divendres, 16 d’agost del 2024

Bolomor Nivell XV: Tres anys d'excavacions en aquest nivell fins a arribar al mant estalagmític de la cova

Campanya 2024: Vista general dels treballs al nivell XV
 

L'equip de Bolomor ha donat enguany com a acabats els treballs d'excavació del nivell XV de Bolomor. Han estat tres anys de treballs sobre una superfície aproximada de 20 m2 , i per tant és ara el moment de fer un balanç del que han estat les tres darreres campanyes.

Les excavacions a Bolomor han arribat a la seua 36a edició a iniciativa, patrocini, supervisió i autorització final del Museu de Prehistòria de València i la Generalitat. Aquestes entitats són les responsables últimes dels treballs del jaciment, es fan càrrec de les despeses d'excavacions amb una subvenció i, a elles, l'equip científic de Bolomor, presenta anualment el projecte i planificació d'excavació, amb indicació de les dates, perquè les aproven, així com després tota la justificació de les despeses.
  

 

Josep Fernández observa els treball en la zona més interior del nivell XV


Enguany, per exemple, es va endarrerir uns dies la concessió de permisos i l'equip que dirigeix Josep Fernàndez va haver de començar uns dies més tard del previst: ho va fer el 5 de juliol i no el dia 1 com estava planificat.

L'equip de Bolomor, per deferència i atenció a la ciutat on es troba, remet a l'Ajuntament de Tavernes una copia del programa, la planificació i el calendari d'excavacions de la campanya anual, amb el dia d'inici i de tancament per si algun membre del consistori el vol visitar i rebre "in situ" una major informació de la tasca investigadora. L'Ajuntament és propietari i competent de la muntanya i accessos al jaciment, i per tant del seu manteniment.

Any 2023 al nivell XV: S'aprecia al centre l'aparició del mant estalagmític

Treballs d'investigació del nivell XV

El nivell XV, que ha estat el major protagonista aquests darrers anys, té una antiguitat sobre els 300.000 anys d'antiguitat, corresponent a un cicle climàtic fresc, amb certa humitat, durant el qual s’acumulen materials provinents de zones externes i s’hi dóna una bretxificació del sediment. S'ha pogut observar que les ocupacions ocupacions humanes són més reduïdes temporalment i segurament l’activitat de l'home es duria a cap en la part interior de la cova.

Els treballs en el nivell XV s'iniciaren en la campanya del 2022, però de manera molt senzilla, delimitant l'espai de preparant el quadre d'excavació per a la campanya del 2023, duta a cap principalment en la zona central de la cova, i que va permetre arribar al mant estalagmític, és a dir, a la darrer capa de sediment en aquesta zona. Enguany, els treballs s'han efectuat a ambdós costats de la part central, de manera que es pot considerar com a acabat el treball previst en aquell nivell. En total l'excavació s'ha dut a cap en una superfície de 20 metres quadrats.
 
Nivell XV: l'estalagmita central separa les dues zones d'excavació


Els treball enguany han permés comprovar la continuïtat del mant estalagmític en ambdues zones, on s'han pogut identificar algunes actuacions humanes, que caldrà estudiar i valorar ara en el treball de laboratori. Al contrari d'altres nivells superiors de Bolomor, el nivell XV no presenta llars de foc tot i ser el clima fred. L'absència de foc, per al director Josep Fernàndez, és senyal que l'home de Bolomor no usaria el foc condicionat per la climatologia, sinó que cal relacionar-lo més amb un patró d'ocupació de la cova.

Una realitat és innegable: la seqüència estratigràfica i la sedimentació de Bolomor, i més en aquests nivells inferiors, es la més completa del Quaternari valencià i permet avanços sobre aspectes paleoclimàtics del més remot passat dels valencians. Tot i això, Fernàndez ha confirmat que el treball en el nivell XV està acabat, els científics tenen la informació que necessitaven, i en un futur s'hauria de treballar en altres zones del jaciment. 
 



Tres campaments amb activitats per la subsistència amb ajuda de la indústria lítica.

El treball dels 3 anys ha facilitat avançar en el coneixement de la vida de l'home de Bolomor fa 300.000 anys. Així Fernàndez ha confirmat el reconeixement en les excavacions de 3 assentaments prehistòrics del pleistocè mitjà, amb climatologia freda. Els humans no ocuparien tota la cova, sinó la part interior.

 

Molar de cavall exhumat enguany
 

En el nivell XV s'han exhumat milers de restes òssies  i molts utensilis lítics, cosa que ha permet saber com era la seua vida i quina la dieta alimentària, basada en la caça, majorment cavalls, molt abundant en restes òssies de caps i extremitats, però també cabres, cèrvols, rinoceronts i caça petita, com aus o conills. 

Fernández assegura que eren animals que serien morts en el pla de la Valldigna o límits pròxims, que gaudirien de un especejament inicial, per dur les parts de més carn a la cova, que es serviria de llar però també de protecció.

Rascadora en quarsita verda

Aquests animals serien tallats amb diverses eines, fabricades en quarsita, pedra molt dura i que aconseguien dels al·luvions del Xúquer - cal recordar que la línia de costa estava alguns quilòmetres mar endins- havent-se identificat algun tipus de quarsita provinent de Conca, cas de una rascadora de quarsita verda, que apareix en el nivell XV i XVII arrossegada pel riu. Posteriorment,  l'erosió del riu descobriria capes diferents, de quarsita daurada, com es troba en nivells més moderns de la cova.  La quarsita era treballada a base de colps per aconseguir peces menudes amb un tall fi, amb el qual tallaven la carn o vegetals, o servia per rascar les pells, segons el sentit de l'ús.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.