dissabte, 20 de juliol del 2024

Ens ha deixat Josep Ciscar Vercher, cronista oficial de Tavernes

 

Ens ha deixat Josep Ciscar Vercher, als 62 anys, víctima d'una cruel malaltia. Fins a la seua jubilació ha estat professor de Geografia i Història, entre altres centres a l'IES La Valldigna, i també era professor associat de la Universitat de València, on impartia classes en el Màster de Professorat en Secundària i a la Facultat de Magisteri, a més de ser membre del Departament  de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials.

Va participar en la política local com a regidor d'EU en les legislatures 1991-1995 i 1995-1999, essent el regidor de Cultura i Educació amb el govern d'EU en la legislatura 1991-1995. Apartat de la política i dedicat a la docència i investigació, l'Ajuntament de Tavernes  el va nomenar cronista oficial de Tavernes el 12 de gener del 2015.

Persona molt preocupada per l'educació i la formació dels docents, aquest interés el va plasmar amb multitud multitud d'articles, ponències, col·laboracions i llibres, a més de gran quantitat de material didàctic per experimentar en les metodologies punteres en l'aprenentatge de les ciències socials i la història. 
 
Es molt difícil esmentar ací tots els treballs i textos de Josep Ciscar, però valga com a exemple "Identidades nacionales y territorialidad en los libros de texto. Los estereotipos enciclopédicos en la geografía escolar" escrit amb col·laboració amb els companys del departament de la universitat o "Itinerario geográfico medioambiental y dos breves apuntes históricos" que va mereixer un dels guardons en els "XX premios Francisco Giner de los Rios" instituït pel  Ministeri d'Educació per a premiar els millors treballs d'innovació en les àrees de les Humanitats i Ciències Socials
 

Nomenament dels dos cronistes, amb l'alcalde i portaveus dels partits vallers (12-01-2015)

 
Nomenat cronista oficial de Tavernes, Josep Ciscar Vercher, juntament amb Encarna Sansaloni,  ens ha il·lustrat en múltiples ocasions sobre la vida i els costums de la societat vallers en múltiples articles en el programa de festes, cas de la informació sobre l’esplendorós passat de la “Sociedad Casino de Tabernes de Valldigna” o "La febre groga de 1870 a la Valldigna".
 
No podem tampoc oblidar els seus llibres "La Primera República a Tavernes de la Valldigna" o el seu  llibre d'investigació "Entre el goig i la tristor. Vida quotidiana a finals del XIX i principis del XX a Tavernes de la Valldigna" Aquest volum és un recull d'articles on Josep Ciscar va voler omplir un buit historiogràfic de finals del segle XIX i principi del XX, però també ens va aportar una nova visió de la societat vallera, dins del concepte que anomenem la microhistòria i la intrahistòria. (La fotografia que obri l'article és la presentació en la torre de guaita, el 7 de juliol del 2023).
 
Josep Ciscar en el tracte personal era sempre amable, sempre amb un somriure, gran conversador sobre tot quan la temàtica era Tavernes i els fets històrics i preocupada sempre per les novetats a Tavernes, per les investigacions sobre el nostre poble, era molt amic del seus amics. 
 
El seu soterrar serà demà diumenge a les 11 del matí, i el dol s'acomiadarà en el tanatori dels Germans Ronda a partir de les 17 hores d'aquesta vesprada fins a les 11 de demà.
 
Descanse en pau. Que la terra et siga lleu.
 
El nostre condol a la família.
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.