L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dimarts, 23 de setembre del 2014

Mires com ho mires, els valencians sempre estem a la cua del finançament autonòmic.


La Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) ha comparat el finançament autonòmic sobre la base que cada comunitat cobrara els mateixos impostos que tenen transferits i tingueren les mateixes competències. 

I el resultat no millora la situació dels valencians, perquè amb aquesta correcció el País Valencià contínua “gaudint” del pitjor finançament de tot l'Estat, i simplement com a exemple i perquè siguem conscients de la situació, a 16 punts percentuals de Castella i Lleó, una autonomia governada també pel PP. I si la comparem amb la Rioja, la diferència creix i creix fins a arribar als 26 punts.

I mira per on l'estudi ha sigut dirigit per l'economista Ángel de la Font, el mateix a qui el Govern de Rajoy va encarregar la nova metodologia per a calcular les balances fiscals. Per a realitzar-ho, s'ha tingut en compte una nova base de dades per a calcular el finançament de les comunitats de règim comú entre 2002 i 2012, últim any liquidat.

Són conceptes i nivells tècnicos, però hem de saber que l'informe vol calcular el finançament regional per a competències homogènies i igual esforç fiscal. En altres paraules, els recursos que s'hauria proporcionat a les comunitats per a finançar les competències comunes si s'haguera aplicat una mateixa escala tributària en els impostos que té capacitat normativa.

I la conclusió de Fedea és demoledora: les diferències de finançament entre les comunitats autònomes s'han mantingut en l'última dècada en nivells «difícilment justificables», amb més de 25 punts percentuals de diferència entre els dos extrems. 

Però a nosaltres ningú ens salva. Els que tenen capacitat per a salvar-nos, o siga primer el govern del PSOE i ara el del PP, no han tingut mai en cuentra la infrafinanciación dels valencians. I amb l'aplicació d'aquesta correcció, com amb nombres reals, seguim per sota de la mitjana i La Rioja, Cantàbria i Castella i Lleó continuen sent les més beneficiades pel repartiment de diners.

Fedea sosté que l'evolució dels resultats del sistema és «preocupant»: les regions situades en la cua perden terrè i en el cap ocorre el contrari. I en el nostre cas, el del País Valencià, que és el que ens interessa ha perdut un punt en l'última dècada.

I en tots aquests anys, amb tan dolenta financiacion, els valencians hem seguit votant a les opcions que ens ofeguen i ens deixen en la cua de l'Estat. ¿Fins quan?
-