L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.063
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 1.063

dijous, 7 de novembre del 2024

Des del Japó on viu, la vallera Carmen Grau Vila explica les mesures preventives japoneses en cas de catàstrofe

 

La vallera Carmen Grau Vila (Tavernes 1984) porta al Japó més de 15 anys treballant com a experta en gestió de desastres i ha seguit atemorida la DANA a València.

Creu que hi ha hagut una cadena d'errades amb la DANA  a nivell d'alertes, coordinació de les autoritats i resposta ràpida en no comptar amb protocols adequats ni preparació per a respondre a desastres tan greus. Li ha sorprés que no s'haja acceptat l'ajuda internacional i que es tardarà tant en saber la xifra de desapareguts necessària en els primers moments de l'emergència.

El país asiàtic pateix freqüents catàstrofes naturals,  i s'assabenta de les històries dels supervivents i equips de rescat, a més dels funcionaris i tècnics que gestionen les emergències i la posterior reconstrucció: Suma informació per aplicar els mètodes del Japó a altres països, explica.

Explica que al Japó, quan les agències meteorològiques informen de fortes pluges, les alertes s'activen immediatament i s'evacuen les zones que seran més afectades. Tothom coneix una legislació que estableix regles molt clares sobre les competències en la gestió d'emergències, la qual cosa garanteix una resposta ràpida i coordinada en tots els nivells.

Totes les ciutats i pobles japonesos estableixen punts segurs per a evacuar i protocols per a fer-ho ordenadament. Així en emergència les localitats compten amb ràdios en escoles, centres esportius i comunitaris per a comunicar-se i també els tècnics del Govern passen pels ajuntaments per a realitzar simulacres i impartir tallers sobre com s'han de coordinar els operatius d'evacuació i de rescat.

El secret de l'èxit en Japó és la preparació prèvia. En els col·legis s'imparteixen cursos i les empreses formen els empleats i saben com actuar en cas de forts tifons, terratrèmols, etc. Quan hi ha alertes importants, les companyies prioritzen l'evacuació dels empleats i paralitzen la producció.

I informa que el Japó compta amb un "impost per a la reconstrucció" que paguen les rendes mitjanes i altes, i es forma un fons d'emergències per a desastres naturals. Hi ha tres tipus de reconstrucció en les tragèdies: infraestructures, negocis i víctimes que ho han perdut tot, i es guarden fons nacionals amb molts diners per a cobrir-ho.   

Resumit i traduït d'El Mundo


 
Carme Grau Vila és periodista especialitzada a Àsia Oriental i intèrpret de japonés. Doctora en Història per la Universitat Complutense de Madrid. Investigadora convidada en el Institute of Sustainable Community and Risk Management de la Universitat de Waseda. Corresponsal al Japó per a Equal Times. Guanyadora del Concurs Mundial de Mitjans de l'OIT en 2019 pel seu treball sobre el futur de la migració laboral. Escriu per a diversos mitjans de comunicació i laboratoris d'idees d'Espanya i Amèrica Llatina.