L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.044
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 23.237

divendres, 31 de juliol del 2015


El mosquit tigre ja és una realitat entre nosaltres. I ens comença a preocupar, a nosaltres i als ajuntaments de la Safor, que planegen actuacions per a evitar la seua propagació.

Aquesta espècie de mosquit (Aedes albopictus) és originari de les grans masses selvàtiques tropicals del sud-est asiàtic i des de l'any 2004 ha sigut detectat a Catalunya i també en les comarques valencianes. 

El mosquit és un potencial transmissor de més de 22 malalties infeccioses, algunes víriques com el dengue o el chikungunya, que provoquen febre, mal de cap i articulacions, nàusees, cansament i erupcions cutànies. Els afectats han d'acudir al metge. Tampoc cal oblidar que les seues picades són molt molestes per la coïssor que produeixen.

Els responsables de Salut Pública de l'àrea de la Safor s'han reunit amb responsables municipals perquè indiquen a les empreses que realitzen fumigacions per al control de plagues que augmenten les accions contra el mosquit tigre, sense oblidar les mesures preventives. Actualment són un centenar de casos els localitzats en terres valencianes, quatre a la Safor, capaces de transmetre la malaltia a través de la picada del mosquit tigre. Són persones que van contraure el virus en països de Sud-amèrica, però a través del mosquit tigre, poden estendre-ho a persones del seu entorn. 

Les autoritats sanitàries parlen d'una alerta a tenir en compte i per part de les Administracions que actuen per a evitar que les malalties es propaguen i la manera d'actuar és la fumigació de les zones on se sospite o es detecte la presència del mosquit tigre i es considera fonamental que s'eviten els recipients amb acumulació d'aigua, cas de plats que es col·loquen sota els tests.

Informació general 
 
Les femelles ponen uns 80 ous cada 5-6 dies en les parets de petits recipients, de manera que quan puja el nivell de l'aigua s'inunden i d'ells ixen les larves. 

Pot atacar a qualsevol hora del dia, però prefereix quan ix i es posa el sol. El mosquit tigre es mou preferentment prop del sòl i les cames solen ser les més freqüentment afectades. La picada sol passar desapercebuda però és la reacció el que dóna molèsties: relleu de la pell (pápula), enrogiment, picor i neguit que poden durar diversos dies. El seu període de major activitat és entre maig i novembre.

Per a evitar la seua proliferació s'ha de cobrir, buidar o posar de cap per avall qualsevol recipient que puga acumular aigua, com a poals, joguets, pitxers, cendrers, etc. També buidar els recipients d'aigua de pluja i cobrir amb tela mosquitera els recipients d'aigua que no es puguen buidar i llevar els plats de sota els tests quan l'aigua s'acumule. 

S'ha de canviar l'aigua dels abeuradors per a animals domèstics sovint i el de les plantes que viuen en aigua per a evitar que cresquen larves i buidar les piscines de plàstic inflables cada 3 o 4 dies, o retirar-les si no s'han d'utilitzar.
  
 Com protegir-se del mosquit tigre?
 
Es pot disminuir la seua presència en els habitatges col·locant teles mosquiteras en les finestres i dispensadores d'insecticida connectats a la llum. Les locions repel·lents contra mosquits són també eficaços contra el mosquit tigre, però s'han d'utilitzar en l'exterior amb compliment exacte de les instruccions d'ús.

No aplicar-los en xiquets menors de 2 anys. En xiquets majors, s'ha d'evitar l'aplicació sempre que siga possible, i mai s'han d'aplicar a les mans, ja que els xiquets li les porten a la boca i els ulls.

Que fer si ens pica el mosquit?

Com davant qualsevol altra picada, el primer que ha de fer és llavar amb aigua i sabó i desinfectar bé la zona de la picada i, si persisteixen les molèsties, consulte al seu metge sobre el tractament simptomàtic que ha d'utilitzar.

1 comentari:

Unknown ha dit...

Jo volia comentar respecte al mosquit tigre que estic suportant aquest estiu una gran
quantitat de picades. La millor forma de combatre el dolor és desinfectant la ferida
amb sabó natural. Després posar fang d'herboristeria quatre o cinc vegades al dia. El gel envoltat amb un mocador de tela damunt la ferida serveix per a la inflamació.
Espere que aquestes suggerències us ajuden a suportar millor les pidades i a passar
un bon estiu.