La "Rondalla La Comarcal" participarà enguany en la celebració de Sant Antoni del Porquet, el dissabte, dia 25 de gener, a les 17:30 h. en el Passeig del País Valencià amb la col·laboració del valler "Grup de Balls Populars de la Vall de Tavernes". La Rondalla i Danses La Comarcal ens visita per primera vegada, va nàixer a finals de 2018, quan músics i balladors de tot arreu del País Valencià es reuniren per compartir i interpretar la nostra música i ball tradicional.
Així, els músics i balladors que integren el grup pertanyen a diferents associacions culturals musicals de comarques tan diverses com La Costera, la Vall d’Albaida, el Comtat, la Canal de Navarrés, la Vall de Gallinera, la Ribera o l’Horta Sud, entre altres comarques. Tot i aquesta diferència, amb la coincidència en molts esdeveniments, va fer sorgir l’amistat i d'ací la idea de poder gaudir tots plegats les músiques i balls valencians, cosa que determinaria el naixement de la rondalla al costat d’un grapat de balladors amics de les diferents associacions.
"Formar part d’una Associació Cultural no és simplement pujar a l'escenari, instrument en mà i interpretar un repertori, sinó que calen moltes hores de treball on hi ha assajos, reunions i planificar les actuacions, cosa que de vegades implica esforç i sacrifici per sumar el treball de membres de tan diversa procedència" indiquen.
També això fa que els seus espectacles siguen diversos, i actuen unes vegades només com a rondalla, amb concert de la nostra música sense ball, i els dos cantadors Hilari Alonso i Rebeca Martin, mentre en altres ocasions amb els seus balladors actuen en forma d’espectacle teatralitzat en escenari o en fires, en Tallers de Ball o Balls de Rogle.
A banda de la llarga trajectòria en el món de la música tradicional valenciana, un dels senyals d’identitat característic de la rondalla és la incorporació d’instruments de vent, una mica atípics en folklore valencià, però consideren que amb aquest reforç s'hi aporta un toc innovador i diferent.
Els balladors pertanyen també a diferents associacions i cadascú aporta la seua experiència i saber fer, la qual cosa augmenta la riquesa cultural del grup. Ara com ara col·laboren en la rondalla diversos grups de danses i mantenen viva la inquietud de participar-hi en saraus, actuació musical i de ball tradicional dels quals organitzen els seus amics i col·laboradors.
Cal dir també que, per aquesta varietat en la procedència dels membres del grup i balladors, la "Rondalla i Danses La Comarcal" amb el treball d'arreplegar el nostre folklore, fa que dispose d'un amplíssim repertori, representatiu de la música tradicional d'arreu del País Valencià.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada