampoc cap gota freda cridanera. El fenomen es pot presentar a la tardor quan l’aigua de la mar manté un nivell alt de temperatura, i la gota freda es dóna si coincideix embossament d’aire fred en altura i entrada de vent de llevant.

Ací a la Valldigna no seria la primera vegada que això passara a setembre. De fet la gota freta més dolenta va ser l’ocorreguda l’11 de setembre del 1996, en que el Vaca va desbordar i va inundar mig Tavernes i el Malet Benifairó. Aquells 3 dies, entre el 8 i 11 de setembre del 1996, s’obriren sobre la Valldigna les mars del cel i es calcula que van ser més de 600 litres els caiguts en la zona geogràfica que aporta les aigües al Vaca. Res a vore amb els 104 litres que ha plogut en aquest setembre sobre Tavernes.

La Valldigna ha tingut un mes bastant normal per al que sol ser setembre, quan ja comencen les pluges de la tardor, sobre els 12 dies hem vist ploure, i en algunes vegades acompanyades moltes vegades de llamps i trons. Si a Tavernes han estat 104 litres el total del mes, a Benifairó són 81 litres, a Simat sobre els 72 litres i a Barx sobre els 82 totals.

Esquema del fenomen de gota freda


Una bona mitjana per a la  Valldigna en ser una pluja repartida al llarg del mes, amb la qual cosa els camps s’han regat a poc a poc, amb saó,  i les taronges han augmentat de grandària: “Enguany si que les farem grosses” és un comentari general del llaurador valler.

Les pluges de la setmana que hem acabat  han estat també prou significatives: Així a Tavernes entre el 25 i 27, vam arreplegar  64 litres, a Benifairó 40 litres, a Simat 46 litres i a Barx 53 litres. El riu Vaca no ha arribat a córrer massa, ni en quantitat ni en dies, i només el Clot de la Font va incrementar el cabal i ha fet fer córrer el Vadell.

La pluja acumulada al llarg de l’any ha estat la següent: Tavernes un total de 481 litres, Benifairó 352 litres, Simat 319 litres i Barx sobre els 520 litres.

El riu Vaca durant les pluges de desembre 2006

Tenim tres mesos per acabar l'any, que solen ser bastant plovedors. Només cal recordar que fa ara dos anys desembre va ser un més molt humit, va ploure en quantitat i fins i tot van haver desbordament del Vaca pel Tancat. També l’últim fenomen significatiu de gota freda, amb efectes sobre la ciutat, va ser l'octubres del 2007, quan el riu se’n va eixir i va inundar Tavernes fins la zona del Passeig Colon.

Esperem que això no passe, i tinguem aigua amb quantitat per acabar amb la sequera i que vinga repartida amb regularitat en els tres mesos que falten del 2018, perquè la canalització del riu no està feta, i tant de bo que els temporals no siguen forts ni amb grans onades, que la Goleta sempre acaba sense arena entre la tardor i l’hivern.

Les dades les hem tret d'AVAMET. Hem repassat xifres i esperem no haver comés cap errada.