L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.143
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 25.301

dimarts, 15 de juliol del 2025

Les cabres de les Creus viuen de nou un estiu extrem on la falta d'aigua pot ser palesa en unes setmanes

 

 
Les cabres que viuen a Les Creus travessen novament un estiu calorós, que noten les fonts de la muntanya amb l'habitual estiatge, augmentat per la forta calor que estem patint des de juny, on tot i que la situació ara mateix no sembla ser crítica, pot empitjorar en les pròximes setmanes. 

 
 
 
 
Ara mateix, les fonts de "La Granata" i "La Sangonera" (450 metres) continuen rajant aigua i només a les "Fontetes de Cantus" (a 290 metres) no brolla, "però si que la basseta té una poca aigua, i per tant igual per la nit deixa caure un filet d'aigua durant un temps", com ens informaven  muntanyers del Centre Excursionista que diumenge visitaren aquestes fonts de la muntanya de Les Creus. 
 
És ací, a les Fontetes de Cantús i rodalies, on solen vore's més les cabres potser també perquè és un lloc on els excursionistes solen deixar-les menjar, i era el punt on l'any passat un grup de muntanyers pujava l'aigua que deixava en recipients de plàstics perquè begueren,  en un intent de pal·liar la set d'un ramat que no és de cabres autòctones. 
 
 



Fontetes de Cantus


"Hem vist que algú els posa menjar, igual suposem que quan la basseta es seque les mateixes persones els pujaran aigua, però cal pensar que les cabres busquen l'aigua d'on siga, encara que hagen de caminar un muntó de quilòmetres, i les altres fonts disposen d'aigua" ens comentaven. 
 
Com hem dit, és una situació que pot canviar al llarg del temps si continuem amb elevades temperatures i sense ploure. "Per aquesta canaleta (de la Sangonera) passava vora un pam d'aigua i ara nomes una poca" és un altre comentari de dos excursionistes que ens han enviat també unes fotos i asseguraven que "en dos o tres setmanes la situació pot canviar a falta d'aigua". 

 



La Sangonera

  
I entre els comentaris, sorgia el possible problema que "a la llarga poden representar uns animals que no tenen cap depredador i es multipliquen molt ràpid.  És cert que majoritàriament mengen vegetació que és dolenta per a la muntanya (esbarzers, argelagues, etc.) però segur que també algun pinet menut, carrasca o surera".
 
Les cabres de les Creus són animals assilvestrades procedents, com hem publicat en altres informacions i sempre seguint les explicacions del Centre Excursionista, d'un ramat que fa anys es podien veure pasturant soltes, sense cap pastor, pel Pla del Barber, de la Sangonera i Les Creus i que es recollien en un corral al Pla del Barber. El corral era una antiga construcció de les que encara podem observar enderrocades a la muntanya, amb una casa i corral on s'aixoplugaven per la nit. 



La Granata

 
Quan es va traslladar el ramat, algunes cabres no s'arreplegaren, van romandre pels paratges de Les Creus i són aquestes i les cries algunes ja adultes els que ara veiem pels penya-segats dels Castellets, Cova del Frare i sota els cingles on estan instal·lades les Creus i les Fontetes de Cantus. Els animals continuen la lluita per la seua vida, mantenint-se a una certa distància dels humans. Viuen en total llibertat i després d'una anys ja formen part i són un element més del paisatge valldignenc i una mostra de la fauna de les nostres terres.
 
Les fotografies són totes d'aquest cap de setmana. El nostre agraïment als membres del Centre Excursionista i senderistes que ens les han enviades