dilluns, 19 d’agost del 2024

Avui a la nit, com ahir, encara podrem presenciar la "Superlluna de l'Esturió"


Avui dimarts, dia 20, com ahir podrem presenciar encara un dels fenòmens astronòmics més bonics de l'any: la Superlluna de l'Esturió,  que  promet il·luminar el cel nocturn amb una Lluna més gran i brillant de l'habitual. Ha sigut catalogada, a més, com "superlluna", perquè es vora més gran i brillant de l'habitual i és la primera de quatre superllunes consecutives que se succeiran des d'agost fins a novembre.

La superlluna passa quan la Lluna plena coincideix amb el seu perigeu, és a dir, el punt més pròxim a la Terra en la seua òrbita el·líptica.  Quan la Lluna està en el perigeu, pot estar a menys de 360.000 quilòmetres de la Terra, fins a 50.000 quilòmetres més prop del nostre planeta que durant el seu apogeu (el punt més llunyà) i això fa que semble fins a un 14% més gran i un 30% més brillant en el cel.

Per a observar la Superlluna de l'Esturió cal cercar un lloc amb poca contaminació lumínica, i sempre són les rurals més ideals per a gaudir del cel nocturn sense les distraccions de les llums urbanes. El millor moment: en fosquejar, quan comença a elevar-se sobre l'horitzó, i durant la matinada, quan aconsegueix el seu punt més alt en el cel. 

No cal equip especial però uns binoculars o un telescopi poden millorar l'experiència, perquè permeten apreciar amb més facilitat els cràters, muntanyes i altres detalls de la superfície lunar que són més complicats d'observar quan el satèl·lit està més allunyat de la Terra o en una altra fase lunar.

La Lluna de l'Esturió, nom que prové de les comunitats natives nord-americanes que depenien de la pesca i pescaven grans esturions en els Grans Llacs amb més facilitat durant aquests dies d'estiu gràcies a la llum de la Lluna.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.