L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimarts, 29 de setembre del 2009

Més sobre "Un beso y una flor"

Hem rebut aquesta crónica sobre “Un beso y una flor” d’un lector de La Cotorra. ¿I com no anem a tindre ganes de parlar? Com que el tema és d’actualitat a Tavernes, reproduïm l’escrit que ens ha enviat. I gràcies per la col·laboració. Estem obert a tots.

Sincerament, és un fenomen el nostre Ivan. Els professionals de TVV ho saben, coneixen que demana l'espectacle i un home espectacle és el nostre amic Ivan. Uns moviments poc vistos, entre la comicitat i la qualitat en la interpretació, eixa varietat d'estils, en fi estem en un programa de televisió on, per la meua experiència, es treballa tant o més fora de les càmeres com quan estem preparant els directes.
Pense que com a producte, si alguna productora inverteix en Ivan, tenim un showman de prestigi. Però cal vore com s'ha volcat Tavernes, respecte a la resta de poblacions mitjanes valencianes que competeixen. Pot estar content Ivan de la resposta de Tavernes, així cm Tavernes d'Ivan. Però aquesta vegada, ha abaixat el nivell en vestuari, TVV hauria de fer un esforç més i pagar un bon vestuari, al menys semblant al primer programa.
El valencia l'han fet servir menys que en el primer programa. Sols el concursant de Paiporta van parlar en valencia. ¿Què cal dir d'una TVV feta pels valencians que no deixa emprar la nostra llengua? Que cal esperar d'una alcaldessa de Valencia que sabent el valencia, parlant-lo amb la intimitat, no el fa servir com a primera representant del cap i casal dels valencians?
Ara ens recordem de l'aportació - sense bromes- de Maria Abradelo a la llengua dels valencians.
Respecte al format del programa és interessant, vista la situació de l'enfrontament equip contra equip, amb el suposat desempat dels capitans. Cal reconeixer la diferència de veus d'un equip a l'altre, pero afortunat que guanyara l'equip de la Flor. Pero el sistema de capitalitzar el programa amb les cridades el fa interessant en presentar-se com a que tots poden ser reptats. I el repte final amb la cantant nova va ser de mèrit. Va crear una inestabilitat emocional en els concursants que fa que el programa siga tot un plor per necessitat de traure eixa espera front al reptant. Per cert de molta bona qualitat, cosa que va rpeocupar més als concursants. Atenció amb els seues sistemes nerviosos quan acaben. Que ho tinga en compte psicològicament TVV.
Bertin, bé molt digne, molt natural, és ell, i de segur que ja li agradaria saber valencia per lluir-se. Respecte al jurat, té molt a vore com actua, des de quin criteri musical tant diferent, Ximo Bayo, que fa imprevissible eixe final acordat.
M'acomiade de cronista espontani d'”Un beso y una flor” per l'horari, ja que acaba massa tard i hem de matinejar. Només si la Cotorra te ganes de parlar, farem algun comentari pero sense l'obligació de vore tota la gala. Moltes gràcies.

13 comentaris:

Anònim ha dit...

¿Estàs de conya????????? La crònica és una burla ¿no?. Per l'amor de Déu, digueu-me que és broma....

Anònim ha dit...

quina vergonya de programa: sols diuen alguna paraula en valencià per folklore popular. Tants presentadors valencians que hi ha i en posen un de castellà, així volen promocionar la feina pels valencians? una sola televisió valenciana que hi ha i més de 10 canals en castellà, i també em d'escoltar castellà en la valenciana? Fins quant?
Ja n'hi ha prou!

Un avergonyit. ha dit...

Personalment. Crec que el programa podria ser igual de bo si parlaren en Valencià. Reconec que amb Bertin Osborne el programa es fa imprevisible. Perque realment es un Showman. Però també podrien fer que aprenguera alguna cosa de Valencià. Es que es nota que estan cohartant, no sols als participants que parlen en Valencià. Si no, també, a totes les seues families que en eixir per la televisió canvien la seua llengua materna.

Em pareix de poca vergonya eixe canvi radical. Ahir va ser la primera vegada que vaig vore el programa i em vaig trobar avergonyit de vore la quantitat d'autoodi a la identitat que hi ha.

No vull entrar en si el programa es bo o no. Però la qualitat d'Ivan es veu ahí. Està ahí, i l'hem vista tots ací a Tavernes quant ha actuat amb l'orquestra.

Però el que li fan als concursants i a les seues families es de jutjat de guardia.

Músic de la vall ha dit...

Bertin Osborne va estar orrorós, és l'antítesi de presentador.

No sabia què dir, ni què fer, dóna la impressió que no es prepara els programes, simplement va allí i ja està.

Per favor que canvien al presentador, fa perdre moltíssima qualitat al programa.

Respecte al jurat: pitjor impossible. El tio del jupetí amb clauers, ximo baio (que dis-me tu el nivell musical que tindrà) i la nebodíssima per a rematar. Amb tants músics amb un nivell excels que hi ha a València i ens posen al trio calavera.

Em sap mal dir-ho però el grup contrari al d'Ivan tenien molt més nivell i cantaven molt millor en la cançó de grup.

Ivan no ho va fer malament, però encara necessita apendre molt.

La decissió d'eliminació va ser descaradament comercial, com que l'home major tenia poquets vots, doncs posem una jove de valència, així segur que la gent vota més i fem més gran negoci.

En general, la qualitat del programa és molt baixa sembla una còpia mal feta d'operacion triunfo.
Ara bé, la culpa la te Canal 9 i la productora que tenen un nivell molt baixet.

Per acabar, el pitjor del programa: tot en castellà, fins i tot van escriure Tavernes amb "b".
Per a plorar!

foraster ha dit...

Tan s'hi val que siga el "Beso y la Flor" com el que vulgau. Lo dels valencians/es no te remei. I no cal criticar sols la tele, encara que és un exemple clar del mal sentiment i poca estima que tenen la majoria dels valencians/es de ser-ho, entre els què afrotunadament no m'hi trobe.
Des de fa uns cinc anys va vindre, a l'empresa on treballe, una xicota estrangera que aleshores tenia 22 anys d'edat. Una morena molt maca i simpàtica a més de qualificada. S'expressava en castellà com podia però tots l'enteniem perfèctament. Aquesta xicota, a primeries, vivia en un pis a Gandia, amb els seus pares que també treballaven ací: son pare xofer de camió a una empresa de transports d'Oliva, i sa mare a un magatzem de taronges, també d'Oliva. Passat un any i poc més, la família va trobar una molt bona oportunitat per anar-se'n a viure a Almoines, a una casa de poble d'eixes que molts voldriem tindre, poble on la família va ser molt ben rebuda i es va integrar molt bé prompte. I per què dic això, perquè tots tres van acabar parlant valencià i sentint-se més integrats pel fet de parlar-ne.
Maria Dimitrova va aprendre valencià en pocs mesos perquè una companya i jo li parlàvem seguit en valencià i quan una cosa no l'entenia li explicàvem. (Lamentablement, com sol passar ací, la resta de companys li parlaven en castellà tot i que alguns d'ells el parlen pitjor que Maria. Quina caboira tenen alguns). Donada la nostra persistència, la seua capacitat d'aprenentatge i ganes de parlar-ne, en poc més de 8 o 9 mesos ja parlava un valencià que molts pocs valencians fan servir: uns perquè no saben i altres perquè ni saben ni volen saber-ne, que és pitjor. El que nosaltres no sabiem és que, quan Maria arribava a sa casa, a poc a poc, anava introduint el valencià en les converses amb els seus pares i quan van anar a viure al poble esmentat, la sorpresa de le gent autòctona va ser tan majúscula que fins i tot, un mestre de la localitat li va propasar aprendre'l de manera acadèmica i poder així donar-li un ús professional. Ara treballa al consolat de Bulgària de traductora.
La cara de vergonya els havia de caure als valencins que reneguen de la llengua i que no miren de promocionar-la, enriquir-la i valorar-la com cal.
Si una persona de fora ve de pas per negocis, de turisme o el que siga, i no sap la nostra llengua bé està que, per enténdre'ns, li parlem en la seua: castellà, francés o anglés, si nosaltres en sabem i si no, amb mímica fer-nos entendre. Molt diferent és si la persona va a quedar-se, com ha passat des de fa molt de temps amb els castellanoparlants, cal que, a poc a poc, eixes perones acaben aprenent la nostra llengua i usant-la amb total normalitat. Això no és una falta de respecte com alguns polítics, ploiticastres o manillarcatxos han manifestat. No trobe siga cap imposició, és més, considere que la falta de respecte, envers nosaltres, és dels que vinguts de fora i després de molts anys, encara persisteixen en no parlar-ne ni gota. Eixes persones farien el mateix a frança o Alemanya? Crec que no, perquè ho passarien molt malament. Ja farien tot el possible per aprendre'n.
Per tot això i molt més, per molt que em pese no fer-li costat al nostre conciutadà Ivà o Iván (que no s'ofenga ningú perquè hi ha qui té la sensibilitat arran de pell), ni veig Canal9 ni ho veuré mentre no canvie radicalment i comence per dignificar i prioritzar l'ús de la nostra llengua, que és una de les principals finalitats per les quals va ser creat l'ens autonòmic de ràdiotelevisió RTVV.

falcó ha dit...

Tenim el que tenim i no cal que reneguem tant si, quan ve l'hora de fer ús de l'únic poder que tenim els ciutadans, que no és altre que le del vot, no votem en conseqüència.
Mireu un cas recent que em va passar el divendres passat. Vaig telefonar a una conseleria de la Generalitat Valenciana per fer una consulta i, ¿Què penseu va passar? la xicota que em va atendre em va demanar que li parlara en castellà, amb un to bastant de mala llet perquè potser li telefonen moltes persones parlant-li en valencià. om m'interesava obtenir resposta a la meua cosulta vaig haver de parlar en castellà. Què creieu passaria si algun funcionari/a valencianoparlant exigira a un usuari/a li parlés en valencià? De segur que li obririen un expedient disciplinari com a mínim.
deixem-ho ahí perquè em faig negre quan parle d'eixes coses i em sent avergonyit.

Anònim ha dit...

A mi em fa gràcia això de la sensibilitat de si Iván o Ivà i ningú es posa a renegar d'usar Iván o Ivà, quan tenim el nostre nom Joan
El nom Iván és rus (en el seu origen hebreu)i és el nostre Joan.
Coses de la modernitat.
I gràcies a Sant Google per la informació!

Rabosa ha dit...

També jo vaig intentar veure anit el programa, només per tractar de reconeixer Ivan, que encara no sé qui és, ja que no vaig poder suportar tanta tonteria.
El presentador semblava un inepte total amb molt poca preparació de la feia. Sembla que arriba i es tira al plató sense mirar-se ni el guió.
Els cantants no sé ni com ho fan, que em perdonen per no haver tingut la paciència d'esperar a sentir-los cantar.
El tema del valencià ja és de jutjat de guàrdia. A Canal 9 sempre s'ha intentat desprestigiar el valencià, i només poden s'inventen alguna cosa per a no utilitzar-lo o bé fer-lo servir sols a l'hora de fer riure o de presentar algun personatge de poble en les seues comedietes.
Si alguna vegada mire les notícies de C9 perquè m'interessa saber d'algun tema en concret d'ací, com ara la pluja, veig i escolte tantes patades a la llengua que acabe per canviar de canal jurant que mai més no el tornaré a posar.
En fi, com comenta algun company del fòrum, tenim el que ens mereixem, perquè roda i volta tornen a manar els mateixos. Sembla que a la gent li agrada que passen eixes coses. Ara bé, quan ho parles amb gent del carrer, ningú no els vota. Serà que ells mateixos tenen vergonya del que ha elegit?
Per cert, vull felicitar el Foraster. Totes les seues intervencions en els debats demostren que és algú que sap el que vol i sap expressar-ho molt bé.
Salutacions

Anònim ha dit...

hola a tots, yo pense que el programa s´havia de fer en valencià i llevar a eixe Bertin Osborne que l´unic que fa es perdre el temps i fer que el programa siga mes llarg; no sap ni on esta en ningun moment. Aixina l´unic que han aconseguit es que siga un programa patetic. Crec que si no fora perque esta Ivan no el miraria ni la mitat del poble, i els pobles dels altres concursants igual. Be es que no hi ha res mes que dir que es Canal 9, que mes voliem.

Bertin ha dit...

Tinc la boca com una espardenya! A ti te gustan muchos las mujeres! Pa tota la comunitat! Y el ayuntamiento y todo!
No digueu q el xaval no es un crack! Es un genio! I se cert q guanyarà!!!

foraster ha dit...

A Rabosa: gràcies per la teua felicitació, cosa que faig recíproca perquè els teus comentaris també són interessants i fas un bon ús de la nostra llengua.
Amb això no vull criticar els demés contertulis del fòrum, ni dir que ells no fan bon ús de la llengua. Hi ha qui també coneix bé la llengua i en fa un bon ús. Les persones que no en saben més però, perseveren i procuren millorar, mereixen tots els meus respectes ja què això contribueix a mantenir viva la nostra llengua, dins d'aquet món tan globalitzat i globalitzant (per no dir-li inquisidor) que vivim a hores d'ara.
Si a tot això veiem que la nostra llengua es redueix a un àmbit geogràfic tan menut com és el nostre, la cosa s'agrauja més encara. I si a això li afegim la discriminació negativa que, des de fa temps, ve patint, tant des de les institucions públiques com des del món privat, en definitiva, des de tots els àmbits: socials, culturals, esportius i económics, malament parem.
Si no heu tingut cap experiència fins ara, us convide a tots feu el que ens comentava el company/a Falcó en el seu comentari que fa referència a la trucada a una Conselleria on li van exigir parlar en castellà. De segur que us atenen en castellà, no d'entrada perquè no saben quin tipus de persona pot haver-hi a l'altra banda del fil telefònic, sinó, perquè no saben ni volen saber-ne, tot i cobrant de l'erari públic que depén dels contribuents que també som nosaltres. Els valencianoparlants mereixem una mica de respecte, almenys ser atesos en la nostra llengua. per evitar mals rotllos, com se sol dir col·loquialment, jo també hauria actuat com Falcó. Tragar i callar.
Aprofite per demanar disculpes de les errades o faltes d'ortografia que sovint apareixen en els meus comentaris. Solen produir-se, i no és una disculpa, a l'hora de teclejar les lletres a l'ordinador i, com sovint no solem revisar els textes, -com he pugut comprovar li passa a la majoria de contertulis- apareixen algunes errades i faltes de poca importància.
Per cert i acabe. Algun dia us contaré el cas d'un xicot que abans feia una revista en valencià i que després de quiasi set anys editant-la, ha havut de tancar-la, no sols per la crisi, -que també li ha afectat com a quaisi tots- sinó per la persecució política i acossament que té a casa nostra un mitjà escrit en valencià. De moment ho deixe ahí, no vull donar més detalls ni de la persona ni del mitjà, abans de parlar amb la persona n qüestió què, probablement, no coneix el blog de La Cotorra de la Vall perquè de saber-ho, ben segur seria un dels contertulis asidus, donat que té moltes coses que contar.

falcó ha dit...

Ja que estem parlant del maltractament que des de la televisió autonòmica se li dóna a la llengua valenciana, voldria contar-vos una experiència i demanar-vos feu la comprovació, per si és una mania meua.
Fa un parell d'anys, aprofitant el pont del Nou d'Octubre i el 12 "La Hispanitat", vaig estar uns dies a Barcelona, a casa d'un germà meu que viu i treballa allí. Un dia vàrem anar a comprar un televisor per la qual cosa, vam visitar botigues en diferents punts de la ciutat i alguns centres comercials. No cal dir que el dia va estar molt bé perquè això va ser l'excusa ideal per fer una ruta bastant interessant. A les moltes botigues d'electrodomèstics on vàrem estar (7 o 8, no ho sé ben bé i no estic exagerant) vaig poder comprovar que les teles exposades, totes tenien sintonitzada TV3. Des d'aleshores, quan he entrat a una botiga d'electrodomèstics ací o he estat en algun gran magatzem, on també hi han exposades teles en marxa, he vist que el canal sintonitzat no era Canal9 sinó qualsevol de les cadenes estatals. No crec que això responga a la baixa qualitat dels programes de Canal9 sinó, més bé, a la falta d'identificació dels valencians envers el canal autonòmic o a la falta de consciència i rebuig que arriben a tenir els immigrants de totarreu, no sols els nouvinguts de l'estranger. Hi ha un cert rebuig dels immigrants a la llengua dels valencians perquè els valencians no la han valorada mai com calia i continuen en les mateixes. Ara, per cadascun valencianoparlant que usa la llengua autòctona hi han 1.000 (crec que em quede curt) que no la parlen i fins i tot, la rebugen, tal com vaig comprovar amb el xicot sudamericà que treballa a la bensinera BP, a l'eixida del poble cap a Gandia, al qui un dia li vaig preguntar per què no parlava en valencià i em va respondre que "esa lengua no sirve para nada..." cosa que en va fer sentir vergonya i, abans de que jo reaccionara va dir "...i no me gusta". Ahí la va cagar, en perdó, perquè vaig dir-li que menys m'agradava ell a mi i en canvi l'aguantava. Ara em sap greu haver estar tant dolent perquè eixa persona no hauria dit això si, des que va arribar ací, la gent li hagués parlat en valencià i hagués vist que als mitjans de comunicació: televisius, radiofònics i escrits s'usara la llengua amb total normalitat.
Què li anem a fer? Ara el mal ja està fet. Probablement jo no ho coneixeré però quan els meus fills tinguen la meua edat, probablement siguen l'1 per 10.000 que parlen valencià. Tot el contrari que passarà a Catalunya on, fins i tot els sudafricans vinguts en pateres, parlen català.

Una vallera valencianoparlant indignada ha dit...

La "tele pepera" ... Què voleu?? Que parlen en valencià??? Va, no feu riure ... Si pogueren, aniquilarien la nostra llengua ...