L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.063
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 1.063

divendres, 15 de novembre del 2024

EL PROJECTE DEL VACA - PART II: El Vaca, una espasa de Dàmocles damunt del casc urbà de Tavernes

Passeig de Colom i adjacents vora les 16 hores, quan la troba d'aigua de les 12 hores havia descendit
 
L'eliminació del projecte del Vaca no cal ni dir que ser una poalada d'aigua ben gelada al damunt, no només de Tavernes, sinó a la Valldigna i a Xeraco. Calia iniciar accions per pal·liar els efectes i, en ser una actuació estatal, s'havia d'acudir a Madrid i a qui podia capgirar l'eliminació: el govern de l'estat.
 
El govern municipal de Compromís de Tavernes, a partir del 2012 i fins el 2018, canalitza les actuacions-peticions a nivell polític amb els seus representants en el Congrés i el Senat.  Els vallers i les valleres ho saben,  ho hem explicat d'ençà  el 2012, que  el diputat Joan Baldoví presentava esmenes als Pressupostos de l’Estat on, en el Congrés, demanava la inclusió de l'obra del Vaca i actualitzava els valors: 54 milions en el 2012. I any rere any, els diputats del PP, els valencians inclosos, votaven en contra. El govern de M. Rajoy impassible davant les demandes de Tavernes.
 
Esmena del 2012 demanant l'execució del Vaca. Es va presentar als pressupostos del 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 i 2018 amb el mateix resultat sempre: el vot en contra del PP.   

Com també es feia al Senat, amb els mateixos resultats: vot negatiu dels senadors del PP, entre ells el valencià Antonio Clemente, senador territorial, amb arrels a la Valldigna, Salomé Pradas, de Castelló (Actual consellera de Medioambiente, Agua, Infraestructuras y Territorio) Asunción Sánchez, d'Alacant, tot i que coneixien i sabien ben bé el perill i com calia recuperar una actuació qualificada en el seu moment com a "urgent i prioritària".  

 

 

 

 

La promesa d'un projecte alternatiu no mai acomplida

 

El febrer del 2017 es va obrir un altre front per aconseguir-ne l'execució: l'aleshores alcalde de Tavernes, Jordi Joan, a través dels senadors de Compromís, Carles Mulet i Jordi Navarrete, aconseguia una reunió al Ministeri per als alcaldes de la Valldigna i el de Xeraco.

 

Febrer 2017: Els alcaldes de la Valldigna i Xeraco amb els senadors de Compromí, Mulet (segon a l'esquerra) i Navarrete (segon a la dreta) a la porta del Ministeri

Objectiu: reivindicar el projecte del riu Vaca. Resultat: La reunió va ser un fracàs: la Directora General de l'Aigua, Liana Sandra Ardiles, decebia els alcaldes i deixava clar que, el govern de M. Rajoy després d'haver paralitzat el projecte en el 2011 no anava a aprovar-lo de nou. Però... vist el perill del Vaca per al casc urbà de Tavernes, i davant les inundacions del 1996 i del 2007, es va comprometre a estudiar una separata del projecte: la laminació i canalització del riu Vaca al seu pas per la ciutat.

El ministeri estudiaria el "cost-benefici" de l'actuació i en determinaria la viabilitat tècnica, econòmica i ambiental. No sabem quin "benefici" esperava el Ministeri, sembla ser que no li era prou evitar inundacions a Tavernes com les esmentades. Han passat 7 anys i 8 mesos, però cap dels governs de l'estat, ni el PP ni el PSOE, ha avançat el projecte.

 

 

Al Vergeret, l'alcalde Jordi Joan explica als senadors de Compromís i premsa els problemes del riu Vaca

 Últimes accions per aconseguir les obres del Vaca

El desembre del 2018, i aprofitant el canvi de govern, Compromís presentava al Senat una moció a la Comissió de Transició Ecològica (antic ministeri d'Agricultura i Medi Ambient) on s'instava al govern, ara del PSOE, a executar de forma urgent i el més breu possible les actuacions prioritàries cancel·lades per Acuamed i que ja comptaven amb una tramitació administrativa,  cas del projecte del Vaca. La moció es va aprovar amb l'abstenció del PSOE, però... no cal ni dir-ho: no s'ha fet res.



Cal llegir-lo. Aquest és un  dels múltiples documents presentats des del 2012 al 2018 al Congrés i al Senat per recuperar el projecte del riu Vaca i que no foren mai atesos.

Un Reial Decret (24 de gener del 2023) del govern Sánchez de Madrid, aprovava la revisió del Pla Hidrològic en la demarcació del Xúquer, a la qual pertany el riu Vaca, però es van "oblidar" d'incloure les actuacions del riu Vaca.

Davant això, el ple municipal de març del 2023, a proposta de Compromís Tavernes aprovava un requeriment al Ministeri de Transició Ecològica on es tornava a sol·licitar l’execució urgent i prioritari de les obres del Vaca, tal com es contemplaven en el Pla Hidrològic Nacional (PHN) del 2001, vigent actualment però reiteradament oblidat durant anys pels governs de Madrid.

El novembre del 2023 Miguel Polo, president de la Confederació del Xúquer, confirmava a l'Ajuntament que ja disposava de l'estudi del cost-benefici de laminació del riu Vaca al seu pas per Tavernes que s'havia promés en febrer del 2017. Una novetat: la competència del projecte de laminació del riu Vaca havia passat al Ministeri, ja no era responsabilitat d'Acuamed, com quan el govern de Rajoy (PP) va eliminar el projecte del riu Vaca. 

Ha passat un any, i seguim sense cap noticia d'execució d'eixe projecte. I esperem, anys i anys fa que esperem, i demanem, exigim solucions per al Vaca però.... Madrid està molt, molt lluny! I ací, cada vegada que arriba una DANA, ens posem a tremolar perquè pot arribar una  nova inundació: és la particular espasa de Dàmocles de Tavernes.

I mentre els anys passaven, l'Ajuntament treballava en el projecte de la mota, exigida per la Confederació després de la sentencia del Tribunal Suprem que declarava il·legal El Vergeret. Ho explicarem tot en la PART III i serà ja l'epíleg del nostre informe sobre les fallides actuacions i la falta d'interés de Madrid en el Vaca i Tavernes.

Continuarà amb:

EL PROJECTE DEL VACA - PART III D'EPÍLEG: Sense projecte del Vaca, sense canalització al seu pas per Tavernes i ara... ¿sense mota del riu? 

Clica l'enllaç per llegir la PART I: Pot Tavernes patir de nou unes inundacions com les dels anys 1996 i 2007?