El PP a través de la seua portaveu, Eva Palomares, va acusar Compromís en el passat ple - i així ho recull també el Levante-EMV- de ser el responsable de l’eixida de Tavernes de la Mancomunitat de la Valldigna, però si mirem tota la història en conjunt (causes, motius i fets), i el PP ho sap, és una completa falsedat. És un tema que, com ací hem tractat bastant els darrers anys, ens prenem la llibertat de respondre i continuar el fil amb el que pensem nosaltres, no pas Compromís.
I començarem dient que, efectivament, ningú no negara que Compromís va decidir deixar la Mancomunitat. Però cal tindre clares les circumstàncies econòmiques municipals que obligaren a la mesura, l'acte de responsabilitat davant la fallida municipal i l'elevat cost de la quota, tot i que de més de 400.000 euros a l'any a l'inici amb el PP havia passat els darrers anys a uns 225.000 euros.
Ningú tampoc no pot negar que eixa decisió venia obligada pel resultat de les polítiques dels governs anteriors de majoria absoluta del PP: va consentir i avalar accions i actuacions que no tenien res a vore amb els objectius i finalitats propis de la Mancomunitat. Tavernes abonava sobre les ¾ parts del pressupost i el govern municipal del PP alguna cosa hauria pogut fer per corregir el rumb, per evitar "pagar festes i orquestres", com es va dir en el ple. I més quan any rere any l'economia municipal empitjorava amb el govern del PP.
Hi ha una frase castellana “aquellos polvos trajeron estos lodos” que li ve com anell al dit. Aquella pols (la mancomunitat sense serveis, despeses que no s’usaven per als objectius estatuaris, festes i orquestres com es va dir en el ple...) es va crear amb vist-i-plau del govern de majoria absoluta del PP valler, que abonava sobre el 75% del pressupost. Quan arribaren les pluges (la fallida econòmica de l’Ajuntament, falta de recursos municipals, no rebre cap servei de la mancomunitat...) va arribar el fang: una quota-sagnia econòmica irresistible que no es podia pagar i l'obligació de reconduir una situació d'un ens que no oferia serveis mancomunats. I com a resultat l'eixida, per motius econòmics com ja li havia passat a Barx.
Una imatge antiga d'un acte que ja ha desaparegut del Dia de la Valldigna |
Ací ho hem dit i ho hem explicat d’ençà del 2015 moltes vegades. El PP era present als plens de la decisió d'eixir, va escoltar les explicacions: no hi havia diners per pagar 250.000 euros a l’any a una Mancomunitat que no oferia serveis. Com el PP hauria de saber que, si fa no fa, li va costar 4 milions d’euros a Tavernes, del 2004 al 2015, una dècada de pertinença.
Només a manera d'exemple, el PP tan afeccionat a criticar els carrers i voreres, a demanar que es reparen i asfalten, ¿s’han parat a pensar amb eixos 4 milions d’euros en quants se n’hauria pogut actuar? O millora d’instal·lacions esportives, o millora en l’enllumenat...
En el ple de l'Ajuntament passat es va explicar. Més o menys arguments semblants als de sempre: la Mancomunitat és una entitat política, amb uns objectius concrets que no són altres que, fonamentalment, oferir uns serveis mancomunats que, no ofereix. Tothom ho sap, el PP també, s’ha dit milers de vegades: allò que és possible mancomunar els pobles de la Valldigna ho tenen resolt amb la pertinença a entitats més grans com la Mancomunitat de la Safor o la de la Ribera, o el Consorci Ribera-Valldigna de residus.
Tavernes pertany a Valldigna. Pertanyem, es vulga o no, i ningú ens ho pot llevar: Som Valldigna, comarca natural. Ara, formar part d’una Mancomunitat...? És un ens administratiu, depèn d’una voluntat política, de pagar unes quotes, perquè s'acomplesquen els objectius contemplats als articles que, l’estatut de la Mancomunitat de la Valldigna, deixen ben clars:
Article 2. Es tracta d’una associació (la mancomunitat) voluntària de municipis per a l’organització i prestació en forma mancomunada de les obres, servicis o activitats de la seua competència, que s’arrepleguen en els presents estatuts.
Article 3. Els municipis mancomunats podran participar en alguna o totes les activitats que constituïxen l’objecte de la mancomunitat, sempre que les obres o servicis siguen independents i això no afecte l’actuació eficaç d’esta.
Nosaltres ja ho vam explicar abans del ple passat, que va coincidir en molts dels punts exposats
https://lacotorradelavall.blogspot.com/2023/09/lestat-de-la-questio-la-mancomunitat-de.html
Per cert, el PP no va explicar en el ple com seria la nova "mancomunació", ni quins estudis havia fet - no en va presentar cap- perquè la mancomunitat fóra factible, quins serveis s'anaven a mancomunar, etc...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.