La Confederació del Xúquer ha confirmat al govern municipal de Tavernes que ja disposa de l'estudi del cost-benefici del projecte de laminació del riu Vaca al seu pas per Tavernes. Així ho ha confirmat el president de la Confederació, Miguel Polo al govern municipal en una reunió que ha tingut lloc avui dimarts i en la qual estaven presents l'alcaldessa de Tavernes, Lara Romero, el regidor d'Obres, Josep Llàcer, de Compromís, Zeus Grau d'EU i Juan Bautista Talens, del PSOE, i tècnics d'urbanisme i activitats.
El govern municipal s'ha trobat amb la bona noticia que el president Miquel Polo els ha dit que la competència del projecte de laminació del riu Vaca ha passat al Ministeri, ja no és responsable Acuamed, com ho era quan el govern de Rajoy (PP) va eliminar el projecte del riu Vaca.
La laminació/canalització del Vaca evitarà que situacions com la de l'octubre del 2017 es repetesca |
L'encomanda del projecte ja no és d'Acuamed donat que l'obra no té cap retorn econòmic, i que Acuamed ara només executa obres d'infraestructures de regadiu i altres semblants. Per tant, la Confederació ha donat a conéixer la seua voluntat d'iniciar prompte el tràmit per licitar la redacció d'actualització del projecte de laminació.
El regidor d'Obres, Josep Llàcer, que ha seguit durant tots aquests anys la situació del projecte, ha reconegut "que el projecte existent en el seu dia, dins del general de tot el riu Vaca, està absolut en anar en la línia de formigonar tot el riu, quan actualment les actuacions de laminació van més en la línia de naturalitzar la riba del riu, i usar menys el formigó".
Siga com siga, cal esperar que després de vora 7 anys d'una promesa que ja es considerava incomplida, el projecte es licite i s'execute per tranquil·litat de Tavernes quan venen grans pluges.
7 anys d'espera... i el projecte no està aprovat ni executat si al final tot acaba bé.
La promesa de canalitzar el riu Vaca al seu pas per Tavernes va nàixer d'una reunió dels alcalde de la Valldigna i de Xeraco en la seu a Madrid del Ministeri d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient, a la qual havien acudit per demanar que es recuperaren les obres de "Millora i canalització del riu Vaca", cosa a la qual no es va accedir.
El Ministeri només va acceptar, en vista dels desbordament del Vaca pel casc urbà de Tavernes, a efectuar una laminació/canalització del riu en el casc urbà però si ho aconsellava un estudi de cost-benefici de l'obra. Dit de manera senzilla, el cost-benefici analitza les decisions a l'hora de fer una obra, i li resta el cost al benefici d'executar-la. Amb això, l'Administració pot dir si val la pena o no executar una inversió.En poques paraules, si el cost del projecte i obra li era convenient a l'Estat des del punt de vista econòmic.
O siga que per al govern del PP d'aleshores, la tranquil·litat de Tavernes, l'evitar els danys que el poble i les famílies ja havíem tingut en el 1996, que es repetiren en el 2007 i es poden repetir en qualsevol moment, havia de quantificar-ser i executar o no la laminació del riu Vaca si era rendible econòmicament. Incomprensible.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada