L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dissabte, 11 de novembre del 2023

Avui una conferència al monestir donarà a conéixer l'aspecte físic de Sant Vicent Ferrer



L'historiador de l'art i professor de la Universitat de Lleida, Albert Velasco, professor de la Universitat de Lleida i de la Universitat Oberta de Catalunya, és un especialista en art medieval i pintura gòtica, i com a tal  avui dissabte, a les 19 hores, impartirà una conferencia en el monestir de Santa Maria de Valldigna, a Simat, sota el títol "La imatge iconogràfica d'una rock star medieval: Sant Vicent Ferrer".

Albert Velasco revelarà en la conferència els primers resultats de la seua recerca sobre la imatge del sant valencià, i on esbrinarà quina cara tenia i quin era l'aspecte físic, cosa que no se sap certament però que l'investigador intenta esbrinar a partir de les representacions artístiques del personatge que van començar a fer-se durant la seua vida o poc després de la seua mort el 1419. No podem oblidar que tenia una gran fama com a predicador i amb una capacitat d'obrar miracles ja en vida el van convertir en el que avui seria un autèntic "rock star" medieval, a qui s'havia de protegir quan entrava a les ciutats, perquè els fidels enfervorits li esgarraven la roba o l’estiraven dels cabells per tal d’aconseguir relíquies físiques o de contacte.

 

Després la seua canonització en 1455 per part del papa valencià Calixt III es va produir la configuració de la seua imatge, amb tot un conjunt d’interessos creats que condicionaren la representació que s’havia de transmetre de Sant Vicent Ferrer al poble, i això va tindre les seues conseqüències en el terreny de les manifestacions artístiques. Les obres d’art van esdevindre plasmació iconogràfica d’un ideari col·lectiu, i de les diferents visions que hi havia sobre el personatge en els diversos territoris de la Corona d’Aragó i d’arreu d’Europa.

Actualment és el patró del País Valencià, tot i que no és jornada festiva en tot el territori.

L'acte s'emmarca en les activitats de divulgació històrica organitzades per la Generalitat Valenciana, la Mancomunitat de la Valldigna i el Grup Harca al monestir, amb entrada lliure fins a completar l’aforament.