L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR : 972
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 14.221

dissabte, 16 de setembre de 2017

Noves excavacions al monestir de Santa Maria de Valldigna




Un grup d’arqueòlegs professionals iniciarà en poques dies un conjunt d’excavacions en el Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna (Simat) amb l’objectiu de consolidar i investigar el sector est de la Sala Capitular, segons publica el diari Levante-EMV.

Aquesta zona forma un gran quadrat d’un centenar de metres i fins fa poc més d’una dècada es trobava plantada de tarongerar, després que la propietat privada preparés el terreny i augmentés el nivell de la zona amb terra vegetal per tal de plantar els arbres.
Aquest tarongerar seria arrancat en passar el cenobi a propietat de la Generalitat i l'esplanada serviria fins i tot per emplaçament d'una gran carpa durant passades celebracions del Dia de la Valldigna.

Passades excavacions deixaren al descobert el que probablement va ser el primer claustre del monestir, que seria pràcticament idèntic al claustre vall del monestir de Santes Creus (casa pairal de Valldigna) i del qual algunes arcades encara es poden observar adossades i formant part dels murs del Palau de l’Abat (vore fotografia superior).

Potser que fins i tot els arqueòlegs es troben amb alguna sorpresa en retirar la capa de terra vegetal amb restes de noves edificacions i potser es facen realitat els comentaris que fins fa unes dècades es podien escoltar d’algunes persones majors de Simat: en la zona va ser enterrada una font o element semblant, a la qual anava a parar l’aigua que els monjos conduïen mitjançant un sistema d’arcades des de la font del Cirer. 
 


Aquesta font estaria enterrada, segons aquest comentaris, davall l'esplanada que s'hi forma entre l’eixida al lloc pel deambulatori que dona al claustre nou i la Sala Capitular, més o menys. També es calcula que en aquesta zona, encara que a la part sud-oest i prop de les runes de l'hostal, s'hi trobaria la sala que serviria d'hospital, molt semblant al refectori i de la qual només s'hi conserva una fotografia.

Segons indica el rotatiu aquestes actuacions estan pagades per la Generalitat Valenciana i compten amb l’autorització del Servei de Patrimoni Arquitectònic i Mediambiental de la Conselleria de Cultura.

Les actuacions a fer son la retirada de la terra vegetal, cosa que es farà amb ajuda de màquina pesant fins a una fondària que no afecten les restes arquitectòniques i per una altra banda adequar la xarxa elèctrica a la normativa vigent. 

Noticia basada en la publicació de Levante-EMV, ampliada i amb fotos pròpies.

Cap comentari: