L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dilluns, 18 de setembre del 2017

INFORME: Tavernes ha de netejar el riu Vaca perquè la Confederació no ho fa.

 

 Un any més l’Ajuntament de Tavernes, mitjançant la regidoria d’Agricultura, efectua la neteja del riu Vaca perquè la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (depenent del govern de Rajoy) no atén les seus obligacions. La Confederació és la responsable per competències del manteniment i la neteja dels rius i barrancs valencians.

La  Confederació sap què pot passar amb una crescuda del Vaca i quins poden ser els resultats, no només en els camps sinó en el casc urbà de Tavernes. A pesar d’això la Confederació no hi actua. La Confederació i el govern de Rajoy ja fa molts anys que no hi actuen.

I a Tavernes ha d’actuar l’Ajuntament, que per prevenció i evitar problemes als veïns i propietaris de terres executa tots els anys unes tasques de neteja que no li correspon i, damunt, les paga amb els seus diners, o siga els de tots els vallers i valleres.


L’Ajuntament suposem que haurà esperat a que el riu s’assequés per actuar, talment com l’any passat. Tothom sap que les grans pluges del passat desembre i gener han fet que pel riu Vaca corregués l’aigua fins fa uns dies. Una vegada assecat el riu sec, segons ens han informat els propietaris de les terres col·lindants, veiren com la màquina municipal començava les tasques des del terme de Benifairó fins aigües avall del Vaca, cap a la mar.

La màquina comprada fa poc més d’un any pel govern de Compromís està fent una molt bona faena, com es pot vore en les fotografies. ¡I pensar que va haver ppartit de l’oposició que va criticar la compra i va arribar a dir que era balafiar els diners!   

Desídia de la Confederació

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer (depenent del govern de Rajoy) un any més, i com ens te acostumats de molts anys, no ha dut a cap el manteniment i neteja dels rius i barrancs valencians. És qui té les competències per actuar, però no hi actua ni tampoc compensa als ajuntaments que, com Tavernes, realitzen aquestes tasques i les paguen del propis recursos municipals tot i que no els correspon.


Compromís ha denunciat en el Senat espanyol que són els ajuntaments qui es veuen obligats a actuar, sense ser competents, perquè la Confederació (o si voleu millor, el govern de Rajoy del qual depèn ) que té el deure de vigilar i de conservar en bon estat els rius i barrancs, no ho fa.

Les conseqüències: els  rius i barrancs ofereixen una gran  presència de canyes i vegetació en zones que haurien d’estar netes per facilitar el pas de les aigües i evitar possibles desbordament, com és el cas del riu Vaca.

A Tavernes no és només la neteja del Vaca. Confederació té pendent de fa anys executar el projecte del riu, des de Simat fins a la desembocadura a Xeraco. També té pendent la reparació de marges i camins de la Séquia la Bova i del Tancat.

El lamentable cas del riu Vaca: on estan els 100.000 euros? 

Els alcaldes de la Valldigna i Xeraco van visitar a principis d’enguany la seu del MAPAMA i es van entrevistar amb la directora general de l’Aigua, Liana Ardiles, a qui van traslladar el malestar per la cancel·lació del projecte de laminació i drenatge del riu Vaca. Aquest projecte, com ací hem informat desenes de vegades, està contemplat com a urgent i prioritari en el Pla Hidrològic Nacional encara vigent i estava aprovat, tramitat i licitat a punt d’adjudicar-se.


Però només entrar Rajoy al front del govern de l’Estat va paralitzar l’adjudicació i, així, fins ara. Enguany, i ja són sis anys seguits, Compromís va presentar esmenes als PGE 2017 per a recuperar el projecte. La proposta va ser votada en contra com sempre pel PP però enguany Ciudadanos s’ha sumat també al vot en contra.


Hi ha també anunciada la despesa de 100.000 euros per al Vaca dins del Reial Decret de mesures per a les zones afectades pel temporal, però com tothom sap, fins ara l’Estat no ha invertit res de res en el riu.

Noticia d'elaboració pròpia.