L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dissabte, 29 de juliol del 2017

El Servei d'Investigació del Museu de Prehistòria programa la campanya 2017 a Bolomor




El jaciment de la Cova del Bolomor de Tavernes és un dels jaciments on el Servei d'Investigació Prehistòrica del Museu de Prehistòria, dependent de l'àrea de Cultura de la Diputació de València, té programat efectuar excavacions aquest estiu. El pla per al 2017 té un pressupost de 60.000 euros que es reparteixen en sis projectes d'excavació i tres activitats de neteja i manteniment. 

 A més del jaciment de Tavernes, hi estan inclosos els de la Bastida de les Alcusses de Moixent, l'Altet de Palau de la Font de la Figuera, la Cueva de la Cocina de Dos Aigües i Los Chotiles i La Cañada del Pozuelo de Sinarcas.  Les línies d'investigació planificades per l'equip tècnic del Servei d'Investigació Prehistòrica en les jaciments valencians abasten un ampli quadre cronològic, que va des del Paleolític inferior fins a l'època ibèrica.

Restes d'ossos de cranis humans exhumats en el 2016

La campanya ordinària de Bolomor, com passa en els demés jaciments, són continuació de les campanyes ja iniciades en anys anteriors amb l’objectiu d'excavació, conservació, protecció i difusió del patrimoni arqueològic valencià. 

 En el cas del nostre jaciment, les campanyes ordinàries es varen iniciar l’any 1989 per l'equip dirigit per Josep Fernández Peris (en la fotografia de dalt presentant els resultats del 2016). Bolomor posseeix una completa seqüència de sediments amb restes arqueològiques la cronologia de la qual va des de fa més de 350.000 anys fins a fa 100.000 anys

Objectes d'indústria lítica exhumats en el 2016
 Tal com hem informat ací moltes vegades, el seu estudi ha proporcionat un extens conjunt de materials arqueològics del Paleolític mitjà, on destaquen les restes òssies de neandertals més antics del País Valencià i una sèrie de fins a quinze llars, alguns dels quals amb més de 200.000 anys, converteixen el jaciment en un dels més antics de la península ibèrica amb evidències de l'ús controlat del foc per l’home i un referent a nivell mundial.

Habitualment les campanyes anuals a Bolomor tenen una durada sobre el mes d’excavacions en el  jaciment i continuen després amb les tasques d’anàlisi i valoració de material fetes en els laboratoris especialitzats, algunes vegades estrangers, i que dura mesos i mesos. Enguany  començarà sobre el 20 d'agost i acabara sobre el 17 de setembre. 

Notícia d'elaboració pròpia