L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.143
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 25.301

dimecres, 16 de juliol del 2025

Avui, 16 de juliol, fa tres anys que el festival "Pop al Carrer-Desllunat" va celebrar l'últim concert

Acomiadament 16-07-2022
 

Avui fa tres anys que s'acomiadava del públic valler el festival "Pop al Carrer-Festival Desllunat". Tres anys sense el referent d'un festival nascut a Tavernes, organitzat i dirigit per gent de Tavernes i que, en 18 edicions en la platja , ens ha oferit bona música, millor serà dir excel·lent música al llarg d'un cap de setmana (divendres i dissabte) a la Plaça de les Palmeretes, de la qual vam poder gaudir lliurement i sempre de franc, sense pagar entrada.  Un festival que, amb el pas del temps, va evolucionar, va oferir diversos estils, sempre amb figures de primer nivell en el panorama musical valencià.
 
L'organització del festival, després de 18 anys, va plegar per no poder assumir despeses, tot i que comptava com a organitzadora l'entitat vallera "La Casa Calba". Eixe mateix 2022 s'havia firmat una subvenció de col·laboració de 8.800 euros, minsa segons l'organització per les despeses d'infraestructura del festival, dels artistes majorment de primera fila en el panorama musical, i tot el que comporta al voltant de dos dies de celebració.  
 
Un festival on any darrere any, com reconeixia l'organització, hi havia molt de voluntarisme perquè l'entitat vallera presidida per Francesc Burgos com a "alma mater", quasi s'havia pres com una obligació envers la "seua" ciutat, tot i que les ajudes i implicació municipal no arribaven ni eren suficients per augmentar la qualitat i ampliar horitzons més enllà de la comarca. 
 
 
Tugores Film Project
 
  
Javier Vercher
 
 
Júlia
 
 
Dani Miquel
 
 
Marala
 
David Pastor i Chipi Chacón Quintet 
  
Twelve
 
 
Així i tot, el festival que s'autodenominava "petit" ( realment era molt gran per la qualitat musical que oferia) es va convertir en una referència en el món musical valencià i també d'altres espectacles, alguns dirigits als més menuts, gràcies a eixa tasca impagable efectuada per la Casa Calba, i Francesc Burgos al seu endavant. Les crítiques ben positives, les lloances en els mitjans especialitzats i tot el reconeixement d'artistes i públic, no va ser prou per mantindre'l. 
 
En un País Valencià on la falta d'ajut institucional a les mostres musicals i culturals en la pròpia llengua són com són,  Tavernes va deixar perdre un festival consolidat però que necessitava suport institucional. Un festival on majorment, quasi la totalitat, primaven els grups i cantautors valencians, aquells que fan música en la nostra llengua i que, tots comptaven i compten amb reconeixements per la seua qualitat. 
 
I només cal llegir alguns dels noms, cantautors, grups, personatges de l'espectacle que passaren per "Pop al Carrer-Desllunat", artistes de renom com:  Pau Alabajos, Miquel Gil, Eva Dénia, Pau Riba, Arthur Caravan, CaboSanRoque, Llorenç Barber, Patricia Pardo, Pierre Bastien, Dr. Truna, Limotheque, Julio Bustamante, David Pastor, Òscar Briz, Gran Teatro Amaro, Transportes Hernández & Sanjurjo, Carles Pastor, Albert Sanz, Javier Vercher, Senior i el Cor Brutal, Oliva Trencada, Repercusión, La Siamesa, Arritmados, Mighty Jambo, El Petit De cal Eril, Clara Andrés, Pablo Novoa & Nono García, Herbanegra, De paper, Mike Cooper, Héctor Arnau, VerdCel, Emma Get Wild, Enric Cassases & Dons Simon i Telefunken, Paul Fuster, Thaïs Morell, Delên, Gener, Dani Miquel, Pepino Pascual, Rodamons Teatre, Pete Lala, La POP, Lagartija Nick, entre altres.
 
 
Els Mox
    
Una de les darreres actuacions va ser la de "Lagartija Nick"
 
 
Llorenç Barber  
 

Pau Riba
 
Miquel Gil
 
Amanida Peiot
 
  
I Tavernes ho va deixar perdre. En recordar grups i músics, i de quina manera es van tancar les portes del "Pop al Carrer-Desllunat" i tot va acabar, pensem si ara, quan es parla de  recuperar festivals, quan l'Ajuntament ha duplicat el pressupost de festes, potser caldria reconsiderar i mirar de continuar, recuperar i fins i tot millorar-lo en una platja on calen al·licients turístics atractius. 
 
Una platja on, entre unes coses i altres, hem perdut Iboga, Mediterránea, Sona Baixet, i amb això també les perspectives de comptar amb algun festival més, perquè el Poble Fest s'anuncia en el poble. Alhora que, com a poble de govern progressista, es mimarien i potenciarien els grups i cantants nostres, els que estimen i respecten la nostra llengua. 
 
Perquè poder ser... si es vol, es pot. I diners sembla ser que hi ha, quan es contracten concerts en Festes del Poble a grups amb catxe molt superior: Camela 60.000 euros, segons la Plataforma de Contractes del Servei Públic (PCSP); 72.600 euros total segons la PCSP per La Oreja de Van Gogh", o els dos DJ's Vicente Buitron i José Conca contractat per 27.225 euros, impostos inclosos (PCSP) i ara s'anuncia "Del Poble Fest", i ja vorem si es fan públics els contractes.