L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

dimecres, 22 de juliol del 2015

Sobre meduses, picor i informació al veïnat... o tornar a començar en negatiu!



La platja de Tavernes ha estat escenari d’activitats i millores les darreres setmanes i eren dignes d’haver-se publicat en la premsa, si aquesta té com objectiu informar els lectors com cal. Nosaltres ens hem fet ressò de: millores en salvament i socorrisme; millores en bany adaptat; d’activitats mediambientals al voltant de la bandera blava; d’actes culturals i festius, com la trobada de bandetes o el Mig Any Faller; de multiples campionats esportius que amplíen l’oferta d’oci i temps lliures. I també de festivals com el “Pop al Carrer” el passat cap de semana o l’Iboga, que omplirà de música el pròxim cap de setmana. 

Tot això, coses positives per a la nostra platja, però o no han merescut cap rengló en alguns diaris o de manera excepcional, un simple breu. Res a vore amb el fort desplegament informatiu amb què, per exemple avui, “ens obsequia” LP en informar que la platja de Tavernes, com tantes i tantes platges valencianes, pateix una “plaga” de meduses, amb el que sol comportar de molèstia als banyistes. D'altres platges, res de res.

O siga, LP ens fa una “bona” propaganda de la nostra platja quan diu que no s’hi pot banyar per les meduses: Només ja faltava dir clarament als possibles visitants que no vinguen, perquè si s’acosten, patiran les mil i una picors. 
 
I el que és pitjor: el fenomen no té solució mentre no canvie l’oratge i és general a les platges del Mediterranis, però l’Ajuntament de Tavernes apareix com el dolent, com a que no fa res, quan actua com cal: netejar les meduses i informar. Com fan en tants i tants pobles i ciutats que no tenen port i no disposen de barques per a poder fer una arreplegada lluny de la costa. La solución de posar xarxes a un centenar de metres, també es veu com problemática: desfa els tentacles de les meduses i els trossos son arrossegats fins la platja. 

Per cert, una tasca la de les barques que, segons hem llegit, no es veu com massa efectiva perquè les meduses són arrossegades pels corrents marints, i bé els cossos centrals o bé els tentacles solts arriben a punts de bany. Uns tentacles, o fragments, que queden en suspensió en l’aigua, són invisibles i que cal saber continuen actius dies i dies. De fet, ací en la nostra platja, fa una setmana passàrem etapes de picors sense vore meduses en l’aigua: eren els trossos de tentacles arrossegats per les ones a voramar. I un detall: els tentacles són efectius fins practicament que estan secs.

No anem a negar que està en el seu dret a informar que hi ha meduses, és veritat. Però una altra cosa es la informació oferida, com si l'Ajuntament fera ben poc i està d’esquena als estiuejants, quan no és així. La informació sembla ser busca uns altres objectius i l’autor deixa perdre l’oportunitat d’informar als banyistes i veïns, d’algunes qüestions que ajudarien a pal·liar la picor i molèsties. Però clar, ¿ informar per solucionar els picors…. importava? 

Nosaltres si ho farem. I esperem ajuden a algú, encara que la millor ajuda és la que es dóna un mateix. 

Les meduses proliferen en el Mediterrani a causa de circumstàncies com l'escassetat de pluja. Amb açò es redueix l'aigua dolça, que tan poc agrada a aquests celenterats, en les zones costaneres. Si a açò, sumem vents i augment dels abocaments tòxics en la mar, tenim un brou per a la seua aparició.

Les picades es produeixen quan detecta un canvi de temperatura i activa les cèl·lules urticants davant la possibilitat d'una presa. La crema solar és un bon aïllant i no evita les picades però si actua com una pel·lícula protectora que redueix el nombre de cèl·lules urticants que s'activen.
 

Però com actuar davant una picada de medusa? S'ha de llavar la zona amb aigua salada millor que amb aigua dolça per a evitar que s'estenga
, a més l'aigua dolça pot trencar les cèl·lules urticants i patir una altra picadura;  aplicar compreses fredes (no gel directament) durant 15 minuts per a minorar el dolor i la picor i si existeix algun tentacle clavat traure’l utilitzant guants per a evitar que es clave en la persona que l’extrau. Es pot usar vinagre per a ajudar aque es desprenga de la pell. I gens d'orina. Tampoc no hem d'usar arena per a cobrir o fregar la ferida, perquè estendrem l'erupció cutània molt més. 

La persona afectada millorarà si durant les primeres 48 o 72 es posa una pomada que continga antihistamínics i corticoides. La lesió no dura més de tres dies, el dolor intens entre 30 i 60 minuts, però pot arribar a les 6 o 7 hores.

La majoria de les picades solen produir-se en braços i cames, on s'observa una urticaria que ocasiona una marca com de fuet, una erosió amb pústules que provoquen una intensa picor i dolor a nivell local on es troba la picada.
-

2 comentaris:

Anònim ha dit...

http://www.lasprovincias.es/comunitat/201507/22/atendidos-playas-valencia-ultima-20150721235755-v.html

La Cotorra de la Vall ha dit...

Ho hem llegit. I diferència de l'esperit informatiu d'eixa noticia, a la de Tavernes, on es busca un culpable de la situació.