dilluns, 2 de setembre del 2024

La falta d'aigua i la sequera fa que els nostres ullals s'assequen

 Els nostres ullals s'assequen. Són el resultat de la sequera que patim de fa temps, acompanyada de dies de forta calor, i que ha afectat tots els naixements i brolladors d'aigua de la Valldigna, i entre ells els dos ullals, El Gran i de Les Penyetes, en la zona que denominem Las Cinco Hermanas. Si fa uns dies parlàvem de com s'han assecat les Fontetes de Cantus, ara hem d'unir la situació dels ullals.

 

 

L’ullal de les Penyetes (de forma irregular de 40 ha) i l’ullal Gran (de forma circular d'unes 130 ha) constitueixen un conjunt que popularment diguem a Tavernes “Els Ullals”, on tot i ser ullals no s’hi observa els característics “brolls” de contacte directe amb l'aqüífer, ni la presència d'aigua cristal·lina de gran qualitat

 

La situació de falta d'aigua, amb només un toll en la part central de l'ullal Gran mentre es pot vore el fons amb el fang esquarterat, repeteix una situació que els ullals jas visqueren l'any 2014, també amb una forta sequera, durant la qual es van quedar sense aigua. Aleshores es podia vore la gran quantitat d'escombraries i objectes que l'home havia anat llançant dins del toll d'aigua durant el pas del temps. Això va obligar al govern de Compromís a conveniar una actuació amb Diputació per valor superior als 36.000 euros i realitzar un treball de desbrossament i dragat amb extracció de rodes, botelles, garrafes, portes, bidons, trossos de fanals... un total aproximat de 20 metres cúbics, que ara no es veu.

 
 
 
La formació dels ullals es conseqüència de l'estructura tectònica de la Valldigna amb un subsistema hidrogeològic des de la serra de les Agulles que presenta una orientació NO-SE en les aigües subterrànies. Aquestes aboquen a la plana costera de la nostra comarca i són les que majorment alimenten els ullals que podem trobar en el nostre terme. 
 
 

 

Els ullals a la Valldigna s’ubiquen en la marjal de Tavernes, on podem trobar cinc ullals principals històrics. De nord a sud del nostre terme localitzem l’ullal del Passiego, l’ullal del Conill, l’ullal del Gat, l’ullal de les Penyetes, l’ullal Gran, l’ullal del Cavaller i l’ullal de Beltrà. Tots ells es troben pròxims a les muntanyes i distants de la mar sobre els 2 km, on cal esmentar que molts estan en procés de desaparició per aterraments que han modificat llur morfologia original i aquesta, ara mateix, no ofereix sempre el tipus de fauna i flora que identifiquen aquests tipus de paisatges palustres. Els "Ullals" estan inclosos dins de la "Ruta dels Sentits" que estàs guardonada amb una distinció "Sender Blau"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.