El socialista Ximo Puig va ser investit ahir nou president de la Generalitat Valenciana amb el suport de 50 diputats, el mínim per a la majoria. PSOE, Compromís i 8 diputats dels 13 de Podem hi van votar a favor; els 44 de PP i Ciutadans, en contra.
Podemos va escenificar el seu “suport crític”dient que si amb 8 dels seus diputats i abstenció dels demés 5. Ciutadanos va justificar el vot en contra pel fet que Compromís formés part del govern. I el PP va defensar que havia estat el partit més votat.
Ximo Puig serà el sisè president des de la recuperació de l'autogovern valencià (el segon socialista, després de Joan Lerma) i governarà amb el suport explícit dels 23 diputats socialistes i els 19 de Compromís que entrarà a formar part del govern. Puig prendrà possessió del nou càrrec en una nova sessió de les Corts Valencianes diumenge, així que l'aprovació en la sessió d'investidura siga publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).
Fabra: 'Al tripartit només l'uneix l'odi al PP'
El síndic del PP, Alberto Fabra, fou el primer a felicitar Ximo Puig. S'acostà al seu escó enmig dels aplaudiments dels diputats favorables i una part dels del PP. En la seua intervenció, Fabra va dir: "No permetré que el front d'esquerres faça malbé tot el que s'ha aconseguit"'
El dirigent del PP va dir també que el tripartit només es troba unit per l'odi al PP i va anunciar que el seu grup votaria que no: “El nostre partit ha estat el més votat, l'opció majoritària de centre preferida per la ciutadania i els 658.000 valencians que ens van donar el seu vot no el volien a vostè com a president” va dir a Puig'
Punset: 'Allà on triomfa la immersió lingüística tornem a l'aldea'
Molt crítica va ser la portaveu de Ciutadans, Carolina Punset, que va dir que Ximo Puig ha pactat amb “el populisme i el nacionalisme”. Es va centrar en atacs a la llengua i criticà la immersió lingüística. "Allà on triomfa la immersió lingüística tornem a l'aldea'" va arribar a dir.
Carolina Punset- elneofranquismo que viene- va arribar a dir que el valencià “és poc útil per a trobar feina” i que s’ha de protegir però si es convertia en una llengua normal frenaria el desenvolupament personal i col·lectiu de la comunitat.
Ximo Puig li va contestar que el valencià “no és una cosa folklòrica d'uns quants indígenes que van per ací” i va recordar-li que és la llengua pròpia de la nostra terra.
Oltra remarca el suport necessari per a crear les bases d'un nou país
La portaveu de Compromís, Mónica Oltra, va dir que la coalició donaria suport a Ximo Puig no amb un xec en blanc sinó amb vot a favor necessari per a crear les bases d'un nou país. Oltra prometé “valentia” i advertí que hi hauria forces que treballarien contra el pacte.
Va defensar que el suport de Compromís al candidat de PSOE serveix per a “contribuir que l'Acord del Botànic puga ser una realitat”. Sobre el pacte Oltra va dir: “El deure, la responsabilitat i el nostre compromís amb un canvi transformador ens ha portat a salvar les nostres legítimes diferències i posar-nos d'acord” i va explicar que la paraula i el diàleg seran els protagonistes d'aquestes Corts i que això “no és cap espectacle, es diu democracia”.
Oltra va dir que Copromis té la responsabilitat de representar de forma digna i honesta els ciutadans i que es passaria d'una manera de governar despòtica i deshumanitzada a un governobert i amable, on el poder siga modern, horitzontal, feminitzat i fecund, que escolte, respecte i mire als ulls i no de dalt a baix.
El “sí crític” de Podemos
El portaveu de Podemos, Antonio Montiel, va dir que la seua formació donaria “un sí crític” a Ximo Puig i per això 5 diputats dels 13 es van abstenir i la resta hi van votar a favor. “No venim a botar foc a la barraca --va dir--. No som gent que vol destruir allò que funciona, volem estar al servei dels ciutadans”. El diputat assegurà que serien “una eina per dur la veu del carrer a les institucions” i afegí que s’han acabat els partits que només fan més que mirar-se el melic, pensant en salaris i comissions
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada