Reproduïm, en extracte i en valencià, un interessant article que publica el diari "Levante-EMV" sobre la proclamació de Camps com a president de la Generalitat
El 15-M estava a escassos metres de les Corts clamant contra el bipartidisme i la corrupció, quan Francisco Camps proposava la reforma del sistema electoral perquè "dins de la Constitució", els valencians puguen triar directament els seus diputats "per circumscripcions uninominals, partint del nombre de representants de cada província".
O siga: l'escó seria per al candidat més votat en cada circumscripció i la resta fora, amb la qual cosa els partits minoritaris sempre queden fora del Parlament.
Una proposta complicada perquè tant la Carta Magna com l'Estatut consagren un sistema proporcional i no majoritari. El president va emmarcar la seua proposta en l'obligació de "impulsar les reformes que fomenten una major proximitat i connexió directa entre electors i diputats" per permetre "una major participació dels ciutadans en els assumptes públics i una major responsabilitat dels diputats respecte als seus votants". Amb els resultats del 22-M, el PP que va guanyar en totes les comarques excepte Ports, tindria més de 90 dels 99 diputats, deixaria al PSOE amb menys d'una desena d'escons i a Compromís i EU, sense actes.
El presidente Camps, com publica el diari, va ser capaç en la seua intervenció de fer un al.legat a favor del bipartidisme - "la democràcia és alternança, el PP necessita el PSOE i el PSOE necessita el PP", li va arribar a dir a Alarte- i sobre el 15-M va assenyalar que " la democràcia són els vots i els escons" i advertia que en les Corts "no hi ha espai per a la confrontació violenta i la ruptura antisistema ".
La proposta sembla complicada perquè per aprovar-la es requereix el concurs del PSOE, ja que fan falta dos terços per canviar l'Estatut i la llei electoral. Açò és nostre: de tota manera cal recordar el 5% firmat pel PSOE i PP i QUE ENCARA ESTA VIGENT i amb aquests antecedents ves a saber què pot passar ara. Això si un recurs d'inconstitucionalitat no ho tomba tot.
La proposta va ser rebutjada per l'oposició. El socialista Jorge Alarte la va considerar "un joc floral"; Mònica Oltra, de Compromís, el va acusar d'intentar desviar l'atenció sobre les llistes obertes i Marga Sanz, d'EU, va sostenir que Camps pretén "eliminar les veus crítiques del carrer i de les institucions, i això s'anomena feixisme".
El debat va estar marcat per les generals de 2012 i Camps va seguir l'argumentari de Rajoy mostrant que esta disposat a liderar un front autonòmic donat que, davant el mapa de governs regionals controlat pel PP, vol "començar a construir el canvi".
El president de la segona comunitat espanyola d'Espanya va prometre austeritat i va anunciar un Govern "fort" centrat en la creació d'ocupació que, va assegurar, no farà cap retallada en prestacions socials, en un moment en què hi ha veus que parlen del copagament sanitari. Fins diverses vegades va repetir que no retallarà l'Estat de Benestar, la sanitat, l'educació i els serveis socials. Camps, no va al.ludir als problemes judicials del PP, i no va tenir espai per l'autocrítica. Per a ell continuem essent "lo millor del món": la C. Valenciana està preparada per eixir la primera de la crisi" i de tots els problemes del país va culpar a Zapatero i el Govern "del qual ha format part Alfredo Pérez Rubalcaba".
-
2 comentaris:
Normal, tenen por de que les veus minoritaries pugen ara que han trencat barreres. Especialment per a Compromís que sobretot a pujat molt municipalment.
Fora el bipartidisme.Ja hem tingut prou amb el 5%, ara damunt això.
Es simplement el discurs d'un imputat (persona que, almenys per a un jutge, hi ha sospita que siga un delinqüent), un discurs que no hauria d'haver existit en una democràcia sana, almenys fins que la justícia hagués establert clarament la seua innocència.
Publica un comentari a l'entrada