L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimarts, 3 de novembre del 2009

Els fums, l'estrella del ple de novembre

Anit a les 8 hi havia ple municipal. I prèviament la concentració anunciada per demanar solució dels fums, on la veritat la participació no va estar l'esperada. Unes 40/50 persones que després entraren al saló de plens i pogueren en acabar la sessió fer les seues preguntes.
Cal reconéixer i agrair el gest de l’alcalde en deixar preguntar els veïns i la seua valentia de debatre ell mateix amb els assistents sobre el tema. Debat amb els veïns en algun moment un poc tens, però bé són coses de la mateixa situació de malestar i enfado dels veïns en vore com les coses no se solucionen. Esperem eixos tres dies que deia l’alcalde i a vore si tot s’acaba, i sinó si farà com va dir anit i portarà el tema a la Conselleria de Sanitat.
Hi havia unes 40 persones en el ple. El PSOE no va deixar l'ocasió per preguntar i interessar-se pel tema, etc. S'havia de vore la cara de perplexitat dels assistents i de la resta del consistori perquè fins ara no havien preguntat mai ni s’havien preocupat per denunciar ni queixar-se en el ple del mal olor i l’agressió del fum. Com deia algu dels veïns presents que no siga flor d’un dia i a partir d’ara la part esquerrana de l’hemicicle vaja més unida quan toque la salut dels vallerets i valleretes. Amén.
El Bloc va intervindre també com ve fent des de juny. Va fer un repas del tema i recordava que sabien que els problemes tècnics són complexos però que les respostes que els havia donat l’alcalde d’una solució ràpida no era encara realitat.
La regidora del Bloc va recordar les seues intervencions dels plenaris de juny, juliol, agost i octubre, i va donar dades concretes en especial del mes passat, octubre, amb fums que s’havien produït els dies 5, 6, 13, 14, 15, 19, 20, 21, 23, i molt especialment els dies 26, 28, 29 i 30 d’octubre.
El Bloc va dir a l’alcalde que la paciència dels veïns s’acaba – potser perquè no són Job- i perque l’olor, la picor de gola i respirar el fum ja cansa.
El Bloc va reiterar que si no se soluciona el problema cal que l’ajuntament pose la situació en coneixement de la Conselleria de Sanitat, comunique els fets a la Fiscalia Especial de Medi Ambient i que l’Ajuntament siga col·laborador del “Sistema de Vigilància Sanitària de Riscs Ambientals” de la Comunitat Valenciana.
Altres anècdotes de la nit: l'absència de la sessió d'algun corresponsal de premsa llevantina, i que l’alcalde retraguera a la regidora del Bloc que només havia tingut interés en anar a llegir els informes oficials eixe dia, a les 5’30.
Però la regidora treballa i va poder llegir l'informe a les 6’30, encara que HAVIA QUEDAT AMB EL FUNCIONARIAT A LES 5’30. ¿Com sabia l’alcalde l’hora inicial i concertada de les 5’30? és la pregunta que ara es fa el Bloc.
¿S'informa al govern de tot el que pregunta, consulta, fa... o deixa de fer l'oposició? preguntaríem nosaltres.
I mentrestant ahir es deia entre la gent que són vora mil les firmes presentades en demanda de solucions als fums. I les firmes continuen...

14 comentaris:

sargantana ha dit...

el psoe en el tema del pai va fer igual. primer no es va posicionar. DEsPRÉs, per a les eleccions estava a favor i ara, lo últim que he sentit són critiques al PP per enganyar als veïns en el tema del Pai. ¿com quedem? ¿no estaveu a favor del Pai? aleshores, també enganyaveu vosaltres!

en el tema dels fums, al vore gent en el pleno li deuria vindre al cap preguntar. POPULIsME.

falcó ha dit...

Lamente no haver estat present en la concentració però, com ja he dit alguna altra vegada, treballe fins tard.
Respecte a la informació de La Cotorra res a dir. Ara bé, pel que fa a l'actuació del PSOE (mai més ben dit allò d'actuar), és una cosa a la que ja em té acostumat. He vist massa actuacions d'aquests personatges massa vegades (no sols a Tavernes) i per això els considere els vertaders traïdors al poble valencià. Els del PP són els roïns i ho fan tot, o quasi tot, bastant malament, però al menys no enganyen ningú.
Segur que al plenari, els del PSOE van donar la sensació de que ells eren els més d'esquerres, els més ecologsites, els més preocupats pel benestar del poble, en definitiva: els salvapàtries.
Salvapàtries? Com que no. Ecologistes, ho dubte molt per les seus polítiques mediambientals a totarreu. D'esquerres, això depén del que ells consideren ser d'esquerres perquè, per a mi no ho són. No cal fixar-nos en la política que fan a totarreu. Sols cal repassar el que estan fent a una comarca tan menuda com la Safor-Valldigna. Al casament del PSOE amb l'extrema dreta gandiana a l'Ajuntament de Gandia, ara cal afegir-ne la moció de censura que han presentat a l'Ajuntament de Beniflà (poble de 250 habitants) PSOE junt amb Coalició Valenciana, partit que els mateixos del PSOE han qualificat sempre d'ultra dretà. Ara argumentaran tots els motius que vulgau per escusar el pacte. Les raons podran ser diverses però la qüestió vertadera és, manar al preu que siga, cosa que no aprove però, com és una pràctica habitual en el món de la política actual, ho assumesc.
Seguint en la seua línia i llibre d'estil, els del PSOE tornen a fer gal·la del seu cinisme i hipocresia quan critiquen altres forces polítiques, acusant-los fins i tot de ser de dretes, quan pacten amb el PP o una altra força que no siga el PSOE, ja que ells es consideren la vertadera i única esquerra.
Que s'ho miren ben mirat perquè el seu problema és de psiquiàtric, i que em perdonen les persones que patisquen algun tipus d'enfermetat mental, perquè són malalts contra la seua voluntat, mentre els del PSOE ho són a voluntat.
Quan aquests personatges (que evitaré coalificar-los de socialistes) esmenten el terme ESQUERRA em fa vergonya i em causa rissa perquè, si ser d'esquerres és fer el que ells fan: com serà la dreta? On està la diferència entre el PSOE i el PP?

Incredul ha dit...

A mi el que em preocupa és això de que l'alcalde sabera exactament l'hora que la regidora del Bloc anava a llegir l'informe dels fums.
Mai m'havia cregut despres de 30 anys de democracia els comentaris que he sentit de treballadors i funcionaris de l'ajuntament que hi ha una vigilància molt estricta dins i no precisament en el pla laboral, pero a l'extrem d'informar al PP que fan els regidors de l'oposició, això seria molt fort. I la veritat, encara dubte s'haja produit.

Anònim ha dit...

Falcó, el comentari brodat, no dius cap mentida, ni exageres gens...També afegiria altra cosa.... a més a més de ser partit quasi, o sense el quasi de dreta, és junt al PP, els partits més antidemocràtics que hi ha a l'estat espanyol, permitint que una llei tant injusta com la de honts, estiga vigent.... Però com tu dius, als del PP ja els vegem vindre, venen de cara, i sabem com són, com actuen... però el psoe... no sabem per on van a eixir-nos..

Anònim ha dit...

Per lo dels olors, crec sincerament que s’està creant una alarma a tota la població de la Vall sense tindre ningun fondament i sense saber del que es parla.

Lo dels olors no es pot negar, però no hi ha que confondre fums amb olors, i menys dir que els olors atempten contra la salut pública, i altres barbaritats que s' estan dient per el poble sense tindre proba científica alguna.

La mesura dels olors es molt complicada no sols per la seva gran complexitat sinó també pel fet de tenir un fort component subjectiu. Tots hem passat prop d’una depuradora o un polígon industrial i hem percebut pudors desagradables, això es perjudicial per la salut?. Tenim clar que la emissió de gasos perjudicials és contaminació, i que la dispersió de cendres que poden afectar la nostra salut es contaminació. Però, què passa quan el que es veu directament afectat per les emissions no és la nostra pròpia salut física sinó la nostra percepció olfactiva?. El que per algunes persones pot ser molest per a d’altres pot no ser-ho, o fins i pot tot ser agradable. L’olor dels forns d’una pastisseria es pudor? I l’olor de fregit d’un kebab tant de moda ara? I les emissions d’una torrefactora de cafè? I l’olor a recent pintat?

La legislació europea defineix olor com la propietat organolèptica perceptible per l’òrgan olfactiu quan inspira determinades substàncies volàtils. Una reacció sensorial de determinades cèl•lules situades a la cavitat nasal. La relació entre olor i molèstia percebuda és més complexa de definir atès que conflueixen factors físics i químics amb d’altres de caràcter subjectiu més difícils d’avaluar, com per exemple el caràcter agradable o desagradable de l'olor, la sensibilitat de cada persona o l'entorn en què és percebuda. Un exemple podria ser el cas del fem: sentir l’olor del fem quan estem en una zona agrícola ens sembla normal, en canvi si sentíssim la mateixa olor a la ciutat ens seria molest. I es en aquest cas quant alguns s’atreveixen a dir que afecta a la salut física i munten la alarma social, confonent olors amb emissions de gasos perjudicials o amb la emissió de cendres, embolicant a la població moguts no se per quins interessos.

Anònim ha dit...

Tot això està molt bé però explica'ns perquè sempre que notem l'olor, moltes persones comencen a tindre reaccions de tipus al·lèrgic amb tos, cuïssor a la gola, etc.
¿Serà mania personal d'eixos veïns? O alguna cosa hi ha que afecta, encara que siga més a uns que a altres com passa taambé amb la grip A o moltes infeccions.
Segons tu, si a mi no m'afecta la grip A, puc opinar que s'està creant alarma social.
Venga ya!

Robert Kehoe ha dit...

Cotorra, si anem a l'erudició de la subjectivitat respecte a les olors, cal aclarir primer que existeix l'objectivitat, que es mesurable, que existeixen mitjos per evaluar tot el que ha dit este sr. o sra en el seu erudit demagogic, ja que no se n'adona que ens diu quins son els nostres interessos? La salut de la població de Tavernes, Li demane que mire la polemica sobre la gasolina barrejada amb plom a los Angeles que va anar des de 1916 fins a 1956, entre una persona que feia el seu paper Robert Kehoe, i Macperson. Pero podem allargar-nos quan vullga. la seua conclussió es que com tavernes es un poble de merda hem d'acostumar la nostra pituitaria a la merda, educant la nostra percepció per a dir que eixa olor es agradable. El que li costaria de demsotrar es que es saludable.

falcó ha dit...

Alabe l'interés de l'anònim per donar-nos eixa lliçó organolèptica, plena de fisures i que segons anava llegint produïa en mi una certa animatversió que després, amb la lectura dels comentaris posteriors, ha minvat. Per això i perquè hi ha intervencions interessades com la que ens ocupa, no cal donar-li més importància de la que té, i perquè quan em pose no puc parar d'escriure, més si em sent provocat, sols exposaré una reduïda sèrie de reflexions que supose l'anònim ni s'ha fet ni vol fer-se-les.
En primer lloc, considere un atac a l'intel·ligència comparar l'olor dels fums produits per la combustió de productes químics, orgànics, minerals, etc... als de productes gastronòmics. Per a aquest personatge l'olor a sardina torrada (que és ben fort) és igual que l'olor dels fums d'Asfaltos Chova, per exemple.
En segon lloc, com molt bé diu un dels comentaris posteriors, quan la pituitària està sensibilitzada davant un tipus determinat d'olor, la reacció del nostre cos no és la mateixa. És allò que vulgarment se li diu, tenir el nas acostumat. I si senyor, l'olor de fem orgànic a més de ser forta és nociva especialment pels gassos que produeix la combustió dels components orgànics.
En tercer lloc i per acabar ja. Els sorolls també són contaminants però: tots són igual de contaminants i en la mateixa mesura? No, rotundament. No és el mateix escoltar una grabació musical d'un estil o d'un altre ni fer-ho a un volum o un altre, ni estar més a prop o més lluny de l'origen del so o soroll. L'esclat d'una carcaça pirotècnica, per exemple, tan agradable que sembla ser per a molts a l'orella i especialment a la vista, no és igual des del punt on es produeix com si això es produïra a l'alçada de les persones i a pocs metres. Quan en una tempesta portem una llarga estona sentint els trons i veient els rellamps, quan de sopte se'n produeix un de sec i forta explosssió, perquè s'ha produit aprop, perquè no reaccionem igual que estavem fent-ho?

Anònim ha dit...

He de confessar que a mí em mou un interès. L’interès de poder obrir casa pel matí per a ventilar-la, l’interès de eixir al carrer i poder respirar sense que en coga la gola. L’interès de no haver de triar entre el meu poble i la meua salut. Perquè si el aire és inodor, el que fa olor son les partícules que transporta i a Tavernes només falta tindre nas per a saber que el que transporta es quitrà, i a mí per molt que m’ho juren no em faran creure que respirar quitrà és bo per a la salut.

Anònim ha dit...

Tavernes de la Valldigna (Valencia), 4 de noviembre de 2009.

Ante las últimas noticias publicadas en los distintos medios de comunicación y algunos blogs, el Colectivo de Trabajadores de Asfaltos Chova manifiesta lo siguiente:

1. Asfaltos Chova cumple con todos los requisitos legales exigibles en cuestiones medioambientales y además, como claro compromiso con el medio ambiente, posee la Certificación ISO 14001 concedida por AENOR. Esta norma, entre otras cosas, obliga al control y seguimiento de todos los focos de emisiones.

2. Sobre el tema de los olores, causantes de la opinión negativa a nivel popular, queremos puntualizar que esta empresa trabaja desde hace más de cuarenta años con betunes asfálticos sin haberse registrado hasta la fecha caso alguno de cáncer, entre las personas que trabajan o han trabajado en Asfaltos Chova.

3. Queremos matizar que la materia prima utilizada en la planta es betún asfáltico y que éste proviene del petróleo. Por lo tanto, nada tiene que ver con el alquitrán proveniente de la destilación del carbón y al que viene haciéndose referencia durante los últimos días en los distintos medios de comunicación. Son, pues, productos totalmente distintos con el matiz importante de que el betún no está declarado en la lista de productos peligrosos como potencialmente cancerígenos, recogidos por la Comisión Europea y estudios refrendados por la BWA (Bitumen Waterproofing Association – www.bwa-europe.com).

4. Aún así, y a pesar de la crisis económica global que estamos viviendo, la empresa está dedicando grandes esfuerzos humanos y económicos con el fin de minimizar la emisión de los olores (no nocivos) procedentes de los hidrocarburos utilizados en la planta de producción.

5. Los trabajadores manifestamos nuestra clara preocupación por la alarma social infundada que se está creando ya que más de cien familias dependen directamente de esta actividad empresarial. Queremos transmitir mediante este comunicado a toda la población de Tavernes de Valldigna nuestra tranquilidad respecto a la salud y disipar cualquier duda que pueda afectar a cualquiera de nuestros conciudadanos.

6. Creemos también que todos los olores y humos que afectan a la población de Tavernes de Valldigna no están generados únicamente por nuestra industria, siendo además los nuestros los que están debidamente controlados y registrados por los organismos externos acreditados.

7. Queremos finalizar este comunicado con una reflexión basada en la utilización del asfalto de carreteras y en el origen común existente entre este producto y la materia prima utilizada en nuestra factoría, el betún asfáltico. Si tan nocivo y perjudicial para la salud resulta el betún asfáltico utilizado en Asfaltos Chova: ¿Por qué se siguen asfaltando tramos de carreteras y calles de poblaciones pequeñas y grandes ciudades, produciendo con esta actividad una emanación continua de olores sin que nadie tome cartas en el asunto? ¿Acaso deberíamos prohibir el asfalto de las carreteras y calles?


Firmado
Los trabajadores de Asfaltos Chova, S.A.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Hem passat el comentari dels treballadors de Asfaltos Chova a noticia. Qualsevol comentari, esperem l'escriviu allí.
Gràcies.

foraster ha dit...

Mireu, companys. Per evitar confusions i malentesos, caldria signàreu els vostres comentaris adequadament i amb psedònim per mantenir l'anonimat.
Ara ja no sé si l'anònim que "creu està creant-se alarma sense fonament i sense saber de què es parla..." i ens fa una tesi sobre els olors, és el mateix que uns comentaris després, i sembla que en resposta al comentari que fa el Falcó, diu que l'interés que li mou és "poder obrir casa pel matí per a ventilar-la, etc, etc..."
Siam seriosos!
Jo li pregaria als de la Cotorra que evitaren publicar aquells comentaris sota la signatura d'anònim. No costa res signar amb un pseudònim i així diferenciar-nos uns dels altres.
Moltes gràcies per entendre la crida que faig.

Anònim ha dit...

Asfaltos Chova ja fa temps que està a Tavernes i fins ara els veïns no havien protestat ni s´havien mobilitzat en contra. Però el que patim des de la primavera passada no té res a veure amb les molèsties puntuals anteriors. I fins i tot el Sr. Alcalde en el ple de dilluns va reconèixer que les olors que estaven sofrint eren insuportables i que els veïns tenien raó en queixar-se. En quan a que no és nociu està per demostrar i el cert és que molts veïns noten que els afecta.

crític ha dit...

No em crec res