L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dimecres, 29 de juliol del 2015

La Generalitat Valenciana, a un pas de la intervenció per l'Estat i el Govern de Rajoy


El govern de Rajoy i el seu ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ja tenen a punt el "manual d'instruccions" per a intervenir els comptes de la Generalitat. L'exigència que li han fet al nou Consell per presentar un nou Pla Econòmic Financer (PEF) 2015-16 - diuen que l'anterior no és creïble- obri la porta a les "mesures coercitives" que la Llei d'Estabilitat Pressupostària preveu per a les comunitats incomplidores del dèficit.

Si la revisió del PEF no passa l'examen del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) de final de mes, la intervenció per l'Estat de la Hisenda valenciana serà un fet, a no ser que Montoro vulga incomplir la llei que ell mateix va impulsar.

Les mesures no són noves: estan recollides en la Llei Orgànica 2/2012, de 27 d'abril, d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera. Però si que és nou les extraordinàries circumstàncies dels comptes valencians. L'informe de seguiment del PEF del primer trimestre confirma que l'anterior Consell va augmentar la despesa en 1.298,79 milions d'euros sense mesures concretes per a aconseguir-los. El més cridaner: CPFF no va posar objeccions a aqueixes previsions de l'anterior govern del PP quan les va presentar l'anterior conseller d'Hisenda, Juan Carlos Moragues. I ara, amb un nou govern, exigeix la correcció sota l'amenaça d'activar el mecanisme d'intervenció dels comptes autonòmics. ¿Algú ho entén?

L'Article 23.3 de l'esmentada Llei Orgànica 2/2012 especifica que, després de l'exigència a una comunitat autònoma perquè present un nou pla davant el CPFF, hi ha dues possibilitats per a activar les mesures de pressió: que el govern autonòmic no presente les correccions en el termini exigit o, si ho fa, que el CPFF estime que aquestes "no són suficients per a aconseguir els objectius". 

El CPFF té en compte l'"ús de la capacitat normativa en matèria fiscal", o siga, si la solució proposada és pujar els impostos, la comunitat augmenta les opcions per a lliurar-se de la intervenció. Però l'actual conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ja ha deixat clar que no es contempla una pujada d'impostos, ni aplicar correccions en un PEF que el CPFF va donar per bo a la fi de l'any passat.

¿El Govern de Rajoy estaria disposat a engegar el procés? Tècnicament seria possible però es tracta d'una decisió qüestionable des del punt de vista polític, i més a quatre mesos de les eleccions generals. 

La intervenció inclou mesures per a la comunitat autònoma que no acomplesca en dos mesos consecutius el termini màxim de 30 dies que marca la Llei de Morositat per al pagament a proveïdors.

Una mesura obliga a aplicar per la força la reducció de despesa per a garantir el compliment de l'objectiu establit de dèficit. La comunitat té 15 dies per a detallar les retallades i aprovar la no disponibilitat i la retenció de crèdits, que passarien a complir els objectius impostos. Cal dir que Montoro pot assumir les competències sobre els tributs cedits a l'autonomia, que passarien a mans de per l'Estat.

Si el Govern valencià es resisteix a aplicar les retallades o ho fera en una mesura insatisfactòria per al Govern, es produiria l'enviament dels "homes de negre", una comissió d'experts en Hisenda que després d'estudiar les dades, farien la "proposta de mesures" d'obligat compliment per a l'administració valenciana. 

La Generalitat, si ho mana el Ministeri d'Hisenda, constituirà un dipòsit amb interessos en el Banc d'Espanya equivalent al 0,2% del seu PIB: 198,6 milions d'euros. Això com a garantia que s'aplicaran les retallades imposades.

Si no s'apliquen les mesures dels "homes de negre" o no es constitueix el dipòsit en el Banc d'Espanya, el Govern de Rajoy pot dur al Senat l'aprovació d'un paquet de mesures que forcen la regió incomplidora a l'execució forçosa del pla, i té la potestat de donar "instruccions a totes les autoritats" de la comunitat autònoma sobre com actuar.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Clar que si. Fa uns mesos tota la comprensió de montoro a Fabra i a Torró. Ara tot és inviable.
Vinga va, que continuen votant a Rajoy que la seua AspaÑa va be.
A la resta que ens pille confesats.