L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.768
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:34.518

dissabte, 30 de setembre del 2017

Una empresa realitza cates al llac de la Goleta per proposar solucions de millora



El escassos estiuejants que queden i aquells veïns que han anat a passar el cap de setmana a la platja, i més en concret, als voltants del llac de la Goleta han vist sorpresos com una petita barca solcava el llac. La imatge era inèdita i per tant ha estat de seguida molt comentada i el fet s’ha escampat per la zona.

Que hi feia la barca recorrent el llac? Que hi buscava? Res de l’altre món. Simplement estava fent unes cates i comprovant l’estat del fons, sobre tot l’existencia d’una capa de fang que estiga impedint que la capa freàtica sorgesca del subsòl i regenere l’aigua del llac.



Tot apuntava, i així ha sigut, que era ni més ni menys el compliment de l'anunci fet pel govern de Compromís a principi de l’estiu en el plenari: s’anava a contactar amb l’empresa que va netejar el Caixer Riuer, i que és una de les que draguen l’Albufera, fer tal de fer uns estudis sobre la situació del fons del llac i esbrinar quina és la millor alternativa per mantindré l’aigua en unes bones condicions.

Nosaltres hem estat comentant amb la gent de l’empresa “Vela agroambiental” que hi havia treballant als marges del llac i hem pogut conèixer que habitualment el llot comença a aparèixer a partir dels 5 metres de la vora, i que es de diferent grossària: hi ha zones entre 20 i 30 centímetres i altres on arriba fins a alçades de 70 cm. També hem pogut conèixer que el llac té una fondària variable, entre 1’35 metres fins a vora 2 en el centre. 



S’ha pogut constatar que hi ha hagut un retrocés de la chacra spp (chlorophyceae), que pot oxigenar l’aigua. També hem sabut, en comentar sobre l’antiga situació del llac i les mates de plantes que hi havia, que la mesura mampresa per l’anterior govern d’eliminar la bova i senill que les formaven va ser una mesura “sense saber lo que es feia” perquè són elements d’oxigenació de l’aigua i va causar perjudici.
 
I ara què? hem preguntat. Doncs sembla ser que hi ha diverses alternatives que són les que proposaran a l’Ajuntament. Hi ha la més simple i fàcil, usar una retro, però diuen que és la menys efectiva perquè el llot del fons en alçar-se amb la cullera, s’escapa i el que realment es fa es canviar-lo de lloc. Una alternativa seria el bombeig del llot dins d’uns geotubs o geobosses que expulsen l'aigua i el llot queda dins i es seca per a transportar-lo i retirar-lo. Un tercer mètode seria usar filtres que xuplen el llot i el separen de l’aigua. 



I el resultat? L’empresa opina que s’ha de fer alguna cosa perquè la capa de llot està dipositada damunt l’arena del fons i si es retira tornarà a brollar l’aigua de la capa freàtica. Ara mateix, indiquen, eixa capa de llots impermeabilitzen el font i no deixen brollar aigua.

De tot el resultat, però amb dades més tècniques i concretes, han dit que van a informar a l’Ajuntament perquè prenga la decisió que considere més escaient segons el pressupost de cada actuació.

Elaboració pròpia