dilluns, 12 d’agost del 2024

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: Allò que és bo per a les platges de València (i moltes platges) no és bo per a les platges de Tavernes

Imatge d'una platja del sud de València, regenerada en octubre del 2023, i on ara es vol instal·lar escull submarins per evitar la pèrdua i arrossegament de l'arena (fotografia pròpia)


L'Ajuntament de València anuncia avui a bombo i plateret una prova pilot d'instal·lació d'esculls artificials per impedir la regressió de les platges del sud i que els temporals arrosseguen l'arena de les platges. L'Ajuntament treballarà amb els investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) que ja han efectuat els primers estudis. L'Ajuntament de València ha recordat que en el 2014 va instal·lar el primer escull artificial d'Espanya en la Malva-rosa, ha funcionat molt bé i ara volen implantar el sistema en les platges del sud, més enllà del port.

Fins ací, en resum, la noticia d'avui i on, perfectament, només cal substituir Ajuntament de València per Ajuntament de Tavernes i ens trobem exactament en l'estudi que el govern de Compromís va encomanar la passada legislatura als  prestigiosos catedràtics de ports i costes de la UPV, Vicent Esteban Chapapría i Josep C. Serra Peris.  En document de 270 pàgines els dos catedràtics doctors de la UPV efectuaven una completa i exhaustiva descripció de la problemàtica de la costa litoral de Tavernes i n'apunten les possibles solucions.

 

 

 

Però el Ministeri de Madrid del govern Sánchez,  va rebutjar l'estudi i el document com ací podeu llegir, una valoració en contra compartida pel PSOE de Tavernes,  quan s’alineava a favor del Miteco,  en contra dels estudis de la UPV i en contra d'allò que es va aprovar com a declaració institucional en un ple municipal per unanimitat de tots els partits. En la declaració institucional, els partits vallers instaven al govern de Madrid a executar els projectes de regeneració i recuperació de les platges de Tavernes derivats dels estudis per l’Ajuntament en base als estudis d’esculls submergits redactat per la UPV.

Un article d'opinió en premsa d'un aleshores candidat i ara regidor socialista, en recollia l'opinió del partit i entre altres  deia:

-  “el primer aspecte a tenir en compte és el cost de construcció d’un escull. La platja de Goleta té aproximadament 750 metres.... Això representa un cost aproximatiu de 14,4 milions d’euros... És important preguntar-nos si aquesta inversió paga la pena i si hi ha altres alternatives més sostenibles i menys costoses per a preservar la platja.

-  És important tenir en compte si aquesta mesura serà efectiva per a previndre la pèrdua d’arena o únicament per a disminuir la força de les ones. Si bé un escull pot protegir una petita secció de la platja, no soluciona el problema a llarg termini.

-  Hem de preguntar-nos si aquesta proposta és realista i sostenible a llarg tret... S’ha parlat del finançament, el temps d’execució o simplement s’ha anat a demanar un impossible?

 

Localització d'esculls artificials davant la costa de la Goleta segons l'estudi de la UPV

O siga un menyspreu a l'estudi dels catedràtics universitaris, un dir no a l'estudi amb arguments del cost, com si a Tavernes  no ens mereixem res, ni tan sols la seguretat de les propietats en primera línia o dubtar de l'execució, la durada i efectivitat del remei. 

La resposta, mira per on,  l'ha donada en múltiples ocasions el mateix Miteco, que ha confirmat que és possible i vàlid quan ha executat en moltes platges, valencianes i estatals, per exemple a Dénia  un projecte igual al que demanava la declaració institucional de l'Ajuntament. Un projecte que a Tavernes només has rebutjat i li ha posat dubtes el PSOE. 

La tasca a Dénia la podeu llegir a l'article  “Una gran draga y maquinaria pesada crean el espigón en paralelo a la costa parar regenerar les Deveses de Dénia”, i on comprovem que allò que sí que ha estat possible a Dénia resulta impossible a Tavernes.  Igualment hi ha instal·lacions semblants en Torreblanca-Peníscola, Almenara, Benicàssim, etc i etc. Només cal cercar.

Això sí, a Tavernes continuem fent reposicions d'arena que només duren 2 dies, i amuntegant tones i tones d'arena en zona d'aparcament a l'espera d'una nova reposició,  amb molèsties veïnals, mentre el temps passa, i ja són  vora 1 any i 2 mesos sense noticies del projecte de les platges Brosquil-Goleta. Però no cal patir: com va anunciar l'alcaldessa i la delegada del govern per al 2026 estarà acabat.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.