L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimecres, 4 de novembre del 2009

Comunicat dels treballadors de Asfaltos Chova

Hem rebut com a comentari el següent escrit. Pensem que al igual que hem publicat sempre com a notícia tot el referent al tema, fóra quina fóra la font informativa, ara també mereix el mateix tractament.
Tavernes de la Valldigna (Valencia), 4 de noviembre de 2009.

Ante las últimas noticias publicadas en los distintos medios de comunicación y algunos blogs, el Colectivo de Trabajadores de Asfaltos Chova manifiesta lo siguiente:

1. Asfaltos Chova cumple con todos los requisitos legales exigibles en cuestiones medioambientales y además, como claro compromiso con el medio ambiente, posee la Certificación ISO 14001 concedida por AENOR. Esta norma, entre otras cosas, obliga al control y seguimiento de todos los focos de emisiones.

2. Sobre el tema de los olores, causantes de la opinión negativa a nivel popular, queremos puntualizar que esta empresa trabaja desde hace más de cuarenta años con betunes asfálticos sin haberse registrado hasta la fecha caso alguno de cáncer, entre las personas que trabajan o han trabajado en Asfaltos Chova.

3. Queremos matizar que la materia prima utilizada en la planta es betún asfáltico y que éste proviene del petróleo. Por lo tanto, nada tiene que ver con el alquitrán proveniente de la destilación del carbón y al que viene haciéndose referencia durante los últimos días en los distintos medios de comunicación. Son, pues, productos totalmente distintos con el matiz importante de que el betún no está declarado en la lista de productos peligrosos como potencialmente cancerígenos, recogidos por la Comisión Europea y estudios refrendados por la BWA (Bitumen Waterproofing Association – www.bwa-europe.com).

4. Aún así, y a pesar de la crisis económica global que estamos viviendo, la empresa está dedicando grandes esfuerzos humanos y económicos con el fin de minimizar la emisión de los olores (no nocivos) procedentes de los hidrocarburos utilizados en la planta de producción.

5. Los trabajadores manifestamos nuestra clara preocupación por la alarma social infundada que se está creando ya que más de cien familias dependen directamente de esta actividad empresarial. Queremos transmitir mediante este comunicado a toda la población de Tavernes de Valldigna nuestra tranquilidad respecto a la salud y disipar cualquier duda que pueda afectar a cualquiera de nuestros conciudadanos.

6. Creemos también que todos los olores y humos que afectan a la población de Tavernes de Valldigna no están generados únicamente por nuestra industria, siendo además los nuestros los que están debidamente controlados y registrados por los organismos externos acreditados.

7. Queremos finalizar este comunicado con una reflexión basada en la utilización del asfalto de carreteras y en el origen común existente entre este producto y la materia prima utilizada en nuestra factoría, el betún asfáltico. Si tan nocivo y perjudicial para la salud resulta el betún asfáltico utilizado en Asfaltos Chova: ¿Por qué se siguen asfaltando tramos de carreteras y calles de poblaciones pequeñas y grandes ciudades, produciendo con esta actividad una emanación continua de olores sin que nadie tome cartas en el asunto? ¿Acaso deberíamos prohibir el asfalto de las carreteras y calles?

Firmado
Los trabajadores de Asfaltos Chova, S.A.

17 comentaris:

falcó ha dit...

Està molt bé! Què han de dir els treballadors. No han de tirar-se pedres a la seua teulada però, si tot fóra como diuen ells: que tot estés en regla, de segur que des de l'ajuntament de Tavernes ja s'haurien afanyat en deixar-ho clar, en canvi, per eixir del pas i guanyar temps, diuen que ho investigaran i que ja li han donat tocs d'atenció a l'empresa.
En què quedem? Està tot legal? És cert tot el que diuen els treballadors? Que els tècnics en Medi Ambient investiguen i resolguen en conseqüència i així es disiparan tots els dubtes i temors i deixem-nos de conjetures, atcas i defenses.

Anònim ha dit...

El que demane i crec que som la majoria dels habitats de la Valldigna, és l´elimació d´eixa insuportable olor que emet la fàbrica.
Hem de defensar el vostres llocs de treball, però el més important en la vida és la salut...
Hem de ser respetuosos amb la Natura i per això, demanaria que milloraren en tot el possible la pol.lució.
Dessitge que Asfaltos Chova siga ben pròspera, però què invertisca en salut.
PEL FUTUR DELS NOSTRES FILLS!

Anònim ha dit...

Com dius tu, falcó, que tenen que dir els treballadors....? No dubte que siguen els treballadors els que han fet l'escrit... però, això, no ho hauria de haver fet el comité d'empresa? No serà la mateixa empresa la ha que ha fet l'escrit? I si és veritat que són els treballadors els autors de l'escrit... crec que ells tenen ventaja sobre tots els vallers... ja que si compleix totes les normes de seguretat, es suposa que dins la planta, tindran mesures que protegeixen la salut dels treballaros, carassetes, filtres, i ventiladors per a que dins la planta, no passe el que passa al carrer.... I sobre si és nociu o no és nociu, hi han estudis fets que diuen que a la Valldigna, l'index de malalties per càncer, és molt alt....pot ser aquest fum....tinga algo que veure.ho

Anònim ha dit...

Molt bè. varies cosetes.

1. La certificació ISO 14001 es renova tots els anys, no val tindre-la solament un any i dir tota la vida que ja la tens, jo preguntaria ... ¿la certificació que anomeneu es la del vigent any?

2. No em crec que en 40 anys cap dels treballadors haja tingut cáncer, i més en una empresa que no treballen 2 persones.

3. A mi que em diguen el tipus de producte que utilizeu no em val, s'han de vore els productes una vegada manufacturats i vore si realment s'han utilitzat aquestos, i tots sabem que se fan algunes mentirilles.

4. La empresa no ha de fer un esforç en el dia que estem, degut a l'activitat de la empresa, ha de ser una despesa irremediable, una despesa del dia a dia.

5. Això teniu raó, no podem tirar per terra a una empresa de la qual moltes famílies valleres sobreviuen. Crec que tenim el diàleg per a tractar aquest tema.

6. Quan bufa ponent es nota la olor, quina altra empresa per la vostra zona es dedica a la mateixa activitat? Crec que cap, no?

7. No s'està tractant si es nociu l'asfalt o no, sinó més bé el procés de fabricació d'aquest i la contaminació que aquest genera amb el procés. Son coses diferents.

Salutacions

Anònim ha dit...

Sóc un treballador de Chova i a mi ningú m'ha impulsat a escriure aquest comentari, ni a firmar el manifest dels treballadors com heu insinuat, ho he fet per iniciativa pròpia i pel fet d'aclarir el que es ve transmetent a l'opinió pública sense cap base. Una aclaració, antes que res, el manifest diu clarament “el col•lectiu de treballadors”, no “un col•lectiu de treballadors”, per allò que es comenta de que deuria haver segut el Comite d’Empresa.

En resposta a l'anònim número 4, que espere serveixca per a la resta de bloguers que heu qüestionant els plantejaments dels treballadors, aclarir que:

Quan es publica que una empresa té la ISO es perquè es troba vigent i no perquè es renove anualment, si no perque de forma contínua ha d'estar complint-se una sèrie de normes i requisits establits i controls dels quals s'encarrega un organisme extern d'auditar i certificar. Tot això al marge dels controls i mecanismes marcats per les autoritats competents en cada matèria (indústria, medi ambient, fiscal, laboral, etc. etc.) a la que tota activitat empresarial esta subjecta. Però tornant a la ISO i als dubtes de la seua vigència només heu de contactar amb a AENOR per a informar-te sobre que ISO té Chova, en aquest cas disposa de la 9000 d'assegurament de la qualitat i la 14001 de gestió mediambiental, que inclou un compromís de millora contínua i de prevenció de la contaminació, així com un compromís de complir amb la legislació i reglamentació ambiental aplicable, control de emissions, tractament de residus, etc. etc.

Sobre el comentari qüestionant el tipus de producte utilitzat i el seu procés de producció permeteu-me que vos aclare que la matèria utilitzada és el betum que és un material amb qualitats idònies per a la impermeabilització. És un producte natural del petroli no resulta d'una transformació química. Essencialment, el betum consisteix en carboni i hidrogen. Com qualsevol hidrocarbur no concebut per a combustió sinó per a la seua utilització en materials de construcció. La resta dels constituents de les làmines bituminoses (polímers, pissarra, arena, etc.) són inerts i són incorporats al betum per mitjà de mescla mecànica sense cap procés químic. El que significa que presenten una perillositat nul•la tant per a la població com per a la Terra – A diferència del quitrà, que es produeix per destil•lació del carbó i és classificat com cancerigen. El betum és insoluble en aigua, no-biodegradable i, en conseqüència, el material idoni per a arreplegar i contindré aigua (basses, aigua de reg, canalitzacions, etc.). L'aigua utilitzada en la producció de les làmines impermeabilitzants s'utilitza exclusivament en el procés de refrigeració. Una vegada utilitzada, esta aigua retorna al medi ambient amb un impacte nul. No hi ha contaminació d'aigua per lixiviat. Extensos estudis de lixiviat/emissió realitzats sobre totes les lamines d'oxiasfalto i betum, mostren uns nivells de lixiviat extremadament baixos (podeu consultar les taules en la Web indicada en el manifest dels treballadors), d'ací que puguen ser utilitzades inclús per a la contenció d'aigua. Amb aquesta extensa explicació espera aclarir que tipus de material s'utilitza en els processos fabrils de Chova i que productes s'obtenen.

Sobre el punt 5, si poses en dubte el que s'exposa del càncer per part dels treballadors, hauries de demostrar el contrari, i no fer afirmacions tan contundents sobre un tema tan sensible per a l'opinió pública.

No pot negar-se que en certs moments es produïsquen olors, però no els confongueu amb els gasos, fums, o altres emissions, i menys afirmar que estes olors afecten a la salut pública. S’ha de tindre en compte que una emissió de fums per combustió pot ser potencialment contaminant i pel contrari no despendre cap olor.

Anònim ha dit...

Soc el mateix treballador d'abans, per lo que comenta el anònim 4 respecte al “dialeg”, estic d'acord, però pareix que hi ha a qui no l’ interessa el dialeg, sinó tot el contrari qüestionar tot el que s'exposa i llançar alarmes infundades contra Chova. Vos faré una pregunta: sincerament, els que opineu sobre l'activitat industrial de Chova, vos heu informat en que consisteix la dita activitat o pel contrari vos limiteu a fer suposicions i denúncies directes a esta indústria sense cap base ni prova que les recolze?. Lo que a la fi porta les conseqüències, ja sabudes, de que algú inclús s'atreveixca, en un ple municipal a, sense tindre en compte les conseqüències que podrien derivar-se de la dita acció, sol•licitar la suspensió cautelar de l'activitat, un poc trellat no estaria de mes.

Lògic es que ens preocupem tots per la salut, el medi ambient, etc. però abans de llançar denúncies i acusacions ú s’ha d'informar adequadament, ser objectiu i no entregar-se a suposicions o percepcions subjectives, en cas contrari tots podríem llançar denúncies infundades uns contra altres sense cap tipus de proba.

Disculpeu si en alguna cosa he molestat a d'algú, però no ha segut en ningú cas la meua intenció, sols volia respondre per tot lo que s’està dient.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Seria interessant que cadascú firmara amb un nom arreu o pseudòmim per evitar confusions de qui respon a qui. Gràcies.

foraster ha dit...

Sobre els pseudònims, els que podeu evitar-ho sou els de la Cotorra. No publiqueu cap article signat amb anònim i veureu com així s'acaben les confusions.

Ara jo voldria contestar l'anònim que diu ser treballador d'Asfaltos Chova, i ho faré amb diversos punts:

- El fet de que una col·lectivitat denúncie uns fets, palpables i demostrables, com és el cas que ens ocupa, no significa estar en contra, dirèctament o indirèctament, de l'activitat o col·lectiu que provoca eixos fets. Sols es queixa d'algo fora de lo normal. Exemple: jo puc queixar-me de la cera que deixen a terra els ciris després de les processons, pel perill que això suposa i puc dir-ho públicament, però no vol dir estiga en contra de les pocessons. Cadascú és lliure de fer allò que creu convenient, evitant no molestar ni perjudicar als demés, si pot ser.

- No sé quina mania teniu que els que ens queixem, estem contra els treballadors o l'empresa que us dóna treball. Això sembla ser la consigna interessada que s'ha llançat, des d'on siga, per defensar l'activitat. Jo no vull el mal per a cap treballador, siga de tipus que siga, faltaria més. Ara bé, si uns treballadors o una empresa, amb la seua activitat, han de beneficiar-se a costa del meu benestar personal i/o de la col·lectivitat a la que pertany, hi seré sempre en contra.

- La millor defensa no sempre és un bon atac. Si tantes vegades repetiu que l'actrivitat és totalment legal, tot ho teniu en regla i no feu mal a ningú i es defenseu pegant, doneu la impresió que alguna cosa amagueu. No creieu? és com aquella dita que diu: si vols que una mentida es concertisca en veritat, repeteix-la moltes vegades i a la fi acabaran creient-se-la.

- Si l'empresa no té res a amagar. Quin problema hi ha en que se facen els estudis i anàlisi que corresponga, per part de les autoritats en la matèria?

Res més. Deixem-ho ahí

Salut i que ningú perdeu el vostre treball. No estan els temps per a això.

¨Veïna ha dit...

Asfaltos Chova ja fa temps que està a Tavernes i fins ara els veïns no havien protestat ni s´havien mobilitzat en contra. Però el que patim des de la primavera passada no té res a veure amb les molèsties puntuals anteriors. I fins i tot el Sr. Alcalde en el ple de dilluns va reconèixer que les olors que estaven sofrint eren insuportables i que els veïns tenien raó en queixar-se. En quan a que no és nociu està per demostrar i el cert és que molts veïns noten que els afecta.

La Cotorra de la Vall ha dit...

És complicat no publicar un comentari signat com "anonim" i més quan està fet amb trellat, educació i respecte a tots i aporta alguna cosa.
Ens dirien que som uns censors.
Compreneu que ens interessa el debat, ser un espai de llibertat on cadascú diga la seua i aporte els seus raonaments i arguments, amb indepèndencia de que li diguen Andreu, Pere o Joan. Tot per millorar Tavernes i ser la veu dels vallers que no tenen - o no els deixen- altres espais per expressar-se.
És la línia que hem seguit i que voldríem seguir. Això no impedeix que cadascú signe com vulga, simplement per tindre una referència de l'autor.
Si potser per tant, poseu un nom. Gràcies.

Vallero ha dit...

Foraster, no entnec lo que dius de "Si l'empresa no té res a amagar. Quin problema hi ha en que se facen els estudis i anàlisi que corresponga, per part de les autoritats en la matèria?"

A quins analisis al refereixes, crec que en les aclaracións del treballador a quedat tot prou clar, tot lo que es fa.

Sobre lo que comenta la veina de "en quan a que no és nociu està per demostrar i el cert és que molts veïns noten que els afecta", estas donat la rao a lo que denuncia el treballador de "fer suposicions i denúncies directes a esta indústria sense cap base ni prova que les recolze"


Salutacions

Unknown ha dit...

Per al comentari de l'anonim treballador de Chova.

Esta molt be, que defenses el lloc on treballes, pero, acuses de que la gent parlem sense cap informació llançant suposicions, sense cap prova.

Amb els teus comentaris tractes a la gent de Tavernes com si forem analfabets o algo paregut.

El Betun es el residu resultant que es produeix al refinar el petroli per a fer gasolina, i conte entre altres: carbono, hidrògen, SOFRE,oxigen, nitrogen i inclus algunes traces d'elements metalics (aixo si, tot natural).

Per un altra part, per a fer les lamines s'utilitza normalment un elastomer denominat SBS (caucho), que per cert crec que no es massa natural.

Cuan escalfem el sofre, creus que pot ser perjudicial? o no?

Si escalfem el plastic (caucho), creus que pot ser perjudicial? o no?

Tot está en que estiga dins dels llimits marcats per la legislació, així que si tot es correcte el més facil seria que l'empresa acceptara una inspeccio de medi ambient IMPARCIAL i d'aquesta forma tots quedariem satisfets si tot fos ok.

Com pots comprovar algunes persones si que perdem el temps informant-nos de les activitats productives.

Per ultim dir que no es tracta d'anar contra ningú, volem que el nostre poble tinga industria, que cree llocs de treball, aixó si, no a cualsevol preu.

perdudet72 ha dit...

pues va ser que no,perque la mellor manera d'expresarse quan algú esta encontra d'algo, pero pot estar en el punt de mira de alguns es l'anonimat,sort teniu alguns que podeu possarse com vullgau pero a la llarga tot se sap,jo personalment crec que desde l'anonimat i com diu la cotorra en educacio i logica,devegades tenen més rao de causa els comentaris expresats

foraster ha dit...

Company Vallero. No entecnc com no entens el què vull dir en que se facen anàlisis dels productes que s'utilitzen; condicions en les què es manipulen; imissions que es produeixen i totes eixes coses que les agències mediambientals públiques saben, poden i han de fer. Doncs vull dir que les autoritats en la matèria, siguen quines siguen, realitzen els estudis corresponents per tal d'esbrinar tot el que es fa a Asfaltos Chova i què produeix eixes olors i, quan s'obtinguen els resultats, actuar en consequència i fer-nos'els saber als ciutadans/es per la via que corresponga. D'eixa marena s'evitarien especulacions dels veïns que ens sentim afectats i que tingam que creure la primera pel·lícula que ens conten des de fonts interessades com puguen se els treballadors, defensa lloable i justa però que cal contrastar. Això és sencillament el que vull dir. Més clar? Aigua.

Pel que fa als pseudònims, de la mateixa manera que s'envien els comentaris signant amb anònim podria fer-se posant un nom que us identifique i diferencie de la resta, com alguns de mosaltres fem. A mi no em diuen Foraster ni de nom ni de cognoms, com supose passarà amb Sargantana, Rabosa, Falcó, etc... Tan sols sóc foraster, és a dir, que no he nascut a Tavernes ni tinc família ni antecedents familiars relacionats amb Tavernes i per això ampre el pseudònim de foraster. No vol dir això que no em senta veí de Tavernes amb tot el que això comporte. Signant amb un determinat pseudònim evitarem malentesos, confusions i enganys a l'hora de respondre un comentari o un altre.

Natura ha dit...

Me parece lamentable que utilicen a los trabajadores de la empresa de escudos humanos, al igual que los dictadores utilizan a su pueblo para evitar ser bombardeados desde el aire. Es un auténtico escándalo lo que se le ha permitido a esta empresa, y siento pánico sólo con pensar que el verano se acerca.He pasado innumerables noches sin poder dormir, con toda la casa llena de un olor repugnante a asfalto que era insoportable, un olor que cuando penetra dentro de casa ya no es posible deprenderse de él, y es aterrador. Es incomprensible como desde las autoridades locales no se hayan tomado medidas para frenar este espanto, quebrándose así uno de los principios básicos de convivencia: el derecho al descanso del ciudadano. Y puede que no sea anecdótico los muchos casos de cáncer que están habiendo en la Valldigna, cada uno que saque sus propias conclusiones. Esto debería parar ya. Espero que con el tan esperado cambio de gobierno, si es que finalmente hay acuerdo que espero que sí, el señor alcalde tome serias medidas para parar esta salvajada, y en caso de que siga la línea emprendida por el alcalde popular, o sea, mirar para otro lado, deseo con toda mi alma que esta empresa entre en la más absoluta de las ruinas.

Anònim ha dit...

Mi comentario es un protesta contra ASFALTOS CHOVA. Es INSUFRIBLE la emisión de olores que desprende por las noches (curiosamente por las noches, o mejor dicho, sospechosamente...). No se puede vivir ni dormir. No sé si son perjudiciales o no, pero creo que debemos los ciudadanos de Tavernes, juntarnos y hacer fuerza para tomar cartas en el asunto. Debemos velar por nuestra salud y la de nuestros hijos, y dudo mucho que esas emisiones sean nocivas. Alguien sabe cómo podemos actuar legalmente para que les inspeccionen o al menos se revise el nivel e inocuidad de las emisiones?

Anònim ha dit...

Bones a tots, sempre he tingut la opinió que tenen la majoria dels ciutadans però hui ja m'he decidit a manifestarla.he anat a correr per tant portava els pulmons ben obertets i a l'altura del polígon aplegava la famosa olor tan sana que al respirar-la hem feien mal els pulmons.
El que vol fer exercici es per a cuidarse i exercitar els seu cos no per ferse mal, i a mi i a molts hens fa mal per un motiu o per altre. Aquest es un simple exemple pero així i de pijors 1000.

Es llògic que als treballadors no els interese que hi hasga un gran descontent i queixa per part dels ciutadans, ja que la paraeta es pot tancar. Ningu dels que pensem que aquesta empresa està fentnos mal poc a poc i silenciosament, volem el mal per als treballadors , així que treballadors no volgau el mal per als ciutadans que vosaltres també ho sou.

Si no fóreu treballadors d' aquesta empresa tampoc la voldrieu en el vostre poble on visqueu i per supost on us perjudica.

Estic d'acord en que hi hasguen empreses que proporcionen treball, però si van a perjudicar que ho savien perfectament pues de un primer moment montarla fora allunyada de la població.
Es que és de trellat.

Els controls quan els fan? Per que justetament la majoria de vegaes que ixen les olors és per la nit, quan llògicament controls no hi han.


I si perjudica ho senc molt per els treballadors i els que trauen benefici pero fora, para que 100 tinguen faena ho tenim que pagar quasi 20.000 persones??????
Pense que no.

Ojala algun dia els alts càrregs seu agarren un poc mes en serio, prenguen mesures, escolten més a la opinió pública i posen la solució més justa per a tots.