L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dilluns, 23 de novembre del 2009

Qui defensa el valencià?

La setmana pasada mirant un "Beso y una Flor" ens vam poder indignar quan Ivan parlava en valencià a la seua gent i la regidora del programa li va abaixar la veu i es posaren a parlar en castellà i en off en castellà. Alguns ens vam indignar.
Un dels nostres amics lectors ens conta, incidint en la situació, que estant a un bar regentat per una persona de fora de l'Estat, li varen demanar cafes, i ell mateix va demanar en castellà el tallat descafeinat de màquina. I va continuar la seua conversa en valencià quan aquesta persona se li va dirigir a mi per a dir-li què havia demanat. Li va eixir tan natural: "un tallat". I la persona que regentava el bar es va indignar amb ell i es va posar a parlar-li en alemnay i el nostre amic li va afegir un "dankesen", "moltes gracies" en alemany.
Després quan es va tranquilitzar, el nostre amic li va fer vore que vivia en el País Valencià, on el podien encara marmolar per parlar en la llengua pròpia. Finalment, li va reconéixer que certament només podia passar ací.
I és que la cultura està per eixir d'aquests problemes, però ja es trist, que t'abaixen la veu o te la lleven, i els estrangers que vénen a València que t'escridassen per parlar la teua llengua. ¡Ai dels valencians autèntics!
Nosaltres, gent de la Cotorra, mentre pugam i ens deixen emprarem el valencià.

6 comentaris:

falcó ha dit...

No sé com s'estranyeu? Encara fan poc. Amb el menyspreu que la majoria de valencians/es fan a la llengua, no sé com no ha desaparegut.

Vosaltres seguiu veient el beso i el capullo que així aneu bé.

Anònim ha dit...

És una vergonya, però ja no ens ha d'estranyar el que passa a C9. Pel que es veu, al programa d'ahir ja es va deixar parlar una miqueta en valencià, però sols una miqueta. Es va veure clar quan en una entrevista als pares d'uns dels "concursants", la dona parlava castella (per obligació, ja que es notava l'accent) i l'home parlava valencià. No es pot passar de la ratlla, i s'ha de seguir almenys amb un 90% en castellà i un 10% en valencià que són els barems que es segueixen al lent "valencià" (?)

Anònim ha dit...

Jo no sé qui el defensa o no a la tele, a casa..on collons siga... però, a tall d´anècdota us recorde que molts de vosaltres ficaveu el crit al cel perque la Maria Abradelo, madrilenya ella, presentava un programa en valencià.....ara,ja voldria jo moltes Abradelos. La tia s´ho va currar i parla valencià millor que molts presentadors oficials de C9...però calia anar a per ella. Aquesta mena de polítiques va allunyar molts possibles nous parlants a adoptar la llengua...tot i que al capdavall, són els llenguagirats qui l´acaben matant.
Som valencians de falla i paelleta ,tebis, fatus, orxateros i espanyolats..que collons espereu d´un poble així? Si ens, fins i tot els nouvinguts ens foten a la cara per parlar valencià! On anem ? Jo ho sé..a la merda!

foraster ha dit...

Si, company Falcó. És cert que la societat valenciana és sobre la que radica el mal de tot, perquè és ella la que tria els seus representants, però els seues representants, fins ara, no és que hagen fet, poc sinó més bé, no res.

Vist així, d'una manera superficial, és fàcil d'entendre, però el problema o el mal no és eixe sinó la desinformació i doctrinament al que està sotmesa la societat valenciana, per una banda i per l'altra, al caràcter propi dels valencians/es entre moltes altres raons. Això, entre moltes altres conseqüències ha produït una desafecció dels moradors envers la terra.

I tu et preguntaràs... Per què em diu això el Foraster? Doncs, molt sencill. No podem dir que "encara fan poc", com dius en el teu comentari perquè, més del que fan contra la nostra llengua, la nostra cultura, la nostra història i en definitiva la nostra identitat com a poble diferent, capaç i autosuficient, no poden fer.

Som un poble sotmés i submís des del 1707. Un poble vençut sota les armes, físicament i minvat moralment, cosa que des d'Espanya han anat fent any rere any, dia rere dia, hora rere hora. I no pararan.

Ara bé. Heu de tindre clar que el mal a la llengua no es fa amb un programa de la tele que es diu "Un Beso y una Flor" si no més bé, amb molts programes a la tele, a la ràdio, a les institucions públiques, a la premsa i a la política, etc, etc.

Fins que el poble valencià no desperte del somni al que està sotmés des de fa poc més de 300 anys, les coses al nostre país no milloraran. És fàcil dir-ho però no tan fer-ho, direu algú.

Aquest poble necessita de la col·laboració de tots els que se senten valencians/es. Necessita la contribució de tots per tornar a ser un poble capdavanter, treballador, artesà, emprenedor, patidor i esforçat, un poble compromés com ho ha sigut sempre fins que va ser conquerit pels Borbons espanyols.

Postdata: no he dit FESTER perquè això no ho hem perdut, ans al contrari, hem adquirit noves celebracions vingudes d'arreu com a poble obert que també som, com per exemple: el san Valentín enlloc de sant Donis, el 8 d'octubre, dia en què els amants valencians/es s'obesquiaven amb la Mocadorà, rememorant l'obsequi que el el Rei Jaume I li va fer a la seua estimada, conquerint la ciutat de València. Ara el Halloween, o com es diga això, etc, etc. Xe, que no em deixem passar cap però, l'endemà, i això si que ho tenim, tots a treballar. Els que tinguen feina, que ara en són ben pocs.

Siau feliços.

Rabosa ha dit...

De nou, felicitats, Foraster. Cada vegada que llegeix algun dels teus comentaris veig que et superes a tu mateix.
Pel que fa al tema de la defensa del valencià a Canal 9 i del rotllo de programeta eixe que ara és tan comentat a casa nostra, la meua proposta és ben senzilla i fàcil de dur a terme: BOICOT A TVV. Si ningú no ho mirara, alguna cosa haurien de fer.
Penseu-ho...

falcó ha dit...

Ei! Foraster. Ets un dimoni. No en deixes passar cap ni una, però he de reconéixer tens raó. Més del que han fet i estan fent ja no poden, però has d'entendre que és una manera d'expressar-nos molt habitual entre els valencians/es. -Encara et passa poc- o -encara n'has fet poca-, etc, etc. com volent dir que més no se'n pot fer, que a la fi és el que volia dir jo també en el meu comentari.