Tant el govern del PP de la Generalitat en la passada legislatura com el govern actual (PSOE-Compromís) han posat en funcionament programes per facilitar els llibres gratuïts a les famílies valencianes. Potser molts ho veieu estrany, i més si és la primera vegada que llegiu que el PP va preparar un programa de llibres gratuïts, tot el contrari del programa Xarxa Llibres del govern actual que és molt conegut i ha beneficiat a milers i milers de famílies valencianes.
Però, què oferia a les famílies valencianes cada programa? Quin ha estat el grau d’acceptació de cadascun? Se n’han beneficiat moltes famílies en els dos programes? Aquestes, i altres preguntes, és el que anem a intentar esbrinar.
LLIBREY
Però, què oferia a les famílies valencianes cada programa? Quin ha estat el grau d’acceptació de cadascun? Se n’han beneficiat moltes famílies en els dos programes? Aquestes, i altres preguntes, és el que anem a intentar esbrinar.
LLIBREY
És el nom del programa del PP per facilitar llibres gratuïts a les famílies. Es basava en l’ús d’una xarxa social que potenciaria la reutilització gratuïta dels llibres. Les previsions de la Conselleria d’Educació del PP era beneficiar més de 400.000 alumnes de primària i secundaria, que aconseguien els llibres cada curs mitjançant l’intercanvi amb altres famílies.
Llibrey havia de servir per oferir, cercar i rebre els llibres de text a través d’internet. Va tindre una vigència de dos cursos (2013-14 i 2014-15) i va ser tan nul·la l’escassa incidència entre les famílies que en agost del 2014, una setmana abans de l’inici del curs escolar i segons les dades de Conselleria que publicava Valencia-Plaza, la pagina web només havia rebut 19.838 visites, que no eren peticions de llibres que es va quedar en 139 sol·licituds.
Llibrey va ser un gran fracàs en tots els sentits, i d’eixos 400.000 beneficiats possibles només un 5% va consultar el programa i les 139 sol·licituds representen el 0’035% dels potencials beneficiaris.
XARXA LLIBRES
El programa Xarxa Llibres de l’actual govern valencià ha comptat amb una participació de 360.000 alumnes (Alacant 119.981; Castelló 44.189 i Valencia 195.346). Quan a centres cal remarcar que hi ha participat el 100% dels centres públics i el 73% dels privats concertats.
Si manegem més xifres ens trobem que la Conselleria d’Educació ha disposat d’un fons per a la reposició dels llibres fets malbé per l’ús de l’alumnat en les classes i que arriba a un pressupost de 42 milions d'euros per atendre a les necessitats d’aqueixa reposició
Primària:
- Els alumnes de 1r i 2n de primària tenen assegurada la reposició en les aules del 100% dels llibres i s'assignaran xecs-llibre a les famílies per arreplegar el material als establiments que el centre educatiu haja determinat.
- De 3r a 6é de primària hi ha una reposició del 10% dels llibres, percentatge suficient per a completar els bancs de llibres en cas de necessitat de reposició.
Secundària.
- 1r i 3r de secundaria hi ha una reposició del 15%; i en 2n i 4t d'ESO són 100 euros per alumne.
Les xifres parlen i molt que parlen. Mentre el programa Llibrey del PP fou un gran fracàs per deixar-ho tot en mans de la voluntat i ganes de les famílies de “buscar-se la vida” en una web d’internet, el programa “Xarxa Llibres” és un programa fet des de la col·laboració de la Generalitat, Diputacions i Ajuntaments per dotar-lo de fons econòmics, i com exemple recordar que a Tavernes s’hi han dedicat 260.000 euros per a Xarxa Llibres.
A més a més, s’ha comptat amb la implicació dels centres per fer-lo possible i per organitzar el banc de llibres que en el present curs ja funciona i que dota de llibres gratuïts als/les alumnes valencians.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada