La 36a campanya d'excavacions en el jaciment prehistòric de Bolomor va acabar el passat dijous després de 10 dies d'intens treball dut a cap en el nivell XV de la cova (uns 300.000 anys d'antiguitat) i que ha oferit bones mostres en restes òssies de fauna, especialment cavall, així com alguns elements d'indústria lítica. El treball es trasllada ara a la solitud del laboratori o del despatx, per investigar i completar les dades de les troballes.
Tal com vam indicar, els dos últims dies de la campanya l'equip que dirigeix Josep Fernàndez ha rebut la visita de diverses investigadors i companys arqueòlegs de la Universitat de València, per conéixer "in situ" el treball que es du a cap, a més d'oferir la seua col·laboració en les investigacions de les troballes.
L'ajuda i col·laboració d'investigadors en altres camps, però que poden oferir noves interpretacions i una millor llum sobre el passat, és avui dia essencial sobre tot per la incorporació de noves tecnologies, cosa que permet noves visions de l'activitat humana del passat i, a més, entendre millor la relació home-objectes en la prehistòria.
Dijous, coincidint amb la cloenda de la campanya, va visitar el jaciment Gianni Gallello, doctor investigador del Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la Universitat de València (UV), juntament amb altres professors de la UV. Gallello es va interessar pels treballs duts cap en 36 anys d'excavacions així com les troballes més significatives, en aquest cas les llars de foc de Bolomor. La presència del foc ja domesticat en el jaciment demostra una activitat realitzada conscientment i que, sense dubte, a més de la implicació quan a la cocció d'aliments, i els avantatges en la nutrició, tindria efectes importants en el procés de socialització de l'home.
Gianni Gallello ha oferit la seua col·laboració a Fernàndez i l'equip de Bolomor, per efectuar diverses anàlisis que poden donar més llums i informació sobre les llars (animals cuinats, llenya o material per cremar a les llars...) dins de la seua experiència de deu anys en una activitat investigadora basada en l'anàlisi química de materials arqueològics.
La unitat d'investigació "ArchaeChemis" fundada en el 2014 pel Dr. Gianni Gallello (Dpto. de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga) i el professor Agustín Pastor (Dpto. de Química Analítica) aplica noves metodologies per solucionar problemes que han enfrontat la comunitat arqueològica a l'hora de descriure i explicar les petjades deixades per l'activitat humana antiga.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.